Je doet mee aan het 'Detox je tuin, straat of balkon-programma' 

Illustratie Voor de Wereld van Morgen

De ASN BioBrigade Zadenmix

De ASN BioBrigade Zadenmix is in samenwerking met kwekerij en leverancier Cruydt-Hoeck zorgvuldig samengesteld uit inheemse zaden. Het resultaat is straks een fleurige bundel bloemen die bestaat uit vierentwintig verschillende soorten. Elke soort komt hier van nature voor, en dat vinden de insecten fijn. Ze kennen elkaar immers miljoenen jaren. Het zadenmengsel bestaat voor veertig procent uit eenjarige bloemen die in de eerste zomer bloeien. De rest bloeit vanaf de tweede zomer. Deze meerjarigen zullen elk jaar opnieuw terugkomen vanuit de wortels. Zolang ze maar op een niet al te droge, maar wel zonnige plek staan.

Cruydt-Hoeck kweekt ecologisch inheemse wildeplantenzaden. Zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, maar mét oog voor mens, dier en natuur.

De zadenmix bestaat uit: duizendblad, bolderik, gele kamille, korenbloem, knoopkruid, grote centaurie, wilde cichorei, peen, grote kaardenbol, slangenkruid, sint-janskruid, beemdkroon, gewone margriet, vlasbekje, gewone rolklaver, gele ganzenbloem, muskuskaasjeskruid, groot kaasjeskruid, echte kamille, middelste teunisbloem, wilde marjolein, bleke klaproos, grote klaproos, wilde reseda, duifkruid, dagkoekoeksbloem, avondkoekoesbloem, rode klaver, reukeloze kamille, smalle wikke en bonte wikke.

 Instructies

De zadenmix is goed voor zo’n vijf vierkante meter grond. Je hebt dus een paar flinke potten nodig als je op het balkon gaat tuinieren. Gebruik je de zadenmix in de tuin? Dan heb je een kaal stukje bodem nodig. Dus benut de ruimte die je nog over hebt, of maak een plekje vrij. Is je grond klaar om bezaaid te worden?

  1. Pak de ASN BioBrigade Zadenmix erbij en meng het met een beetje zand. Het soort zand maakt niet uit, maar een kleur die je makkelijk onderscheidt van de grond waarop je gaat zaaien, is wel handig. Dan zie je waar je strooit. Zandbak-, statenmakers- of geel zand zijn allemaal goeie opties.
  2. Meng het zand en de zaden in een flinke soepkop of maatbeker van een halve tot een hele liter. Als alles goed gehusseld is, kun je de mix uitstrooien. Dat gaat beter als er weinig wind staat.
  3. Alles gezaaid? Dan ben je klaar; de natuur doet de rest. Extra water geven is niet perse nodig, maar in lange periodes van droogte is dat wel verstandig.