Plastic afval 

Plastic (afval) is een probleem. Dat horen we overal. Maar wat is er nu precies aan de hand en wat kun je er zelf aan doen?

Plasticvervuiling is een wereldwijd probleem

Op Voor de Wereld van Morgen schrijven we regelmatig over plastic. In allerlei hoedanigheden. Over de problemen van plasticvervuiling, over duurzame ondernemers die werken aan oplossingen en over manieren waarop jij zelf een bijdrage kunt leveren. De hoogste tijd om wat dieper in de wereld van plastic (afval) te duiken!

Wat is er eigenlijk mis met plastic (afval)?

Het probleem van plastic bestaat uit twee delen. Enerzijds de grondstof waarvan het gemaakt wordt: aardolie. En anderszijds het feit dat we plastic net zo makkelijk weggooien als produceren. In de afgelopen 50 jaar is de wereldwijde plasticproductie vertwintigvoudigd. Jaarlijks wordt er zo'n 311 miljoen ton (!) plastic geproduceerd en naar schatting wordt slechts 5 procent van al het plastic gerecycled. De rest verdwijnt in de verbrandingsoven of in zee.

Plastic soup

Dat plastic in zee belandt is vast niet nieuw voor je. In de Grote Oceaan drijft een enorme vuilnisbelt van plastic, ook wel de plastic soep genoemd. Het plastic afval verzamelt zich hier doordat de stroming het naar zich toetrekt. De precieze afmeting van deze "Great Pacific Garbage Patch" is niet bekend maar naar schatting gaat het om een gebied vele malen groter dan Nederland. Op de website van the Plastic Soup Foundation lezen we dat voor meer dan de helft van de wereldbevolking de oceaan de voornaamste voedselbron is. Omdat plastic niet verteert langs de biologische weg, is de plastic soep voor veel zeedieren dodelijk, wat (grote) gevolgen kan hebben voor de voedselvoorziening.

The Ocean Cleanup

Gelukkig zijn er ook ondernemende types bezig met het oplossen van dit probleem. Weleens van Boyan Slat gehoord? Vast wel! Al sinds zijn 16e werkt de Nederlandse Boyan aan zijn droom: het opruimen van de plastic soup. Het had nogal wat voeten in aarde omdat er veel geld voor nodig is. Begin 2016 werd duidelijk dat The Ocean Cleanup daadwerkelijk zou gaan beginnen. Boyans uitvinding kan het best uitgelegd worden als een 'drijvende muur'. De muur is ca 1,5km lang en wordt in een V-vorm op strategische plekken in zee neergelegd waardoor het plastic afval ernaartoe drijft. Op de plekken waar het zich concentreert kan het makkelijk uit zee worden gevist en vervolgens op land worden gerecycled. Hij is sinds 2012 bezig met dit enorme project, hier lees je hoe het nu gaat met The Ocean Cleanup.

Microplastics

Een ander belangrijk onderdeel van het plastic afval verhaal gaat over microplastics. Wist je dat in heel veel verzorgingsproducten plastic zit? Het is vrijwel niet te zien maar de miniscule plastic korreltjes - ook wel microbeads - genoemd, worden toegevoegd als scrub of glitter. De plastic deeltjes komen via het doucheputje in het riool terecht. En dat is niet best. Waterzuiveringsinstallaties kunnen deze microbeads namelijk onvoldoende uit het water filteren dus deze belanden in het water. Op deze manier dragen alledaagse verzorgingsproducten bij aan de groei van de plastic soep. Om je een indicatie te geven, alle Europese landen samen spoelen per dag zo'n 74.000 kilo plastic door het riool met tandenpoetsen. Je kunt checken of er in jouw verzorgingsproduct microbeads zitten door de ingredientenlijst te checken op polyethyleen. Goed om op te letten dus!

Fleece spant de kroon

Ook kleding draagt bij aan de aanwezigheid van microplastics in het milieu. De website van Plastic Soup Foundation leert ons dat tegenwoordig zo'n 63% van onze kleding bestaat uit synthethische stoffen of een mix van natuurlijke en synthethische vezels. Er is onderzoek gedaan naar het verlies van deze kunstmatige vezels tijdens het wassen ervan. De resultaten hiervan zijn in mei 2017 gepresenteerd en waren shocking. Eén kunststof kledingstuk kan in één wasbeurt meer dan 100.000 microvezels afgeven. Fleece spant helemaal de kroon want er kunnen meer dan 1 miljoen microvezels vrijkomen bij het wassen van één fleece jasje! Een gigantisch probleem want geen enkele wasmachine of rioolzuiveringsinstallatie is uitgerust om deze vezels tegen te houden. Die komen dus ook weer in het water en vervolgens onze voedselketen terecht. Gelukkig bedachten twee Duitse surf-vrienden The Guppy Friend, een waszak die microplastics vangt.

Wat kun je er zelf aan doen?

Zo'n enorme drijvende afvalbelt, dat voelt soms misschien als een ver-van-je-bed-show. Maar niets is minder waar. De manier waarop wij met ons plastic afval omgaan en de producten die we gebruiken, hebben daar wel degelijk invloed op. Wij allemaal kunnen in onze dagelijkse routine actie(s) ondernemen om het plastic afval-probleem te verminderen. Heb je er al helemaal zin in gekregen om een steentje bij te dragen? Lees dan hier hoe je vandaag al minder afval kunt produceren!

Best gelezen blogs over plastic (afval)

Meer lezen over het tegengaan van plasticvervuiling? Of over simpele manieren waarop jij er zelf iets aan kunt doen? Dit zijn de 7 best gelezen blogs over plastic.

ASN Bank werkt aan een nieuwe, schonere wereld