ZustainaBox 

Met ZustainaBox wordt een eco lifestyle betaalbaar én makkelijk, en vervang jij stap voor stap je vervuilende spullen.

ZustainaBox is de box met een missie: zoveel mogelijk mensen inspireren om te starten met een duurzame levensstijl. Hoe minder rotzooi mensen kopen, hoe minder rotzooi bedrijven zullen produceren. ZustainaBox verrast members daarom iedere twee maanden met duurzame alternatieven voor de spullen die ze dagelijks gebruiken. Zo kunnen ze hun vervuilende spullen stap voor stap vervangen door eco alternatieven. 

Uit onderzoek blijkt dat ‘spullen’ de grootste impact hebben op Natuur, klimaat en milieu. Babette Porcelijn is industrieel ontwerper en schrijfster van het boek ‘De Verborgen Impact’ en heeft ketenanalyses gemaakt van de grootse impactmakers, Zij heeft een top 10 samengesteld waarbij Spullen op nummer 1 staat, vlees op nummer 3, wonen op nummer 3, etc. Spullen worden veelal gemaakt aan de andere kant van de wereld waardoor de impact voor ons onzichtbaar is geworden. Naast het verbruik van schaarse grondstoffen, de uitstoot van CO2 en giftige stoffen in de fabrieken aan de andere kant van de wereld, worden deze spullen ook nog een met vliegtuigen en zeecontainers onze kant op gestuurd en vaak verpakt in plastic. De 16 grootste zeecontainers ter wereld stoten net zoveel zwavel uit als alle auto’s ter wereld bij elkaar. En we hebben duizenden van deze zeecontainers die vol zitten met onze spullen. Deze impact willen wij voorkomen door eco producten te verzamelen die zo dichtbij mogelijk zijn geproduceerd.

De milieu-impact van de ZustainaBox proberen we zoveel mogelijk te beperken. Dat doen we allereerst door enkel producten te selecteren die gemaakt zijn van natuurlijke grondstoffen, waarbij zoveel mogelijk gestreefd wordt naar circulair en/of gerecycled materiaal. En te kiezen voor plasticvrije en vegan producten. Als we het specifiek hebben over het vervoer van de ZustainaBoxen, werken we samen met fietskoeriers (van Fietskoeriers en Cycloon) die de boxen in de 30 grootste steden in Nederland per fiets thuisbezorgen. De pakketjes voor members die bij ons om de hoek wonen, bezorgen we zelf op de fiets. Buiten de 30 grootste steden leveren we de pakketjes met de groenste leverancier van "reguliere" bezorgdiensten, namelijk DHL, deze rijden bijna altijd op groen gas of elektra. Ook zijn we constant in gesprek met leden om lokale oplossingen te vinden, zodat we het netwerk van fietsers kunnen vergroten. 

Er zijn enkele criteria waaraan producten in de box moeten voldoen. Alles in de box is vegan, plasticvrij, low impact en gemaakt door ondernemers dicht bij huis. 

1.     Plasticvrij is natuurlijk goed te controleren: het mag niet verpakt zijn in plastic en er mag absoluut geen onnodig gebruik zijn gemaakt van plastic. Wij willen met plasticvrije producten laten zien dat de plastic varianten in huis vervangen kunnen worden. We hebben zelfs een plasticvrije Personal Care Box gemaakt waarmee we dit mooi visualiseren. Daarnaast steunen wij ook de Plastic Soup Foundation met iedere box die geleverd wordt. 

2.     Een product is vegan als deze 100% vrij is van dierlijke ingrediënten en niet getest is op dieren. Wij laten hiermee vooral zien dat er varianten zijn voor bijvoorbeeld kaas (kaasfondue) omdat de impact van dierlijke producten op natuur, milieu en klimaat enorm is. Nummer 2 in de top 10 van De Verborgen Impact.

3.     Om te beoordelen of een product een low impact heeft op het milieu, kijken we onder andere of het product 'dicht bij huis' is gemaakt. Met andere woorden: we proberen zoveel mogelijk producten uit Nederland en Europa te halen. Een goed voorbeeld is de hennepthee die in een van onze vorige boxen zat. De hennep voor deze thee wordt geteeld in Groningen en dient als duurzaam alternatief voor thee die normaal wordt geïmporteerd uit Azië (waarbij veel CO2 wordt uitgestoten). 

Natuurlijk zijn er uitzonderingen omdat minder dichtbij geproduceerd of composteerbaar plastic hele grote voordelen biedt. Dit communiceren we dan ook expliciet op de website. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de bamboe tandenborstel. Deze tandenborstel heeft haartjes van nylon 6. Dat is een vorm van plastic. Deze haartjes zorgen er echter voor dat de levensduur van de borstel met twee maanden wordt verlengd waardoor er minder productie van tandenborstels nodig is. Dit is nu eenmaal een product met een korte levensduur. En het is vele malen beter dan de plastic tandenborstel die veelal ook geimporteerd wordt vanuit China, gemaakt wordt van olie en belandt op de plastic berg (dan ook weer CO@ uitstoot) en een kortere levensduur heeft.

Tot slot: er zijn twee hoofdcriteria waaraan producten moeten voldoen. (1) Het product moet iets in huis vervangen en (2) moet écht gebruikt worden door iedereen. Kortom, in onze unisex box zitten geen hebbedingen of prullaria. 

De producten worden zowel intern als extern door drie personen getest op bovenstaande criteria en op aspecten zoals bruikbaarheid en design. Extern wordt dit gedaan door onder andere vloggers, bloggers en influencers. Negatieve reviews worden niet gefilterd: we geven door aan onze partners dat ook negatieve beoordelingen gepubliceerd kunnen worden. Hierdoor vindt er vooraf al een soort 'natuurlijke selectie' plaats. Enkel wanneer er consensus is over de kwaliteit van een product zal deze in de box komen. Eco producten waar je écht iets aan hebt, gewoon bij jou thuisbezorgd. Eenvoudig, betaalbaar en leuk.

 

Profile picture for user Ruben_93576
Ruben
Auteur
Mijn naam is Ruben, millennial generatie. Masterdiploma Bedrijfskunde en Strategie op zak en nu Sustainable Business Creator. Ook te volgen op Instagram onder @Ruben.Havertz. ZustainaBox is voor mij het antwoord op de vragen die ik veel om mij heen hoor. Waar moet ik nu wat kopen? Zijn die goede supermarktproducten wel echt zo goed? Ik geloof dat we de problemen die we samen gecreëerd hebben ook samen op kunnen lossen. Zolang we maar de juiste keuzes maken.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 308 leden