Zonnige toekomst voor kansarme jongeren Namibië 

Innovative green skills training voor kansarme jongeren in Namibië

Young Africa, opgericht in 1998, zet zich in voor de ontwikkeling van kansarme jongeren tussen de 15 en 25 jaar, met zelfstandig opererende centra in Zimbabwe, Mozambique, Namibië, Botswana, Zambia en Malawi. Praktisch onderwijs en inkomensgenererende projecten bieden jongeren de kans om een menswaardig bestaan op te bouwen. In 2011 hebben Dirk en Yvette Bellens, voormalige coordinatoren van Young Africa Zimbabwe, Young Africa Namibia opgericht.

Namibië, een schitterende bestemming voor toeristen, voor bewoners minder rooskleurig. Door schaarse energiebronnen en beperkte lokale productie is het leven duur. Daarnaast is de werkloosheid hoog, vooral onder de jeugd van wie door beperkte opleidingsmogelijkheden 51% werkloos is. Ongeschoolde jongeren op zoek naar werk belanden werkloos in townships, zonder vooruitzicht op een beter leven.

Zonne-energie is in opmars en daarmee de vraag naar gekwalificeerd personeel. Kansarme jongeren de skills leren om van zonne-energie hun beroep te maken en tegelijkertijd het gebruik van zonne-energie promoten via ons energieneutrale trainingscentrum, dat was onze droom in 2011, waarmee we dat jaar de ASN Bank Wereldprijs wonnen. Deze prijs opende weer andere deuren voor ons en in 2013 hebben we met ons gezin de grote stap richting Namibië gemaakt.

Sinds 2014 leiden we jongeren op in het installeren en onderhouden van zonnepanelen en zonneboilers. Drie van  onze vier huidige solar trainers zijn zelf als student bij ons begonnen, en zijn vervolgens intern opgeleid tot solar  trainer. Naast de solar opleidingen zijn we ons breder gaan richten op duurzaam bouwen, en geven we vanuit onze clay house complex in Otjiwarongo ook opleidingen in groen bouwen en lassen (met verdere uitbreidingsplannen richting loodgieterswerk, electrische installaties). Daarnaast krijgen alle studenten les in life skills (persoonlijke vorming), ondernemerschap en ICT.

Ons groene democentrum in Otjiwarongo is open voor rondleidingen en workshops over werking en toepassingen van zonne-energie en duurzaam bouwen.

Yvette en Dirk
Auteur

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Volg op social