Young Africa Namibia 

Een zonnige toekomst voor kansarme jongeren in Namibië

Young Africa, opgericht in 1998, zet zich in voor de ontwikkeling van kansarme jongeren tussen de 15 en 25 jaar, met zelfstandig opererende centra in Zimbabwe, Mozambique, Namibië, Botswana, Zambia en Malawi. Praktisch onderwijs en inkomensgenererende projecten bieden jongeren de kans om een menswaardig bestaan op te bouwen. In 2011 hebben Dirk en Yvette Bellens, voormalige coordinatoren van Young Africa Zimbabwe, Young Africa Namibia opgericht.

Namibië kenmerkt zich door een zeer grote ongelijkheid tussen arm en rijk.  De werkloosheid is hoog, vooral onder de jeugd van wie door beperkte opleidingsmogelijkheden 51% werkloos is. Ongeschoolde jongeren op zoek naar werk belanden werkloos in townships, zonder vooruitzicht op een beter leven. Kansarme jongeren de skills leren om van in opmars zijnde zonne-energie hun beroep te maken en tegelijkertijd het gebruik van zonne-energie promoten via ons energieneutrale trainingscentrum, dat was onze droom in 2011, waarmee we dat jaar de ASN Bank Wereldprijs wonnen. Sinds 2014 leiden we jongeren op in het installeren en onderhouden van zonnepanelen en zonneboilers. Inmiddels zijn daar andere opleidingen aan toegevoegd.

Sinds 2014 leiden we jongeren op in het installeren en onderhouden van zonnepanelen en zonneboilers. Drie van onze vier huidige solar trainers zijn zelf als student bij ons begonnen, en zijn vervolgens intern opgeleid tot solar trainer. Naast de solar opleidingen zijn we ons breder gaan richten op duurzaam bouwen, en geven we vanuit onze clay house complex in Otjiwarongo ook opleidingen in groen bouwen, lassen en facilitair onderhoud (met focus op duurzame technieken). Aangezien deze opleidingen minder jonge vrouwen aanspreekt dan we hadden gehoopt, zijn we daarnaast ook een opleiding gestart tot schoonheidsspecialiste, die carrièremogelijkheden biedt aan jonge vrouwen. Daarnaast krijgen alle studenten les in life skills (persoonlijke vorming), ondernemerschap en ICT.

Ons groene democentrum in Otjiwarongo is open voor rondleidingen en workshops over werking en toepassingen van zonne-energie en duurzaam bouwen.

Met steun van GIZ starten we volgend jaar met een mobiel trainings- en promotieprogramma in zonne-energie technologie.

Profile picture for user Yvette Bellens
Yvette
Auteur
Heel erg aangetrokken tot Afrika, heb ik sociale geografie gestudeerd met afstudeerrichting ontwikkelingslanden en milieu. Na voor milieu-organisaties in NL gewerkt te hebben ging ik in 2006 voor Young Africa Zimbabwe werken. In 2011 heb ik samen met mijn man Young Africa Namibia opgericht en daar van 2013 tot 2019 gewoond. De organisatie wordt sindsdien door een lokaal team gerund.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden