Yespers  

Onze producten en ingredienten als aanjager van een duurzame én sociaal inclusieve keten

De manier waarop we voedsel produceren, gebruiken en consumeren rammelt aan alle kanten. Het heeft een enorm negatieve impact op ons klimaat, op mensen en op onze gezondheid. We hebben het hier over een eerste levensbehoefte, waarbij we juist afhankelijk zijn van datzelfde klimaat, dezelfde mensen en onze eigen gezondheid. What are we doing here people?  

Dat kan niet alleen anders, dat moet gewoon. Want niemand wil toch dat een eerste levensbehoefte een van de belangrijkste oorzaken is van uitbuiting en klimaatsverandering? 

Samen met jou willen daar graag zo snel mogelijk verandering in brengen. Wij geloven in de kracht van ons allemaal om iets positiefs in gang te zetten. Daarom hebben we bijvoorbeeld gekozen voor Yespers. Yes het kan! Hoe dan? Stap voor stap en samen en daarvoor hebben we het volgende concept bedacht: Open Source Impact. 

Open Source Impact. Hoe zit dat?

Bij Yespers gebruiken we de ingrediënten in onze eigen producten om stap voor stap een duurzame en inclusieve keten op te bouwen. Onze ingredientenlijst is dus onze to-do list of ons businessplan. Met die to-do list hopen we 2 dingen te bereiken. 1) laten zien dat het ook anders kan en 2) door samen met andere partners die dezelfde ingredienten gebruiken samen meer volume bij de bron te realiseren. Zo simpel is het eigenlijk. Voor meer info, kijk even verder op onze pagina: www.yespers.com/foodwithimpact

We zijn nu bezig om ons cashew sourcing verhaal op orde te krijgen. Een ingrediënt in onze granola. Om de impact bij de bron, in dit geval in West Afrika, te versnellen en vergroten, zijn we dus op zoek naar cashew (groot) gebruikers die ook wel trek hebben in een lokaal verwerkt nootje. Meer volume = meer werk. Let's go! 

Onze ambitie daar gaat verder dan alleen rechtstreeks inkopen, want als we eenmaal op weg zijn, dan wordt het pas echt interessant. Die cashew groeit onder een appel, die gaat nu verloren. En de cashew doppen (dat is het schilletje dat rond de cashewnoot zit)? Prima bron van energie. Er zijn legio mogelijkheden om rondom de cashew zelf, lokaal waarde toe te voegen. Meer inkomen voor een Afrikaanse boer, meer werk voor de lokale bevolking, minder verspilling van grondstoffen en minder logistiek. Nothing to lose, everything to gain. 

Uitdaging

But first things first, eerst het lokaal verwerkt cashewnootje, dat is ook al een hele stap vooruit. Armoede en honger bestrijden we het beste met banen en een normaal inkomen. Wie doet er mee? Kijk verder op www.yespers.com/cashewproject 

Oproep:

Als we open source gaan dan werkt dat natuurlijk naar 2 kanten. Dus heb jij zelf ook een vergelijkbaar project met ingredienten die wij zouden kunnen gebruiken? Let us know. Hoe sneller we zorgeloos kunnen genieten van ons eten, hoe beter! 

Profile picture for user stefan.baecke_88384
Stefan
Auteur
Mijn persoonlijke missie zit in het DNA van Yespers. Ik geloof in de kracht van ondernemen. Ondernemen vanuit relevantie. En dan heb ik het (natuurlijk) niet over mezelf, maar over relevant voor een ander en via die ander weer voor mezelf. Ik ben er van overtuigd dat ons voedselsysteem alles in zich heeft om én een groeiende wereldbevolking gezonder te voeden én op zo'n manier dat we de planeet zo min mogelijk belasten én vooral een systeem inrichten dat voor iedereen werkt. Daarom ben ik blij dat we nu met dit cashewproject echt eens flink aan de bak kunnen met waar het volgens mij om draait, namelijk duurzaamheid combineren met een inclusief businessmodel. Daar liggen echt enorme kansen. Laten we voor de verandering, en voor de toekomst, eens gaan concurreren op inclusieve vooruitgang en op een voedselsysteem waar toekomstige generaties hun vingers bij af likken.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social