Wonen Werken Zorgen 50+ 

Wonen met-zicht-op-elkaar. Werken in gezamenlijk te creëren bedrijfjes. Regie over eigen zorg. In de vorm van een coöperatie.
Transformatie Bergansiuskazerne Ede

WONEN WERKEN ZORGEN 50+

Aan onze ouders merkte wij dat de huidige generatie 50 plussers hun oude dag zelf willen vormgeven en maatschappelijk actief willen blijven. Daarnaast spelen ook de tendensen in de politiek mee. Er wordt van ouderen verwacht dat ze zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Hiervoor is een goed sociaal netwerk nodig en een aangepast huis voor als men slechtziend, slecht ter been wordt of verpleging nodig heeft. Maar wat als dit niet beschikbaar is of te duur wordt?

Ons antwoord hierop is het Wonen Werken Zorgen 50+ concept

 • Groepen van circa 35 vijftigplussers in een gemengde leeftijdsopbouw in een duurzaam getransformeerd gebouw met circa 25 woningen.
 • Wonen met-zicht-op-elkaar. Met ieder een eigen complete levensloopbestendige woning, waar je tot je dood zou kunnen wonen.
 • Gemeenschappelijke ruimtes voor gezamenlijke activiteiten als: onderhoud gebouw & buitenruimte, gezondheid, sport, culturele activiteiten en B&B. Voor elkaar en voor de buurt.
 • Werken in gezamenlijk te creëren bedrijfjes, voor iedereen die wilt werken.
 • De regie van de zorg in eigen handen nemen en als een partij zorg op maat inkopen.

Wij bieden de kapstok en begeleiden het gehele traject. Van het vormen van de groepen, het inrichten van de coöperatieve rechtsvorm tot het transformeren van het gebouw en het inkopen van de zorg. De inhoudelijke invulling gebeurd in co-creatie met de groepen, waardoor elke coöperatie uniek en eigen van de groep wordt.

Wij willen het Woon Werk Zorg concept door heel Nederland mogelijk maken! Kortom: naar levensloopbestendige woningen voor zelfvoorzienende ouderen die actief blijven en betekenis hebben in de maatschappij. 

Dit is een initiatief van Han de Jong en Leon Broeren architecten i.s.m. Felsch architecten. Han de Jong adviseert en begeleid bij het oprichten van coöperaties door heel Nederland. De architecten geven advies, begeleiden en ontwerpen nieuw- en verbouwprojecten door heel Nederland.

Coöperatie Noorderzon​. In Amsterdam is coöperatie Noorderzon opgericht. Met coöperatie Noorderzon hebben we meegedaan met de tender transformatie van een voormalig stadsdeel kantoor aan het President Kennedyplantsoen in Amsterdam. We zijn helaas op de 2de plaats geëindigd.

Coöperatie Vitalius. In Ede bezochten ruim 130 geïnteresseerde onze presentatie over het bijzondere wooninitiatief voor senioren op de kazerneterreinen in Ede! Onze ambitie in Ede is om de rijksmonumentale Bergansiuskazerne te transformeren naar 20 levensloopbestendige woningen. Samen met de initiatiefgroep van circa 30 leden hebben we:

 • Coöperatie Vitalius opgericht
 • Een subsidie van de Provincie gekregen
 • Het Voorlopig Ontwerp afgerond.
 • Het koopcontract / huurcontract met de gemeente Ede, Hermon Erfgoed en Vitalius getekend.
 • Het Definitiefontwerp ingediend.
 • Inmiddels is de omgevingsvergunning verleend en wij zijn gestart met de bouw.

Coöperatie Rust en Reuring. In Utrecht bezochten meer dan 90 geïnteresseerde onze presentatie over het bijzondere wooninitiatief voor senioren! Op dit moment is er een groep van 37 middel tot hoger opgeleide ouderen uit Utrecht gevormd met een wachtlijst van nog eens 60 geïnteresseerde. Wij hebben coöperatie Rust en Reuring opgericht. Er is overleg met de gemeente en provincie. En de eerste leegstaande gebouwen zijn bezocht.

 

Profile picture for user info_55963
Leon
Auteur
Leon Broeren architecten is een architectenbureau uit Utrecht. Samen met onze partners werken wij met veel enthousiasme door heel Nederland aan uiteenlopende projecten voor particuliere- en professionele opdrachtgevers. Wij zijn gespecialiseerd in verbouw, transformatie en uitbreiding van gebouwen en monumenten. Daarnaast ontwerpen wij duurzame en eigentijdse nieuwbouwprojecten.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website
Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 309 leden