Wilder Land 

Wilder Land maakt kruidenthee die Nederlandse biodiversiteit herstelt.

Boeren zijn letterlijk grootgrondbezitters: zij beheren ruim 65% van het Nederlandse grondoppervlak. De biodiversiteit in Nederland verbeteren kan dus alleen als we met boeren samenwerken. Door onze (on)kruiden in te zaaien op de randen van hun akkers en weilanden, creëren we weer kansen voor leven, zoals bijen en vlinders. Zo herstellen we samen met boeren de biodiversiteit in Nederland.

De kruiden die we oogsten voor in onze blends zijn puur natuur, dus onze kruiden weten niet wat het is om bespoten te worden met bestrijdingsmiddelen.

Een deel van de kruiden die we zaaien oogsten we om er thee van te maken. De rest, minimaal de helft, laten we staan zodat de insecten ervan kunnen blijven genieten. Vervolgens neemt na de bloeiperiode de wind het over en verspreid de zaden over het land. Zo zullen er in het voorjaar daarna op nog meer plekken kruiden op komen. Langzaam aan neemt de natuur het zo weer over. Lekker wild.

Met de productie van Nederlandse (on)kruidenthee creëren we een nieuw verdienmodel voor boeren die willen bijdragen aan meer biodiversiteit. Win-win-win-win-win.

Biodiversiteit is ons scoreboard om te zien hoe goed de aarde het doet. Een hoge score betekent niks aan de hand, gaat lekker, het leven tiert weelderig. Denk aan vruchtbare grond, bestuiving van gewassen, gezonde ecosystemen, bescherming tegen extreem weer. Zo winnen we allemaal. Helaas, als we naar het scorebord kijken staan we er op dit moment vrij belabberd voor.

 

De biodiversiteit staat in Nederland onder druk en is in de afgelopen decennia sterk afgenomen. De gevolgen hiervan zijn groot. De media staan er vol mee.

 

De langgerekte weilanden waar koeien en schapen op staan te grazen, zien er vaak mooi strak en groen uit. Maar veel weilanden in ons land zijn er slecht aan toe. Er groeit maar een soort gras, meestal Engels raaigras. Het is op deze weilanden slecht gesteld met de biodiversiteit. Het zijn eerder “groene” woestijnen dan bloemrijke weide met vogels en vlinders, zoals je vroeger vaak zag.

 

Wilder Land werkt samen met boeren om de biodiversiteit te stimuleren. Met het inzaaien van meer inheemse kruiden of (on)kruiden krijgen we steeds meer gezonde weilanden en akkers. De bloemen van deze kruiden trekken zo weer insecten aan die hard nodig zijn voor het bestuiven van gewassen. Deze natuurlijke bestuivers hebben we hard nodig voor onze voedselvoorziening. Kortom: biodiversiteit is van levensbelang voor ons allemaal.

Profile picture for user daan_93055
Matthijs & Daan
Auteur
Wij zijn Matthijs Westerwoudt en Daan van Diepen. Matthijs heeft afgelopen drie jaar gewerkt bij Frisse Blikken en Daan heeft afgelopen twee jaar gewerkt voor Commonland. Onze ambitie is altijd geweest om een 4 Returns Business model op te zetten. Samen zijn we gestart aan ptthee om deze ambitie te verwezelijken nadat we allebei op 1 november onze baan hebben opgezegd.
Wereldprijs

Winnaar ASN Bank Wereldprijs

van het jaar 2019

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website
Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden