WijkEnergieWerkt 

WijkEnergieWerkt zorgt voor massale verduurzaming van woningen, energiebesparing voor iedereen en lokale werkgelegenheid

WijkEnergieWerkt zorgt voor massale verduurzaming van woningen, energiebesparing voor iedereen en lokale werkgelegenheid! Wij maken een positieve impact op meerdere Sustainable Development Goals.

WijkEnergieWerkt is een wijkinstallatiebedrijf waar mensen uit de wijk werken aan de verduurzaming van hun eigen wijk. Het werk is laagdrempelig en lokaal, waardoor mensen soms bijvoorbeeld in hun eigen taal kunnen werken. Zij krijgen een salaris en een percentage van de winst, daarmee houden we het geld dat we verdienen in de wijk en wijkeconomie. 

Iedereen die in de wijk woont mag bij ons werken, je krijgt van ons een training om aan de slag te gaan. We verduurzamen huis aan huis, en maken gratis een energie scan van een woning. Dat wat we gelijk kunnen doen, doen we gelijk! Daarmee besparen bewoners al zo'n 5-10% op hun energierekening. Achteraf krijgen bewoners of verhuurders een rapport waarin staat wat er nog meer gedaan kan worden. Met een aanbieding om dat door ons te laten doen. Het vinden van de woningen gaat via medewerkers en sleutelfiguren in sociale netwerken. We gaan naar die plekken waar mensen samenkomen, praten over wat we doen en vragen waar mensen behoefte aan hebben.

Het bezoek aan de woning is voor bewoners gratis en doen we, bij woningcorportie bezit in opdracht van de woningcorporatie. Voor particuliere woningen en andere verhuurders zijn de gemeente, provincie, energieleveranciers en netbeheerders onze klanten. De eerste pilot wijk is een gebied dat wordt voorbereid op aardgasvrij wonen, waarvoor we bijvoorbeeld in gesprek zijn met de projectleider aardgasvrij om een deel van het projectbudget voor ons ter beschikking te stellen. We zijn opgestart met een startfinanciering van Citylab010, onderdeel Werk en Inkomen, omdat we lokale werkgelegenheid creëren.

Als medewerkers dat willen en het lukt leiden we ze verder op tot installatiewerk of isoleren. Ze gaan dan zonnepanelen installeren, woningen isoleren en/of woningen intern klaar maken om op stadsverwarming te worden aangesloten. Zo spreken we met aannemers en installateurs om samen de social return on investment (SROI) verplichting te vervullen.

We werken samen met een lokale energie coöperatie, of richten er een op, voor de coöperatie leggen we dan de zonnepanelen. Daarnaast werken we met en voor lokale partijen zoals scholen, de woningcorporaties, aannemers en organisaties die mensen opleiden of voorbereiden op betaald werk. 

De impact die we maken met het bedrijf is op meerdere vlakken; we bieden werkgelegenheid en werken met mensen die op dit moment rondkomen van een uitkering, in een vrijwilligerspositie werken of iets dergelijks. We monitoren het aantal arbeidsplaatsen dat we realiseren. Daarnaast meten we de impact door te kijken naar de financiële besparingen die de klussen bij mensen opleveren (afhankelijk van de woning zo'n €150 per jaar). En houden we bij welke klussen we doen en wat daarvan de CO2 besparing (afhankelijke van de woning zo'n 280kg per jaar) is volgens MilieuCentraal. 

WijkEnergieWerkt B.V. is een onafhankelijke organisatie, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel sinds februari 2019. Voor meer informatie kijk op www.wijkenergiewerkt.nl

 

Profile picture for user joseesimone_93696
Josee
Auteur
Ik probeer dagelijks iets te doen voor een betere wereld. In mijn eigen leven; zo min mogelijk plastic, reizen met het OV of de fiets, wasbare luiers voor de kinderen, duurzame schoonmaakmiddelen enz.

En in mijn werk; ik ben vooral bezig met de energie transitie en leg de verbinding tussen mensen en verduurzaming van hun energievoorziening. Daarbij probeer ik concepten uit te werken die een positieve impact maken op meerdere Sustainable Development Goals.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 307 leden