WaveBase  

De energie transitie moet sneller, en op grotere schaal - golfenergie is de toekomst!

Het is bijna altijd in beweging en nooit onderbroken : golven. Hier is een enorme energie potentieel beschikbaar is, dag en nacht, zonder enige broeikasgas. Volledig benut, kan het ruim 40% van de wereld wijde energievraag voorzien, vergelijkbaar met 750 kernenergie centrales.

Het WaveBase principe net zo simpel, als dat het innovatief is. Een gesloten luchtkamer gemaakt van plaatstaal, en heeft een opening onder zeeniveau. Door de kracht van het water stijgt en daalt het waterpeil met de ritme van elke golf. Dit zorgt voor een wisselende hoge en lage luchtdruk in de kamer, die via een kleine opening ontsnapt. In deze opening bevindt zich veilig boven het waterpeil een Wells windturbine. Deze turbine kan zowel de ingaande stroom lucht als de uitgaande stroom lucht vangen en omzetten in elektriciteit. Zelfs met lage golven.

Dit principe is niet nieuw: dit is een oscillerende water kolom, ofwel op- en neergaande water kolom. Wat WaveBase uniek maakt is dat het de enige van zijn soort is midden op zee, waar de golven het meeste potentieel hebben. En waar makkelijker te plaatsen dan letterlijk op de fundering van een windmolenpark? Deze synergie investering vereist géén dure fundering naar tot wel 50 meter diep, geen onderzeese kabels of aparte onderhoudsploegen: alles is al aanwezig. Omdat er via de ingang van de windmolen op zee ook de turbine van WaveBase benaderd kan worden, is een onderhoudsteam snel en veilig ter plaatsen.

Golfenergie winnen is niet eenvoudig. Centrales werken onder extreme weersomstandigheden en hebben last van zand, zout, hoge windsnelheden, verschillende temperatuur en opspattend water. Daarnaast drijft en leeft er veel in de zee die je niet in een turbine wil hebben, zoals netten, touwen of vissen. WaveBase heeft hier geen last van en is volledig veilig voor al het zeeleven omdat het geen bewegende delen heeft in het water. Naast al deze zware omstandigheden zijn er ook technische beperkingen; de beweging van het water moet worden omgezet in kinetische energie en vervolgens weer in elektrische energie. Wanneer een object, al drijvend, beweegt, creëert het zijn eigen golven en verliest het daarmee potentiele energie.

Ook op bestaande windmolenparken is te integreren. Hiermee heeft het de potentie om deze parken van een extra 10% capaciteit te voorzien tegen een fractie van de kosten. Tevens worden periodiek onderhoudskosten flink gedrukt als het onderhoudsteam toch al aanwezig is bij de windmolen. Hiermee krijgt de energietransitie een flink boost en zal het helpen meer windmolenparken verder in zee te bouwen.

Bij WaveBase geloven we niet in een financieel maar ecologisch winstoogmerk. Daarom doneren en herinvesteren we alle winsten in hernieuwbare energieprojecten en energie innovatie. Onze toekomstige partners zijn dan ook partijen die een duurzame en circulaire gedachtengoed nastreven.

Profile picture for user jeroen.v.engelen_93462
Jeroen
Auteur
Als amateur engineer begonnen met maar één doel voor ogen : de wereld een beetje groener maken. Vanuit interesse ingelezen in allerlei duurzame projecten, met als favoriete de zeer innovatieve groene energie projecten. Ik bedacht van alles om mijn huis zo groen mogelijk te maken, van hydroponie moestuintjes op zolder tot zelf bouw windturbine concepten op het dak. Later als hobby en passie begonnen om bestaande commerciële concepten uit te werken en te verbeteren. Uitbreiden van bestaande project brengt immers synergie; goedkoper en efficiënter. En draait de markt uiteindelijk om. Hieruit ontstond het idee: een statisch golfenergie concept op de fundering van een windmolen op zee, die de energietransitie een flinke boost zou kunnen geven. Dit vanuit een bedrijf die geen financiële winstoogmerk heeft, maar een ecologische!

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social