Waterweg 

Waterweg ontwikkelt waterpasserende bestrating van de afvalstroom bagger. Een circulaire klimaaatadaptieve oplossing voor een afvalstroom.

Circulair Bouwen

Waterweg is ontstaan na het winnen van de BlueCity Circulair Challenge. Wij ontwikkelen een mobiele bagger fabriek waar we op locatie van bagger bouwmaterialen maken. Bagger of slib is een dure reststroom waar we in stedelijk gebied moeilijk vanaf komen.

Slib is de reststroom die overblijft na het baggeren van waterwegen. Na een aantal jaar ontstaat er een dikke laag slib in Nederlandse rivieren en kanalen, dit kan de doorstroom van het water verhinderen of creëert dit een probleem voor schepen. Het afvoeren van bagger kost veel geld; vooral in de stad is er weinig plek de afvalstroom op het land te verwerken. 

Verbinden van baggerindustrie en bouwindustrie

Met als hoofdbestandsdeel zand is bagger geheel geschikt om mee te bouwen. Dat zijn wij aan het doen! Bagger uit stedelijke gebied, terug naar datzelfde stedelijk gebied. Met onze bouwmaterialen van bagger verbinden wij een baggeroverschot en te kort aan circulaire bouwmaterialen aan elkaar. Bouwen met beton is milieubelastend omdat er veel CO2 vrijkomt bij de productie van cement. Door bagger als primaire grondstof te gaan gebruiken kunnen we duurzamer bouwen. 

Klimaatadaptieve tegel

Ons eerste product van bagger is de waterpasserende tegel, als oplossing voor het wateroverlast na een hevige regenbui. Hierdoor zakt het water in de grond in plaats van het riool waardoor er minder onder gelopen straten zijn. Hiermee willen we direct iets terug doen voor het stedelijk gebied. Naast het toevoegen van ecologische waarde creëren wij ook esthetische waarde; zo zijn tegels in een stad ook aanleiding tot gesprek over circulariteit en duurzaamheid. En hoe leuk (en belangrijk) dat je weet dat de tegels waarop je staat uit de Maas komt! 

Wie zijn wij?

Waterweg bestaat uit Wies van Lieshout en Eva Aarts. Wies heeft industrieel ontwerpen aan de TU Delft gestudeerd. Ze is verantwoordelijk voor het ontwerp van ons product en alle producten in de toekomst. Ze heeft circulariteit en sociale duurzaamheid hoog in het vaandel staan en gebruikt design om dit te communiceren. Eva studeert economie en politicologie in Rotterdam. Ze heeft een sterke visie en ziet altijd mogelijkheden. Ze staat dit jaar in de Jonge Duurzame 100.

Profile picture for user eva_93697
Eva
Auteur
Samen met Wies van Lieshout wil ik bewijzen dat het anders kan door het anders te doen. Klimaatverandering definieert onze tijd en ondernemers spelen in deze tijd een hele belangrijke rol, namelijk innoveren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social