Waste Works 

De Circulaire Economie aanjagen door Stoeptegels van gerecycled plastic en circulair beton!

Waste Works helpt Nederland 100% circulair te worden. 

Waste Works wil afval aan het werk zetten door dit slim opnieuw te gebruiken in circulaire producten die impact maken.

Ik geloof dat er twee dingen nodig zijn om Nederland circulair te maken: circulaire projecten met impact en projecten die awareness creëren, met die twee dingen gaat Waste Works aan de slag. 

Waste Works heeft het Waste Works Buffertrottoir ontwikkeld.

Zo upcyclen we (plastic) afval en zorgen we ervoor dat zowel bedrijven waar het afval vandaan komt als de bedrijven die tegels gebruiken een stap in de goede richting doen, een stap richting 100% circulair!

Wat doet Waste Works dan?

Het Waste Works Buffertrottoir

Het trottoir heeft een bovenkant van beton en onderkant van kunststof. Deze tegel heeft enkele grote voordelen:

Minder CO2 uitstoot: Het gedeelte van beton zal gemaakt worden van circulair beton dat ook nog eens voor een groot gedeelte uit gras bestaat, er is dus minder cement nodig. Cement veroorzaakt een hoop CO2 uitstoot. Van minder cement gebruik wordt de wereld dus weer wat mooier!

Daarnaast is er ook een kunststof gedeelte in de tegelconstructie. Dit bestaat uit gerecycled plastic dat circulair is. Deze plastic laag heeft enkele voordelen.

Ten eerste vangt het kunststof gedeelte regenwater op in ruimtes in de plastic laag. Dit water stroomt vervolgens langzaam de grond in. In principe laat plastic natuurlijk geen water door, dus dit willen we door middel van een slimme constructie regelen, bijvoorbeeld kleine gaatjes in het plastic. De overlast bij hevige regenbuien wordt door deze tegel opgelost.

Ten tweede zorgt de sterke plastic ondergrond ervoor dat het betongedeelte van de tegel minder dik hoeft te zijn. Er is minder beton nodig en dus nog minder CO2 uitstoot! Ook is de tegel door minder beton gebruik een stuk lichter en handzamer voor de tegelzetter.

De verbinding tussen het kunststof en beton gedeelte willen we d.m.v. een klik systeem regelen. Belangrijkste hiervan is dat het beton en plastic weer van elkaar gescheiden kan worden. Zo kan het makkelijk opnieuw in het productie proces kan worden gebracht, mocht een stoep bijvoorbeeld worden weggehaald. 

Doelgroep

De doelgroep voor de Circulaire tegel bestaat uit bedrijven die al een slag in duurzaamheid hebben gemaakt en nu de volgende stap richting circulariteit willen maken.

Qua bedrijven kan je denken aan aannemers en tegelzetbedrijven die klussen voor gemeente of andere project aanbieders uitvoeren.

Tegels en afwatering

In Nederland zien we na een lange regenbui steeds vaker overlast omdat ons landschap de piekmomenten qua regenbuien niet kan verwerken.

Daarom wil Waste Works focus leggen op het maken van water absorberende stenen. Speciaal voor plekken waar water voor overlast kan zorgen en afwatering van belang is. De tegel slaat een gedeelte van het water op en laat dit vervolgens langzaam de bodem inzakken. Zo wordt de impact van een piek aan regen verspreid en is het probleem verholpen. Plastic is van zichzelf amper tot niet water doorlatend, de langzame afwatering wordt verzorgd door kleine gaatjes in de plastic laag of een andere oplossing die bij de ontwikkeling beter blijkt.

Tegels: dè manier om plastic te recyclen

Circulair: makkelijk nog een keer te gebruiken na beschadiging. Zowel het beton als het plastic zijn opnieuw te gebruiken door ze te vergruizen (beton) of smelten (kunststof) en weer het productieproces in te brengen. Het beton en plastic gedeelte worden op een mechanische manier verbonden, waardoor het recycle proces erg makkelijk is! Ook is het wellicht mogelijk om het plastic danwel het beton gedeelte als het niet meer deel van een tegel is, voor iets anders te gebruiken. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een damwand van een sloot. 

Duurzaam: Waste Works wil een tegel maken die niet verkleurt door gebruik. Zo kunnen tegel plantsoenen per tegel onderhouden worden. Immers je plaatst gewoon één nieuwe tegel, niet een die duidelijk nieuwer is door de kleur, maar een die er exact hetzelfde uitziet. Het straatbeeld blijft verzorgd.

Nederland Circulair in 2050: Nederland wil in 2050 circulair zijn, hiervoor zijn transitie agenda’s opgesteld, hierin hebben de volgende vijf ketens en sectoren de hoogste prioriteit: biomassa en voedsel, kunststoffen, de maakindustrie, de bouw en consumptiegoederen.

Gemeentes hebben met de tegels van Waste Works een mooie manier om aan hun circulariteits- en recycledoelstellingen te voldoen. Hierbij wordt het onderwerp kunststof gekoppeld aan de bouw, een samenwerking die mooi past bij de transitie agenda!

Grote schaal & Impact: Een oplossing in deze productcategorie maakt impact, doordat de schaal van deze industrie enorm is. Elk jaar wordt  er rond de 1.950.000.000 liter beton gebruikt om 2.000.000 kuub aan straatstenen, tegels en metselstenen te maken. Een markt van ruim 200 miljoen euro per jaar. (Cijfers: cementenbeton.nl en opendata.cbs.nl). De impact op CO2 reductie is dus enorm en daarnaast is ook de schade door wateroverlast verholpen!

Awareness: Waste Works wil ook een verhaal vertellen. Mensen moeten zien dat het ook anders kan. We lopen allemaal elke dag op tegels, stel dat die circulair zijn. Hier ligt een megakans.Als het minst sexy product op aarde circulair kan, dan moet de rest dat ook kunnen. Er zijn bedrijven en overheidsinstellingen die het circulaire verhaal willen laten horen en laten uitleven en Waste Works gaat ze daarbij helpen.

Kortom met de tegels van Waste Works, die (deels) gemaakt worden van gerecycled plastic, gaan we impact maken, wakker maken en circulair maken!

Heb je tips of vragen, voeg mij toe op linkedin of mail naar Erwin@wasteworks.nl!

https://www.linkedin.com/in/erwinvanderzwaag/

 

Wij willen dat trottoirs zo duurzaam en circulair mogelijk worden gemaakt. 

Profile picture for user Erwin_93478
Erwin
Auteur
Hoi, ik ben Erwin en ik geloof dat we aan de weg naar een betere toekomst moeten werken. Het lijkt mij super als die weg gemaakt is van tegels van gerecycled plastic afval.
Ik wilde al langer een bedrijf starten rondom duurzaamheid. Via Startup Nijmegen begon ik steeds meer over het idee van een tegel gemaakt van afval na te denken. Ik won een pitchwedstrijd georganiseerd door Startup Nijmegen en Gemeente Nijmegen. Nu ben ik enkele weken geleden officieel mijn bedrijf Waste Works begonnen!

Verder ben ik 27 jaar, hou ik van surfen, ben ik christen, heb ik 3 zusjes en een broertje, ben ik een zoetekauw en heb ik een blauwe tandenborstel.

Meer weten? Volg me op Linkedin!

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website
Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 308 leden