Warenhuisje 

Platform waarop kinderen hun gebruikte spullen een langer leven kunnen geven door ruilen en hergebruiken. Leren door te handelen!

Minder afval en meer blije gezichten

Er zijn gewoon teveel spullen in de wereld en dat is niet goed voor onze planeet. Natuurlijk willen we allemaal leuk speelgoed, kleding en gadgets. Kunnen we daar niet slimmer mee omgaan? Waarom verhandelen we niet de spullen die we niet meer gebruiken? 

We zijn op een missie! En we willen dat alle kinderen meedoen. De spullen die je niet meer nodig hebt, worden niet weggegooid, maar opnieuw gebruikt. Plaats je spullen op Warenhuisje om te handelen met andere kinderen en kijk rond op de Spaces van jouw vrienden voor speelgoed, kleding en andere spullen. Wat voor een ander oud is, is voor jou nog helemaal nieuw!

De kringloop van kinderspullen sluiten

Kinderen groeien en ontwikkelen zich en spullen zijn al gauw te klein of niet meer interessant. De markt voor nieuwe kinderspullen is enorm. Hoewel steeds meer ouders hun weg al vinden naar tweedehands, is deze groep nog een minderheid. Alleen al de online uitgaven aan speelgoed stegen in Nederland van € 213 miljoen in 2015 naar € 275 miljoen in 2016, een toename van 29%. Denk daar andere kinderspullen bij, zoals kleding en meubels, en het wordt duidelijk dat we de kringloop van kinderspullen moeten sluiten. Door hergebruik te stimuleren worden niet telkens weer schaarse grondstoffen uit de natuur gehaald. 

Op een actieve en praktische manier (alle gezinnen hebben spullen) het bewustzijn bij kinderen en ouders vergroten, zal leiden tot duurzamer consumptiegedrag, meer hergebruik van goederen en meer vraag naar artikelen die de planeet niet schaden. Wij hopen ook bij te dragen aan het aanpakken van een ander weinig besproken probleem: veel plastic speelgoed eindigt in onze oceanen. Het vaak specifiek gemaakte plastic van speelgoed is lastig te recyclen. Door speelgoed een langer leven te geven kan dit enigszins verholpen worden. Een groeiende groep van bewuste consumenten die zijn stem laat horen, kan er ook voor zorgen dat producenten het probleem al in de designfase oppakken.

Spelen, creëren, delen en verandering in gang zetten voor een beter NU

In een half jaar tijd is het gelukt een werkend prototype te bouwen. We nodigen nu al families uit om met ons te testen. Hun feedback is essentieel om op koers te blijven en een product te bouwen dat aansluit bij de behoefte en wensen van kinderen en ouders. 

Op Warenhuisje kunnen kinderen nu al:

  • Een eigen Space inrichten en spullen uploaden die ze niet meer gebruiken
  • Deze ruilen met andere vrienden op Warenhuisje
  • Clubs oprichten met schoolvriendjes of kinderen uit de buurt en hun club uitbreiden met het versturen van uitnodigingen.
  • Meer leren over de Circulaire Economie en met elke deal daaraan bijdragen

De ontwikkeling van Warenhuisje is tot nu gefinancierd met subsidiebijdragen en veel van onze eigen tijd en aandacht natuurlijk! We zetten voorlopig door op het aanschrijven van fondsen en overwegen crowdfunding. Fondsen verkregen voor het uitvoeren van projecten via de Stars Are Circular Foundation, worden ook deels gealloceerd aan de verdere ontwikkeling van Warenhuisje. 

Het vinden van het juiste verdienmodel voor Warenhuisje op de langere termijn is een integraal onderdeel van het testen in deze startupfase. Voorbeelden van mogelijke verdienmodellen zijn een % van transacties wanneer het platform wordt uitgebreid naar verhandelen met euro's, een abonnementsmodel omdat ouders de educatieve (en praktische!) waarde van het handelen op Warenhuisje inzien en een commissiemodel door de bouw van een eco-systeem rond Warenhuisje, van ondernemers die leerzame workshops kunnen aanbieden om kinderen bijvoorbeeld te leren over upcyclen. Tot slot willen we wanneer de software goed uitontwikkeld is, internationaal opschalen via een social franchise model. Lokale ondernemers krijgen zo de tools om plaatselijk een (soortgelijk) eco-systeem te bouwen. 

Een online tool die een bestaande offline groep faciliteert 

Bij Warenhuisje vinden we het belangrijk dat kinderen elkaar juist ook offline blijven ontmoeten en samen leren. Warenhuisje is een afgeschermd platform dat alleen te zien is voor leden binnen de eigen stad. Zo kunnen kinderen elkaar treffen en spullen uitwisselen in een voor hen bekende omgeving. We testen nu ons prototype met testclubjes van kinderen en ouders die elkaar al kennen uit de buurt of uit de klas. Het testen is op zich ook een leerzame activiteit. We hebben een spelbord ontwikkeld, dat de kinderen stap voor stap begeleidt door het platform. Check mediawijsheid en ICT skills! (zie video). 

Alleen samen kunnen we onze doelen bereiken

Samen met onze stakeholders: ouders en kinderen, scholen, ondernemers en instellingen en bedrijven willen we kinderen laten kennismaken met en laten meedoen in de circulaire economie. Wat gestart is met Warenhuisje is nu uitgegroeid tot een aantal initiatieven. Elk van ze geeft vorm aan diverse samenwerkingsverbanden met onze stakeholders. We hebben Stichting Stars Are Circular opgericht om deze non-profit initiatieven onder te brengen en verder uit te bouwen. De Stars Are Circular Foundation biedt kinderen en hun families informatie en instrumenten zodat zij zich kunnen ontwikkelen tot bewuste, innovatieve en op samenwerking gerichte deelnemers aan de circulaire economie. Daarbij richten wij ons op het vergroten van zowel sociale, creatieve als ondernemersvaardigheden: "Empowering Kids to Be Circular Stars".

De initiatieven zijn: 7DagenCirculair (schoolprogrogramma's). HashtagCirculair (collectief van circulaire ondernemers). CircularStars (platform van kinderen voor kinderen) en CircularCouncil (ouders, ambassadeurs en adviseurs voor de circulaire economie).

 

 

Profile picture for user rieta.aliredjo@gmail.com
Rieta
Auteur
Zowel op persoonlijk vlak en als sociaal ondernemer wil Rieta een bijdrage leveren aan een betere wereld. Hoe groot de uitdaging van klimaatverandering ook is, zij gelooft er sterk in dat als we ons eigen gedrag en eigen kunnen bekijken, we ontdekken dat iedereen een belangrijke rol kan vervullen in het tegengaan van vervuiling en het redden van onze planeet. Een individuele actie lijkt misschien klein. Maar echt! Samen kunnen we bergen verzetten. Met Warenhuisje (vanaf 17/7/17 ondergebracht onder v.o.f sCoolMakers met partner Agustina Turchetto) en de Stars Are Circular Foundation (oprichting in september 2017) wil zij, met inmiddels een mooi team van medestanders, kinderen én volwassen inspireren en helpen in beweging te komen. Rieta is met Warenhuisje genomineerd voor de Libelle STER verkiezing 2017.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social