vanPlestik, je eigen plestik 

In dit project onderzoeken we hoe plastic bedrijfsafval (van o.a. hotels en winkels) kan worden omgezet in hoogwaardige producten.

Plastic Afval

Doordat er steeds meer kunststof producten worden geproduceerd ontstaat er een steeds grotere afvalberg. Ook in Nederland wordt een groot deel van de kunststof producten niet gerecycled, onder andere omdat het voor bestaande afvalverwerkers niet rendabel is om bepaalde stromen plastic verder in kwaliteit op te werken. Hierdoor leveren deze materialen nog steeds meer op in de verbranding of bij verkoop aan het buitenland. vanPlestik heeft zich tot doel gesteld om specifieke kunststof-afvalstromen direct in te nemen en te verwerken tot zinvolle producten, middels een eigen 3D-printer.

vanPlestik

De startup vanPlestik heeft een 3D printer ontwikkeld die speciaal is ontworpen om te werken met gerecycled plastic. Het gaat om een grote 3D printer waarmee objecten zoals stoelen of tafels te realiseren zijn. Het doel is uiteindelijk om met allerlei soorten plastic afval te kunnen printen. Zo kan plastic afval lokaal worden omgezet in nuttige objecten. Op die manier kan er waarde worden toegevoegd aan plastic afval. De techniek is nog erg nieuw dus er valt nog veel uit te zoeken rondom de 3D printer. vanPlestik werkt daarom samen met partners, bedrijven en organisaties om de techniek te optimaliseren.

Onderzoeksproject “vanPlestik, Je Eigen Plastic”

De eerste partner binnen dit project is niemand minder dan HEMA. Het bedrijf verving onlangs alle presentatie meubels voor de make-up. Deze meubels werden uit de winkels gehaald en verzameld. vanPlestik zette ze vervolgens om in afval scheidingsbakken voor op het hoofdkantoor. Zo wordt het afval van HEMA hergebruikt en tegelijkertijd afvalscheiding binnen het bedrijf gestimuleerd. De volgende fase binnen dit project is een samenwerking met een hotel. Hierbij zal plastic afval worden omgezet naar waardevolle, duurzame objecten. 

Profile picture for user vanPlestik
Nout
Auteur
Plastic afval zorgt wereldwijd voor grote problemen voor mens en natuur.
Door plastic afval te zien als grondstof, laat vanPlestik de wereld zien dat plastic afval meer is dan een wegwerpmateriaal.
Met onze enorme 3D printer zetten we plastic afval om in unieke, hoogwaardige en betaalbare objecten.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social