VanHier 

Met biocirculair design dragen we bij aan klimaat- en natuurherstel, verwaarden we organische reststromen en veranderen we de wegwerpcultuur

Bij VanHier ontwerpen en maken we biocirculair design. Dit doen we met ecologische materialen gemaakt van natuurlijke grondstoffen die volledig recyclebaar zijn.

Met onze designproducten willen we het verhaal van de circulaire- en biobased economie overbrengen op de consument: koop bewust, steun en bezoek lokale makers en probeer zorgzaam met onze grondstoffen om te gaan.

Recent zijn we gestart met de productie van tafellampen van drankkarton afval. Dit afval kan, vanwege voedselveiligheid, niet opnieuw worden gerecycled als drankkarton en wordt doorgaans gedowncycled naar hygiënepapier of kartonnen dozen. Onze partner ECOR recycled het karton naar panelen zonder schadelijke stoffen, voor o.a. wand-, plafondafwerking en meubels.

De tafellamp kan, na demontage, worden afgedankt bij het oud papier zodat de vezels opnieuw worden gerecycled. Met bijv. MDF of multiplex is dit lastiger vanwege de lijm; deze materialen zijn niet of nauwelijks te recyclen.

Duurzame impact

  1. De lampen worden bij VONK in de wijk op onze eigen lasersnijmachine gemaakt. We dragen bij aan de lokale werkgelegenheid.
  2. Hernieuwbare grondstoffen en (organisch) afval worden nuttig gebruikt om 100% circulair te worden (naast afvalreductie en hergebruik). Medio 2021 gaan we lampen van grasmaaisel maken.

  3. We dragen bij aan klimaat- en natuurherstel door in te zetten op de teelt van snelgroeiende gewassen (o.a. hennep, miscanthus). Boeren gaan naar een beter verdienmodel en we leggen CO2 vast, win-win. In veenweidegebieden zou natte teelt (o.a. lisdodde, riet) kunnen zorgen voor grondstoffen en (bouw)materialen zodat het grondwaterpeil kan worden verhoogd.

  4. We leven in een wegwerpcultuur: massa’s producten die vanuit o.a. China naar ons toekomen en we relatief snel afdanken omdat de identiteit, emotie en waardering ontbreekt. Door het ontwerp aan te passen aan de locatie (lokale identiteit) hopen wij dat onze biocirculaire producten niet snel zullen worden afgedankt.
Profile picture for user Klaske
Klaske
Auteur
Klaske Postma, Industrieel Ontwerper. In 2018 ben ik Regeneration Design gestart: klimaat- en natuurherstel alsmede sociaal maatschappelijk herstel is de stip aan de horizon. Ik stel mij voortdurend de vraag: hoe kunnen we materialen en grondstoffen circulair en regeneratief inzetten? Het ontdekken, experimenteren en toepassen van lokale biocirculaire materialen staat daarom centraal in mijn werk.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social