Urban Solar (e)-Bike Shelter 

Fietsen is Gezond. e-Bikes worden steeds populairder voor woon- en werkverkeer. Fietsen ontlast steden van verkeersstromen.

Bouw gereed Rijwielstalling met zonnepanelen en laadstation op de kinderboerderij Laag Buurlo te Apeldoorn.

In 2017 was de rijwielstalling met zonnepanelen was het beste idee voor Apeldoorn. De gemeente Apeldoorn daagde ondernemers en particulieren uit om met ideeën te komen om gebouwen energiezuiniger te maken. Het idee om een rijwielstalling te ontwikkelen met zonnepanelen, waarmee ook elektrische fietsen kunnen worden opgeladen, werd door de jury uitgeroepen tot beste idee van Apeldoorn. De jury roemde het idee om het mooie ontwerp.

De gemeente Apeldoorn had de kinderboerderij Laag Buurlo te Apeldoorn aangewezen als bouwlocatie voor de rijwielstalling. De rijwielstalling is opgebouwd uit 6 modulen en zijn voorzien van zonnepanelen en laadstations voor elektrische fietsen. Daarnaast levert de fietsenstalling ongeveer 1500 kWh per jaar aan de energievoorziening van de kinderboerderij. De kinderboerderij heeft zo'n 150.000 bezoekers per jaar. Om de voorbeeldfunctie en inspiratiebron kracht bij te zetten is er op de kinderboerderij een paneel met display geplaatst. Op het paneel wordt het huidige vermogen (Watt), het totaal opgewekte energie (kW) en de vermeden uitstoot CO2 (kg) vermeld.

De rijwielstalling is een icoon voor de energietransitie die de gemeente Apeldoorn heeft ingezet. Het resultaat is hieronder te zien

De rijwielstalling, de materialen en de ook de zonnepanelen zijn volledig in Nederland geproduceerd. De rijwielstalling is duurzaam en modulair opgebouwd. De gebogen staanders zijn in geslepen roestvast staal uitgevoerd. De vele rondingen symboliseren de oneindige energiebron die de zon ons geeft, beweging en de circulaire economie. De zonnepanelen zijn in doorzichtig glas gegoten. De materialen hebben een zeer lange levensduur (>30 jaar) en zijn volledig recyclebaar.

Elke module kan 2 fietsen stallen en heeft een oplaadpunt voor elektrische fietsen. Het aansprekende ontwerp, de lichtdoorlatende zonnepanelen en de oplaadpunten voor elektrische vervoermiddelen zal mensen op een positieve manier bewust maken van duurzame energie. Hiermee krijgt de fiets als goedkoop, gezond, milieuvriendelijk en ruimte-extensief vervoermiddel meer aandacht en kan zo verandering van vervoermiddel stimuleren.

Voor informatie kan je contact met me opnemen op het mailadres jan@halter.nl

Profile picture for user jan_84802
Jan
Auteur
Ik ben als elektrotechnisch opgeleid en heb vele jaren voor ingenieursbureau DHV (nu Royal Haskoning DHV) en Grontmij (nu SWECO) gewerkt als elektrotechnisch projectingenieur en projectmanager. Sinds 2013 werk ik met een aantal collega's voor Eliquo Water & Energie. Ik ben van nature een echte techneut en ook in mijn vrije tijd, samen met mijn studerende zoon Sander, nog graag bezig is met innovatieve projecten.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website