Toontibo B.V. 

Een eerlijke, duurzame keten in de cosmetica- en voedingsindustrie

Toontibo zet zich in voor een eerlijke, duurzame keten in Sheaboter voor de cosmetica- en voedingsindustrie. Dipaliya Women's Association, een coöperatie van 1000 vrouwen in Ghana, produceert de Sheaboter.

We zetten ons in voor een fatsoenlijke betaling voor de vrouwen (voldoende voor voedsel, onderwijs en investering in community en natuur). Daarom zijn de vrouwen mede-eigenaar van Toontibo, een in Nederland gevestigde social enterprice. De juridische structuur garandeert deze fatsoenlijke betaling.

Fairtrade gaat ons niet ver genoeg omdat de producenten in Afrika onder de armoedegrens worden betaald. Wij gaan uit van de poverty rate van WHO.

Sheaboter is een grondstof voor crèmes, lippenstift, zeep en chocola. Het volume (10-12 containers per jaar; ca. 200.000-225.000 kg) vraagt om een B2B benadering.

Toontibo vertelt het verhaal van de vrouwen en onze klanten communiceren dit verhaal naar hun klanten. Zo ontstaat bewustwording in de consumentenmarkt. 

Sheaboter maken we op ambachtelijke, traditionele wijze zonder chemicaliën. Het centrum is Ecocert organic certified, maar de noten zijn dat nog niet.

 

 

Toontibo streeft naar: 

  • een duurzame handelsketen in Shea boter; van de producent in West Afrika tot de consument in het Westen (Planet, People, Prosperity).
  • bijdragen aan de MVO doelstellingen in, met name, de cosmetica branche en aan bewustwording bij de consument door een werkend alternatief voor duurzame handel te bieden waar zij in participeren middels aanschaf van Dipaliya Shea boter.
  • door te bouwen aan een transparante keten en bereidheid bij de consument om een eerlijke prijs te betalen, worden ook andere cosmetica- en voedingsbedrijven genoodzaakt in deze beweging mee te gaan.
  • een ethisch handelsbedrijf waarin eigendom, governance, bedrijfsvoering en financiën zijn ingericht rond Purpose.
  • een duurzaam financieel model waarbij geld herverdeeld wordt ten gunste van duurzame economische groei en natuurbeheer en herstel van de Savanne in West Afrika.
  • behoud van traditionele waarden en stabiliteit in de gemeenschappen in West Afrika door daar economische waarde aan toe te voegen.
  • zorgdragen voor een stabiele basis (voor SDG projecten) in West Afrika door de vrouwen een degelijke vergoeding te betalen voor het maken van Shea boter.
Profile picture for user sandrabarth
Sandra
Auteur
Al jaren zet ik me in voor een duurzame en eerlijke samenleving. In verschillende rollen heb ik kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van innovatieve business modellen; als oprichter en mede eigenaar van Seats2Meet Amersfoort, als projectcoordinator in de Scale of Significance om Betekenis economie verder vorm te geven en nu als manager van Toontibo, een ethisch handelsbedrijf in Shea boter.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website
Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden