The Swapshop 

Dé kleding ruilwinkel om je garderobe gemakkelijk en duurzaam te vernieuwen.
The Swapshop Amsterdam

Onze missie

Onze missie is om de levensduur van kleding te verlengen en van swappen (kleding ruilen) de norm te maken. The Swapshop is een impactgedreven stichting met een circulair business model. Duurzame en sociale impact staan bij ons centraal. Wij hebben 1 kleding ruilwinkel in Rotterdam, 1 in Amsterdam én een webshop (click and collect) waar klanten kleding kunnen swappen. 

Klanten kunnen bij ons kleding en andere fashion items, die zij niet meer dragen, inleveren. Per ingeleverd item ontvangen zij Swaps. Met deze Swaps en een bedrag aan servicekosten kunnen klanten andere ingeleverde items ‘swappen'. Items die niet swapbaar zijn, geven wij een zo duurzaam (en lokaal) mogelijke herbestemming, zoals voor onze circulaire productlijn en donatie voor hergebruik en recycling.

Circulariteit voeren wij in alles wat wij doen door. Zo is onze winkel in Amsterdam ingericht met granulaat, gemaakt van gerecyclede kleding en folie.

Circulaire impact  

Wij verlengen de levensduur van kleding en andere fashion items. Voor ieder item dat bij ons wordt ingeleverd belandt er in theorie 1 item minder op de afvalberg of buiten de landsgrenzen. Voor ieder item dat bij ons wordt geruild hoeft er in theorie 1 minder gekocht te worden. Met de combinatie van kledinginzameling en duurzaam consumeren van fashion maken wij op een simpele manier dubbele impact. 

Per maand worden bij ons momenteel ca. 4.000 kledingstukken ingebracht. Ca. 1.250 kledingstukken worden momenteel per maand meegenomen (geswapt). Daarnaast zamelen wij in onze winkel in Amsterdam per maand nog eens 800 kg kleding in dat voor recycling in de inzamelroute van de gemeente is opgenomen.  

Wij zijn onlangs een project gestart om de positieve impact van kleding ruilen te meten. Daarnaast starten wij in november 2021 een pilot samen met de gemeente Amsterdam en Waag (Reflow OS) om de gebruikscyclus van kleding in kaart te brengen. Dit doen we door middel van een label met QR code in kleding, een applicatie en onderzoek onder 25 deelnemers.  

Sociale impact 

Het maken van sociale impact is een essentieel onderdeel van wat wij doen. Daarom hebben wij The Swapshop Academy opgezet. Wij bieden een betaald social traineeship aan aan mensen met een bijstandsuitkering. Dit traineeship bestaat uit werk, gecombineerd met training en coaching. Deze bieden wij aan in samenwerking met ervaren partners. Voorbeelden van trainingen zijn:

  • Hospitality, hoe vind en behoud je jouw klanten
  • De textielindustrie onder de loep                                             
  • Financiële weerbaarheid tijdens ondernemen            
  • Visual merchandising, de inrichting van een winkel        
  • Persoonlijke effectiviteit; grenzen, balans en communicatie                                                                  
  • Van droom naar daad, een zoektocht naar jezelf

Wij hebben van april t/m september 2021 aan 6 Rotterdammers met een bijstandsuitkering een betaald social traineeship aangeboden, waarbij zij zichzelf binnen een veilige omgeving hebben kunnen ontwikkelen. Alle 6 zijn per 1 oktober 2021 doorgestroomd naar een betaalde baan, waarvan 2 binnen The Swapshop.   

Vergroten impact 

In 2022 willen wij onze eerste franchise kledingruilwinkels in andere Nederlandse steden openen. Op deze manier kunnen wij onze impact op een gemakkelijke en snelle manier flink vergroten. Daarnaast zullen wij The Swapshop Academy verder uitrollen, zodat wij ook onze sociale impact blijven vergroten.

Profile picture for user laura@the-swapshop.com
Laura
Auteur
Ik ben een van de twee oprichtsters van The Swapshop. Samen met Monique Drent wilde ik een alternatief in het leven roepen voor het shoppen van nieuwe (fast) fashion. Een concept dat gemak biedt en mensen verleid om duurzame keuzes te maken. Het oprichten van The Swapshop is een groot avontuur vol met lol, leerzame lessen, inspirerende mensen en zeker ook ups and downs.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden