The Great Bubble Barrier 

Wij vangen de plastic soep in de rivieren met bubbels: een oplossing dat bestaat uit lucht!

Dagelijks komt een ongelooflijke hoeveelheid afval in het water terecht, waar het grote schade toebrengt aan milieu en mens. Zeeschildpadden en vissen raken verstrikt in plastic, scheepvaart ondervindt hinder en microplastics vormen een gezondheidsrisico voor de kleinste tot grootste organismen. Dit probleem wordt door meer en meer erkend, zowel door het grotere publiek als door bedrijfsleven en overheid. 

Afval kan worden opgevangen voordat het de oceanen bereikt. Huidige oplossingen bereiken echter maar een klein deel van de rivier of hinderen de scheepvaart en vismigratie. Wij hebben een elegant oplossing ontwikkeld die plastic blokkeert, maar schepen en vissen laat passeren: een barrière van luchtbellen.

De Bubble Barrier wordt gecreëerd door lucht door een buis met gaatjes te pompen, welke op de bodem van een rivier ligt. De opwaartse stroming die het bellenscherm veroorzaakt, brengt afval naar de oppervlakte. Aan de oppervlakte geleidt het bellenscherm het water naar de zijkant van de waterweg, waardoor het afval niet meer stroomafwaarts drijft. Door het bellenscherm diagonaal op de stroming te plaatsen wordt er slim gebruik gemaakt van de natuurlijke stroming om afval naar de kant van de rivier te leiden. Het afval verzamelt zich aan de kant van de rivier, waar het makkelijk op te vangen is met een opvangsysteem. 

 

Missie

De missie van The Great Bubble Barrier is om zo veel mogelijk plastic uit onze rivieren te halen. Dat willen we op vier manieren bereiken:

  1. Het verwijderen van plastic in riveren door onze Bubble Barrier
  2. Het creëren van bewustwording rondom het bellenscherm
  3. Meten en monitoren van het afval in de rivieren, zodat richtlijnen en acties opgezet en wij inzicht krijgen naar de bron van plastic vervuiling.
  4. Een circulaire keten helpen bouwen van het verzamelde en recycled afval uit rivieren​​

 

Resultaten en Pilots

1.  Bubble Barrier Pilot DeltaresDeze pilot heeft plaats gevonden in de testomgeving van Deltares. Waar wij voor 4 weken lang onze proof of concept hebben bewezen. ​

2. Bubble Barrier Pilot BerlinOnze co-inventor Philip Ehrhorn heeft in Duitsland een pilot uitgevoerd in een zijkanaal van de Berliner Nordgraben. Uit deze pilot is onder andere gebleken dat wij materiaal vanaf 1mm kunnen afvangen.

3. Bubble Barrier Pilot KampenIn november 2017 hebben we 4 weken lang een Bubble Barrier van 200m getest in de IJssel in samenwerking met Rijkswaterstaat, Deltares en BAM/van den Herik. In deze pilot is gebleken dat wij gemiddeld 86% onze eigen testmateriaal kunnen afvangen.

Op het moment richten wij ons op de implementatie van de eerste permanente Bubble Barrier in samenwerking met partijen die met ons de rivieren willen schoonmaken om plastic vervuiling op de oceaan te voorkomen. 

 

Profile picture for user Info_67343
Saskia, Francis & Anne Marieke
Auteur
Wij zijn Saskia, Francis en Anne Marieke. Bijna 10 jaar geleden leerden we elkaar kennen op het water, als zeilers in de dop. In die tien jaar dat we elkaar kennen zijn we naast het zeilen ook een andere passie gaan delen: dromen van een duurzamere wereld.

Door initiatieven als de Plastic Soup Foundation en de Ocean Clean-up is de plastic soep een bekend begrip geworden. Eigenlijk zou iedereen die langs de noordkant van het IJ loopt al kunnen zien dat afval in de Nederlandse wateren een gigantisch probleem vormt.

Dat is in ieder geval wat wij zagen en we vroegen ons af of we onze tijd en kennis niet konden inzetten voor het oplossen van dit probleem? Dus gingen we naar de kroeg, zoals je doet om de grote vragen des levens te overdenken. Tijdens deze verhitte brainstorm zei Saskia, al kijkende naar haar biertje: kunnen we niet iets met bubbels?

Zo ging (na wat gedegen onderzoekswerk natuurlijk) the Great Bubble Barrier van start!

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social