Teal 

Teal groeit biomaterialen van reststromen uit de paddenstoelenteelt
Mycelium onder microscoop

Teal is een lab en producent van producten en materialen. Door middel van natuurlijke processen worden producten gegroeid, geassembleerd of gekopieerd; dit noemt Teal ‘biofabricatie’. De producten zijn ontworpen als vervanger van bestaande vervuilende producten om zo de impact op onze natuur en leefomgeving radicaal te verminderen. Een belangrijk uitgangspunt van al deze producten is het gebruik van schimmels (mycelium) in combinatie met reststromen uit de paddenstoelenteelt.

De producten en processen zijn gestoeld op een zo snel mogelijke weg naar impact. Dit doen we door producten te ontwerpen met een schaalvergroting in gedachten. Van prototype door naar massaproductie. Want pas bij de grote schaal maken we echt stappen naar de duurzame transitie die deze wereld nodig heeft.

Teal heeft de capaciteit om wekelijks 4 ton restmateriaal uit de paddenstoelenteelt van de afvalberg te redden (direct uit eigen bedrijf) en kan hiermee ook dus ook 4 ton plastic besparen. Dit kan opgeschaald worden door de ongebruikte capaciteit van paddenstoelentelers door heel Nederland te huren alsmede een deel van hun reststroom direct af te nemen. Zo zijn er dus tientallen fabrieken in te zetten die al gebouwd zijn en alleen maar benut hoeven te worden. En dit gaat alleen nog maar om de afvalvermindering.

Als mycelium-materiaal groeit absorbeert het CO2, wat de volledige productie emissie-negatief maakt. Teal’s missie is om de verandering naar klimaat-positieve productie te versnellen met behulp van biofabricatie.

Profile picture for user erik_2
Erik
Auteur
Erik Swaagstra is een ontwerper met een expertise in product- en bio-design. Swaagstra (1987) is in 2013 afgestudeerd aan de Master Industrial Design aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij werkte voor gerenommeerde ontwerpbureau’s zoals VanBerlo, Studio Stallinga en Studio Roosegaarde. Daarnaast leidt hij de ontwikkelafdeling van DRIFT, een kunststudio in Amsterdam.
De wens om blijvende impact te maken met producten en materialen die door natuurlijke productie tot stand zijn gekomen, mondde in 2019 uit in de oprichting van Teal.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website
Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden