SweepSmart - Turning Waste into Happiness! 

SweepSmart's "Smart Waste Centres" voor opkomende economieën: meer recycling, schone natuur en banen voor waste pickers!

SweepSmart is een social enterprise met als missie om het afvalprobleem in opkomende en ontwikkelende economiëen op te lossen. We bieden 'zero waste' oplossingen aan lokale overheden en bedrijven, door onze in-house Europese afvalkennis toe te passen op de lokale situatie. Voormalig waste pickers worden opgeleid tot 'waste managers', die het afval ophalen, scheiden en recyclen.

Het meeste afval in landen als India en Indonesie wordt op verbrand of gedumpt in straten, rivieren of op enorme afvalbergen. Dit veroorzaakt vervuiling, ziektes en milieurampen. Waste pickers leven tussen dit afval en zijn daardoor blootgesteld aan gevaarlijke soorten afval, ziektes en instortings- of explosie gevaar op de afvalbergen. 85% van de plastic soup komt uit landen als India en Indonesie. Grote bedrijven die producten verkopen waar dit afval in zit (verpakkingen, consumentengoederen, beginnen zich er verantwoordelijk voor te voelen, maar weten ook niet hoe ze het afval terug kunnen halen uit het systeem.

De voornaamste oplossing hiervoor is het opzetten van collectie-, scheidings- en recyclinginfrastuctuur voor afval. Er is echter geen pasklare oplossing. Bijvoorbeeld, de efficiënte mechanische manier waarop we het in Europa doen werkt niet in een land als India, waar straten nauwer zijn, overheidsbudgetten lager en het belangrijk is om inkomsten te behouden voor de waste pickers. 

Dat is precies wat wij doen: een oplossing leveren die past in de context van het land. Onze 'Smart Waste centers' halen huishoudelijk afval op en sorteren het voor verdere recycling of verwerking. De centra zijn door ons ontworpen met simpele maar slimme apparatuur, processen en IT. Zoals een lopende band om het afval te sorteren, die slimme Europese principes in een Indiaas/Indonesisch jasje steekt (kleiner, simpeler, goedkoper) en lokaal wordt gemaakt.

Het recyclebaar afval wordt verkocht aan de bestaande recyclingmarkt, organisch afval verwerkt tot biogas of compost en alleen het restafval gaat nog naar een verbrandingsinstallatie of vuilstort. In de toekomst willen wij ook slimme recyclingtechnieken vanuit Europa naar India brengen, bijvoorbeeld via Europese partners als Plastic Whale. Zo kan er steeds meer afval gerecycled worden, ook laagwaardig materiaal. We hebben 3 centra in Bangalore en 1 centrum in Oost-Java, Indonesie opgezet waar we de capaciteit en recycling hebben verdrievoudigd en de werkomstandigheden drastisch hebben verbeterd. Momenteel werken we aan het verbeteren van nog eens 10 centra voor de gemeente Bangalore en werken we aan het opzetten van de eerste 2 van 50 plastic recycling centra in samenwerking met Coca Cola en UNDP India.

Onze 'Smart Waste Centres" zorgen voor schone straten, meer recycling, kleinere vuilstorten, en voor de waste pickers: een baan om trots op te zijn. Wij noemen het "Turning Waste into Happiness"!

 

Profile picture for user silvia_84974
Silvia
Auteur
Niels van den Hoek en Silvia de Vaan zijn SweepSmart begonnen uit passie om het afvalprobleem in lage inkomenslanden op te lossen. Niels heeft 8 jaar bij Van Gansewinkel Group gewerkt, en heeft dus de kennis om dit probleem aan te pakken. Silvia is een oud-consultant van de Boston Consulting Group en sinds 3 jaar sociaal ondernemer. En Rob, onze Country Director India, heeft 20+ jaar ervaring in de afvalsector!

Samen zijn we nu 2 jaar in India aan de slag en net in Indonesië begonnen. In landen als India en Indonesie kan verandering heel snel gaan, maar tegelijkertijd is het een hele uitdaging om het totale systeem in zo'n land te veranderen. Maar wij hebben er vertrouwen in dat het ons uiteindelijk gaat lukken en daarmee ook de plastic kraan de ocean in gaan dichtdraaien!

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social