SUREST Solar cooker Koken waar en wanneer je wilt 

Deze betaalbare solar cooker verzameld overdag buiten energie in een warmtetankje. Daarna kun je hiermee binnen koken.

Dagelijks sterven ongeveer 11.000 vrouwen en jonge kinderen door luchtvervuiling in huis door kookvuurtjes. (zie WHO factsheet 292). De schade voor de volksgezondheid door de inademing van schadelijke stoffen en voor het milieu door houtkap is enorm.

Met huidige solar cookers moeten moeders midden op de dag in de volle zon eten koken. Dat duurt te lang en het eten is op de verkeerde tijd klaar. De SUREST solar cooker voorkomt die problemen door met een opslagvaatje overdag energie te 'oogsten'. In de namiddag/avond kan dan het opslagvaatje in huis gebruikt worden als kooktoestel. Dus rookvrij koken op een plaats en tijd, die je zelf wilt.

Kijk vooral ook even op de site www.sunlightcooking.com o.a. voor een interessant filmpje.

SUREST staat voor Sunlight Revolving Energy Solution. Een decentraal duurzaam energiestation voor locaties zonder of met gebrekkige nutsvoorzieningen. Een robuust en betaalbaar zonvolgsysteem concentreert straling en slaat deze energie overdag op in een kleine verplaatsbare container.

Dat opslagvat is dus 's avonds ook het kooktoestel. Best ingewikkeld en bij de doorontwikkeling ervan kunnen we nog heel goed wat hulp gebruiken. Dus wil je helpen een van de grootste problemen van de wereld aan te pakken, dan zou dat fantastisch zijn.

Ondertussen kan al wel gewerkt worden aan het leggen van contacten met hulporganisaties en de doelgroep. Het is de bedoeling onderdelen lokaal te produceren en assembleren maar er zal ook materiaal centraal geproduceerd worden. Met nog te ontwikkelen lesmateriaal kan de doelgroep lokaal geïnstrueerd en begeleid worden in productie, assemblage en gebruik van de solar cooker. Ook is het mogelijk een lokaal bedrijfje op te zetten, dat 'geladen' energiecontainers produceert en levert aan de lokale bevolking. De containers komen 'leeg' retour en kunnen weer 'geladen' worden. Zo ontstaat er bedrijvigheid (business) op locatie.

Geen hout meer verzamelen. Geen bomen kappen voor brandhout. Geen gevaarlijke tochten meer voor het verzamelen van brandhout. Geen gezondheidsschade door ongezonde rook in huis door het binnen koken. En ook nog milieuschade voorkomen.

Profile picture for user Theo Eeuwes
Theo
Auteur
Ik ben best bezorgd over de huidige ontwikkelingen. We moeten het gebruik van fossiele brandstoffen terugdringen. De zon geeft ons genoeg schone energie. Een eenvoudig zonvolgsysteem is de basis voor een kooktoestel voor zonrijke ontwikkelingslanden. Ons SUREST systeem werkt met energieopslag en dat is een groot verschil met de gangbare 'solar cooker'.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website
Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 315 leden