SUNT 

Bananen zijn 's werelds meest verspilde product; 75 miljard bananen worden jaarlijks weggegooid. En daar ziet SUNT wel (bananen)brood in!

Bananen redden van de prullenbak; we zien er wel brood in!

SUNT maakt bananenbrood van bananen die anders worden weggegooid. Meer dan 75 miljard bananen worden jaarlijks verspild omdat ze te krom, te klein of te rijp zijn. Dat is bijna 50% van de totale bananenteelt. Naast dat voedselverspilling natuurlijk ontzettend zonde is, heeft dit ook een enorme klimaatimpact. Uit onderzoek blijkt dat het methaangas dat ontstaat door rottend voedsel vele malen schadelijker is voor het milieu dan plastic. De 'carbon footprint' van voedsel dat door huishoudens wordt weggegooid is met 1,9 miljoen ton koolstofdioxide maar liefst 3 keer zo veel dan dat van plastic. Hoe dit kan? Er is gewoonweg zó ontzettend veel voedsel dat wordt weggegooid. In Nederland alleen al wordt zo’n 5 miljoen kilo voedsel per dag verspild. Deze voedselverspilling is verantwoordelijk voor zo’n 6% van de CO2 uitstoot. Extreem zonde dus wanneer deze voeding uiteindelijk in de prullenbak belandt. SUNT bananenbrood & the 'Banana Factory' zorgen voor upcycling van ‘waste’ bananen tot nieuwe hoogwaardige grondstof voor voedingsproducten in binnen en buitenland.

The Banana Factory

Ook in eigen land valt er wat betreft het redden van bananen veel te halen en daarom zijn we druk bezig met het opzetten van ‘the banana factory’: een smakelijk business model waarmee we jaarlijks zo'n 26 miljoen liter water en 22.500 kilo CO2 besparen, leverancier worden van onze eigen grondstof én de voedingsindustrie laten zien dat ze flink wat business weggooien!

Taste the waste

In de zomer van 2020 stond onze geredde bananenteller op ruim 150.000 bananen. En dat pas in een jaar tijd. Met het wereldwijd dreigende voedseltekort zouden we allemaal geen voeding meer verloren moeten laten gaan. SUNT wil de voedingsindustrie laten zien dat er een interessant businessmodel te bouwen is rondom duurzaamheid en verspilling en andere bedrijven aansporen beter te kijken naar hun eigen waste.. Zo gaan we hap voor hap voor een verspillingsvrije voedingsbranche.

Profile picture for user info_93095
Laura
Auteur
Ik ben Laura Hoogland, oprichter van SUNT. Geen typische ondernemer, wel een ondernemend type. Daarom besloot ik mijn succesvolle baan in te ruilen voor een leven als ondernemer.

Al toen ik jong was had ik creatieve ideeën om een extra zakcentje te verdienen. Later werden mijn ideeën groter en uitdagender. Maar de stap zetten om te ondernemen was nog te groot. Ik was er nog niet klaar voor. En wat was ik gefrustreerd als ik dan ruim een jaar of twee later een van mijn ideeën ineens werkelijkheid zag worden. Jaloers was ik op de mensen die wèl die stap durfde te zetten. Gelukkig hebben de jaren daarna mij steeds meer in de goede richting geduwd. Gevoelsmatig heb ik alles geleerd om mijn masterpiece waar te kunnen maken. Ik ben er echt klaar voor, ik voel dat de markt er klaar voor is en minstens zo belangrijk; ik weet precies hoe ik van SUNT een overweldigend succes kan maken. Bananen redden van de prullenbak; ik zie er wel brood in!

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 306 leden