Stricters 

Stricters brengt eerlijke en duurzame kledingmerken via één platform bij elkaar en compenseert overmijdelijke CO2-uitstoot via bosprojecten.

Dit nieuwe kledingplatform maakt bewust shoppen nog bewuster en eenvoudiger

Ervaar jij wel eens moeite met het vinden van kleding die bij jouw stijl past en ook duurzaam is? En vind je het soms moeilijk om te achterhalen of een merk wel écht bewust is?

Een nieuw kledingplatform genaamd Stricters brengt alleen de meest bewuste kledingmerken bij elkaar en zorgt ervoor dat je er geen hoge transactiekosten aan vastzitten voor de klant. Door het ruime aanbod van duurzame kledingmerken die door de screening zijn gekomen, kun je altijd iets vinden dat bij jouw stijl past.

Zeker weten dat de kleding écht in orde is

Stricters is een tegenhanger van fast fashion platforms, en probeert de impact van de kledingindustrie te veranderen. Hierin staat transparantie voorop. Dit wordt bereikt doordat Stricters de kledingmerken beoordeelt op duurzaamheid en eerlijk handel. Allereerst gaan wij na of een kledingmerk gecertificeerd is en om welke keurmerken het gaat. De meeste van onze merken voldoen aan de standaarden van o.a. GOTS, OKOE-TEX en Fair Wear keurmerken. Als een kledingmerk geen keurmerk heeft omdat het bijvoorbeeld nog niet zo lang bestaat of er de middelen niet voor heeft, dan hebben we een kritisch gesprek met het kledingmerk om het merk te beoordelen. In het gesprek met de ondernemer gaan wij, indien het bedrijf niet onder keurmerken produceert, na of het in direct contact staat met de fabriek. Wij willen vervolgens weten welk eisen de ondernemer stelt aan de fabriek en hoe dit wordt nageleefd/gecontroleerd. Vaak is een ondernemer zelf ook op locatie geweest.

Het is voor ons noodzakelijk dat het kledingmerk aan eerlijk handel (o.a. veilige werkomstandigheden, normale werktijden, eerlijke lonen, geen kinderarbeid) en duurzaamheid (o.a. materialen, productieprocessen, transport/verpakkingen) voldoet. Al met al proberen we er zo zeker mogelijk van te zijn dat alle merken een bewuste bedrijfsvoering hanteren, alleen geven we toe dat we (nog) niet 100% zekerheid kunnen bieden over alle uitspraken van de ondernemers die achter de kledingmerken zitten. Stricters streeft er op korte termijn naar om de bewustheid per merk eenvoudig en transparant weer te geven.

Vernieuwing

Stricters richt zich op een klantgericht bestelproces, duurzaamheid & eerlijke handel en vindt dat het platform zelf ook zijn steentje bij mag dragen aan duurzamere wereld. Om het eerste te verwezenlijken hebben we ervoor gekozen om het mogelijk te maken om producten van verschillende partijen in één keer te bestellen en daarbij geen rekening te houden met extra verzendkosten en/of communicatie met verschillende partijen. Stricters regelt dan ook de klantenservice en heeft zelf een retoursysteem ontwikkelt. De toelatingseisen van het platform zijn dus duurzaamheid en eerlijke handel. We vinden dat de merken waarmee we samen werken tot zekere hoogte moeten voldoen aan beide criteria. Hierbij is ons uitgangspunt is niet vegan, mede omdat vegan product niet per se duurzaam hoeven te zijn. Tot slot verzamelt Stricters niet alleen bewuste kledingmerken, maar compenseert het platform ook de onvermijdelijke CO2 en zorgen met onze onafhankelijke stichting dat stukken regenwoud kunnen worden beschermd.

Bescherm het regenwoud door je aankoop

Naast het aanbieden van duurzame mode, zul je door te shoppen bij Stricters zelf ook een steentje bijdragen aan de verschoning van onze wereld. Het is namelijk zelfs voor bewuste kledingmerken niet mogelijk om 100% CO₂-neutraal te werk te gaan. Stricters zorgt er daarom voor dat de CO₂-uitstoot afkomstig van de productieprocessen en het transport wordt gecompenseerd door middel van regenwoudherstel- en beschermingsprojecten. 

Per verkocht kledingstuk doneert Stricters een deel van de omzet aan de onafhankelijke stichting Strictly for Nature. Het doel van deze stichting is het beschermen van bedreigde bossen met als gevolg het reduceren van de klimaatverandering. De stichting besluit welke bos-beschermingsprojecten het effectiefst en meest betrouwbaar zijn om in te investeren. Momenteel steunt de stichting een bosherstelproject in Peru, en zorgen zij ervoor dat er per kledingstuk 25 m2 Colombiaans regenwoud beschermd kan worden.

Wie zitten erachter?

Jaron Rijven en Bas de Goede zijn de jonge initiatiefnemers van Stricters. Tijdens hun studie (filosofie/bedrijfskunde/economie) werden zij zich bewust van de enorme impact die de kledingindustrie op het klimaat achterlaat. Er ontstonden gelukkig steeds meer kledingmerken die zich wel inzette voor een betere wereld, maar één plek om dit alles klantgericht bij elkaar te brengen ontbrak. Tevens bleek het erg moeilijk om uit te vinden welk merk nu echt goed bezig was, en welk merk het wat minder goed deed. Hierdoor is Stricters ontstaan; alle duurzame kleding samen op één platform en de overige onvermijdbare klimaatimpact wordt door het platform zelf verholpen. Om deze te compenseren is gekozen voor regenwoudbescherming omdat zij beiden gechoqueerd waren door de boskap die in een razendsnel tempo plaatsvindt. Per minuut verdwijnen er ongeveer 40 voetbalvelden aan bos. Dit heeft een enorme invloed op de klimaatverandering!

What’s next?

Stricters is in november gelanceerd en heeft onlangs het elfde kledingmerk toegevoegd. Het platform is bezig om dit aantal flink op te voeren. In de tussentijd wil Stricters mensen blijven informeren over onderwerpen die gerelateerd zijn aan het platform. De consument moet volgens hen namelijk bewust gemaakt worden. Dit zullen zij doen door informatieve artikelen te plaatsen, productieprocessen van aangesloten kledingmerken transparant te maken en bewuste kleding toegankelijker te maken voor iedereen. Jij kan Stricters hiermee helpen door de missie te verspreiden!

Profile picture for user info_94123
Jaron
Auteur
Jaron Rijven is één van de jonge initiatiefnemers van Stricters. Tijdens zijn studie (Filosofie & Bedrijfskunde) werd hij zich bewust van de enorme impact die de kledingindustrie op het klimaat achterlaat. Er ontstonden gelukkig steeds meer kledingmerken die zich wel inzette voor een betere wereld, maar één plek om dit alles klantgericht bij elkaar te brengen ontbrak. Tevens bleek het erg moeilijk om uit te vinden welk merk nu echt goed bezig was, en welk merk het wat minder goed deed. Hierdoor is Stricters ontstaan; alle duurzame kleding samen op één platform en de overige onvermijdbare klimaatimpact wordt door het platform zelf verholpen. Om deze te compenseren is gekozen voor regenwoudbescherming omdat zij beiden gechoqueerd waren door de boskap die in een razendsnel tempo plaatsvindt. Per minuut verdwijnen er ongeveer 40 voetbalvelden aan bos. Dit heeft een enorme invloed op de klimaatverandering!

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social