Stop Wapenhandel 

doet onderzoek en voert actie tegen wapenhandel en wapenindustrie

Stop wapenhandel saoedi Arabie

Stop de wapenhandel met Saoedi-Arabië!

Nederland moet nu een volledig wapenembargo instellen tegen Saoedi-Arabië, en er bij andere Europese landen op blijven aandringen dat ook te doen. Nederland moet consequent stelling nemen tegen de mensenrechtenschendingen van de Saoedische regering.

Teken de petitie!

De moord op journalist Khashoggi is afschuwelijk, maar minstens zo afschuwelijk is de door de Saoedi-Arabië aangevoerde oorlog in Jemen, die volgens de Verenigde Naties heeft geleid tot de ergste humanitaire crisis ter wereld. Voor 12 miljoen mensen dreigt acute hongersnood, vooral kinderen lopen gevaar. Bovendien schendt Saoedi-Arabië al jarenlang op grote schaal de mensenrechten. Het is een schande dat de wereld dit laat voortduren en Saoedi-Arabië van wapens blijft voorzien.

Saoedi-Arabië lijkt wel boven de mensenrechten verheven. Een Duitse wapenleverantie, die in eerste instantie werd tegengehouden wegens het Saoedische optreden in Jemen ging alsnog door toen de Saoedi's dreigden met economische sancties. Dit gold ook voor een Spaanse wapenleverantie. Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk leveren op grote schaal.

Duitsland kondigde een voorlopig embargo af, zolang het onderzoek naar de kwestie Khashoggi loopt. Dat zou voor Nederland het startschot moeten zijn voor verdere actie. Het is hierbij een kleine speler, maar juist dat maakt het makkelijker om een voortrekkersrol te spelen. De Nederlandse regering zegt wapenleveranties aan Saoedi-Arabië kritisch te beoordelen, maar er zijn de afgelopen tijd nog steeds militaire goederen geleverd. Als we ons als land willen inspannen voor vrede en veiligheid moeten we stoppen met wapenexport naar een land dat oorlog voert en mensenrechten schendt.

Wapenhandel wordt een thema, ook voor de Europese verkiezingen, deze discussie over Saoedi-Arabië is een belangrijke test voor onze politici. Steun deze campagne, vredesorganisatie Stop Wapenhandel zal de komende tijd Rutte en Kaag scherp volgen. Hopelijk inspireren we ze tot een voortrekkersrol in een Europa waar mensenrechten boven (wapen-)handelsbelangen gaan.

Profile picture for user wendela de vries
Wendela
Auteur
Stop Wapenhandel doet onderzoek en voert campagne om wapenhandel aan banden te leggen. Vooral naar landen waar mensenrechten worden geschonden, landen in conflictregio's en landen waar bewapening sterk ten koste gaat van ontwikkeling.
Stop Wapenhandel wil strengere regels voor wapenexport. Ook willen we dat banken, pensioenfondsen en verzekeraars stoppen met investeren in de wapenindustrie en dat de overheid wapenhandel niet faciliteert.
Stop Wapenhandel is een beetje een vreemde eend in de bijt van VoorDeWereldvanMorgen, waar de meeste deelnemers kleine duurzame ondernemingen zijn. Maar wij horen natuurlijk wel helemaal bij de ASN Bank met zijn nadruk op niet beleggen in wapenhandel en wapenindustrie!
In 2011 won Stop Wapenhandel de ASN Bank Wereldprijs met het project 'Geen Geld voor Geweld'.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social