StadsBomerij 

Fruitboomkwekerij dicht bij de stad zonder bezit van eigen grond

StadsBomerij, de eerste boomkwekerij in Almere. Op geleende grond wordt een grote diversiteit aan fruitbomen en vruchtdragende struiken gekweekt. Dit doet StadsBomerij in harmonie met de natuur en op een unieke manier.

De mobiele StadsBomerij

De boomkwekerij heeft geen vaste plaats. Dat is uniek. StadsBomerij gebruikt grond die mensen beschikbaar stellen. Op dit moment zijn dat bewoners van Almere-Oosterwold. Elk jaar ga ik op zoek naar mensen die graag samenwerken met StadsBomerij en een stuk van hun grond willen uitlenen waarop ik mijn bomen kan kweken. Op deze manier gebruikt StadsBomerij geen extra grond. StadsBomerij kweekt volledig ecologisch verantwoord fruitbomen en bessenstruiken. Dat wil zeggen dat er geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, zoveel mogelijk kringlopen worden gesloten en er met de natuur mee gewerkt wordt en niet er tegen in. Door deze manier van werken wordt het perceel uiteindelijk verrijkt in plaats van uitgeput. De bodem wordt gevoed met organische stof, grasbanen zijn ingezaaid met een gras/klaver/kruidenmengsel, bloemen zijn ingezaaid om insecten aan te trekken, verspreid in de kwekerij hangen vogelhuisjes, staan roofvogelzitpalen en een valkenkast biedt nestgelegenheid aan valken. Aan de randen van de kwekerij zijn waar mogelijk gemengde hagen aangeplant met inheems plantgoed van onder andere meidoorn, sleedoorn, hazelaar, veld esdoorn en hondsroos. Door de diversiteit in deze haag ontstaan veel verschillende plekken die een grote verscheidenheid aan dieren en insecten aantrekken. De meeste bomen worden verkocht via de winkel aan huis aan particulieren. Op die manier draagt StadsBomerij ook bij aan het verspreiden van biodiversiteit. Klanten uit Almere en omstreken kunnen lokaal opgekweekte fruitbomen en bessenstruiken kopen en hiermee de eigen tuin vergroenen. Op het gebruikte perceel blijft er een aantal bomen staan, een mooie boomgaard voor de grondeigenaars en een blijvende pleisterplaats voor vogels en insecten.

De voetafdruk van StadsBomerij

Door er naar  te streven zoveel mogelijk met gesloten kringlopen te werken blijft de voetafdruk ook bescheiden. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt, plastic wordt zo min mogelijk toegepast en van natuurlijke plasticvervangers, bijvoorbeeld wilg, liefst ter plekke gekweekt, wordt de bruikbaarheid getest om bomen mee aan te binden zoals dat vroeger ook al werd gedaan. Compost met Bio-keur wordt gebruikt en ook hiervan wordt de mogelijkheid onderzocht om dit lokaal te verkrijgen vanuit bestaande afvalstromen, zoals bladafval en houtsnippers. De afzetmarkt wordt gezocht in en rond Almere zodat er niet vele kilometers voor gereden hoeft te worden. StadsBomerij heeft zich aangesloten bij 'Caring Farmers' en onderschijft daarmee de 'Caring Farmers Code' om zo de voetafdruk nog meer te verkleinen.

Profile picture for user info_93789
Johan
Auteur
25 jaar lang werkte ik in de glastuinbouw. Maar ik wilde een andere richting uit, ik wilde veel meer samenwerken met de natuur. Ik deed waar mijn hart ligt en volgde de jaaropleiding permacultuur. Ik werkte een jaar op een biologisch-dynamische boomkwekerij en leerde heel veel van een ervaren boomkweker. Graag wilde ik in of dichtbij de stad een kwekerij opstarten. In mei 2017 begon ik met mijn eigen fruitboomkwekerij in Almere.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social