Sponsh | Water from thin air 

De slimme textiel van Sponsh haalt water direct uit de lucht, volledig off-grid, zonder energie.

Sponsh. De Watervangers.

Het zal niemand deze zomer ontgaan zijn: droogte en klimaatverandering worden een steeds serieuzer probleem. De Verenigde Naties verwachten binnen 30 jaar dat de helft van de wereldbevolking zal lijden aan waterstress.

Zoals met veel dingen in het leven, heeft de natuur een antwoord. Planten en dieren in droge kustgebieden hebben gedurende miljoenen jaren geleerd hoe te overleven: ze halen hun water uit de lucht. En als zij dat kunnen, waarom doen wij dat niet? 

Slim textiel

Samen met de Technische Universiteit Eindhoven hebben we een slimme, temperatuurgevoelige textielbasis ontwikkeld. Tijdens de nacht, wanneer de temperaturen laag zijn, is de stof super-hydrofiel en absorbeert het grote hoeveelheden water, direct uit de lucht. Overdag, als de temperatuur stijgt, wordt de stof super-hydrofoob en trekken de vezels in het textiel samen en persen al het water uit, als een spons.

Op basis van de huidige resultaten levert één vierkante meter materiaal tot 1,3 liter per dag op, tegen ongeveer dezelfde kosten als gemeentelijke waterkosten. De waterproductie kan worden verhoogd door meerdere lagen, dikkere materialen en verschillende coatings aan te brengen.

Irrigatie en drinkwater in overvloed

De mogelijkheden zijn van Sponsch zijn enorm, zowel voor irrigatie, ecsysteemherstel of drinkwater productie. Sponsh kan om een boom worden gewikkeld, langs een wijngaard gespannen, geïntegreerd in drinkwaterproducerende dozen of bij het aanplanten van bomen. Volledig off-grid, zonder toevoeging van energie en betaalbaar.

Hiermee beiden we hoop in gebieden waar gemeenschappen en ecosystemen onder steeds hogere druk staan door klimaatverandering. Meer dan 40% van de wereldbevolking leeft binnen 50km van de kust. En juist hier zijn de waterbehoeften almaar stijgend. Denk aan de Middellandse Zee, Californië, Australië, Zuid-Afrika en het Midden-Oosten. 

Profile picture for user kim.vanderleeuw_89446
Lourens Boot en Kim van der Leeuw
Auteur
Lourens is een groene olie man. Na enkele jaren te hebben geboord naar het zwarte goud, zag hij het groene licht. Hij diende zijn ontslag in, en is bij The Ocean Cleanup aan de slag gegaan als Head of Technology. Tijdens een reis met de camper door Zuid Europa met zijn gezin kwam hij in aanraking met de droogte in Portugal en wat dit voor mens en natuur daar betekent. Dit plantte het zaadje voor Sponsh.

Kim is een bevlogen impact ondernemer, met als doel te bouwen aan bedrijven die klaar zijn voor de 21e eeuw: innovatief, disruptief en positief. Hij was mede-oprichter van WakaWaka, en heeft in meer dan 25 landen gewerkt aan project in duurzame energie, ecosysteem herstel en gezondheidszorg.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website
Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 307 leden