Sponsh | Water from thin air
De slimme textiel van Sponsh haalt water direct uit de lucht, volledig off-grid, zonder energie.

Sponsh. De Watervangers.
Het zal niemand deze zomer ontgaan zijn: droogte en klimaatverandering worden een steeds serieuzer probleem. De Verenigde Naties verwachten binnen 30 jaar dat de helft van de wereldbevolking zal lijden aan waterstress.
Zoals met veel dingen in het leven, heeft de natuur een antwoord. Planten en dieren in droge kustgebieden hebben gedurende miljoenen jaren geleerd hoe te overleven: ze halen hun water uit de lucht. En als zij dat kunnen, waarom doen wij dat niet?
Slim textiel
Samen met de Technische Universiteit Eindhoven hebben we een slimme, temperatuurgevoelige textielbasis ontwikkeld. Tijdens de nacht, wanneer de temperaturen laag zijn, is de stof super-hydrofiel en absorbeert het grote hoeveelheden water, direct uit de lucht. Overdag, als de temperatuur stijgt, wordt de stof super-hydrofoob en trekken de vezels in het textiel samen en persen al het water uit, als een spons.
Op basis van de huidige resultaten levert één vierkante meter materiaal tot 1,3 liter per dag op, tegen ongeveer dezelfde kosten als gemeentelijke waterkosten. De waterproductie kan worden verhoogd door meerdere lagen, dikkere materialen en verschillende coatings aan te brengen.
Irrigatie en drinkwater in overvloed
De mogelijkheden zijn van Sponsch zijn enorm, zowel voor irrigatie, ecsysteemherstel of drinkwater productie. Sponsh kan om een boom worden gewikkeld, langs een wijngaard gespannen, geïntegreerd in drinkwaterproducerende dozen of bij het aanplanten van bomen. Volledig off-grid, zonder toevoeging van energie en betaalbaar.
Hiermee beiden we hoop in gebieden waar gemeenschappen en ecosystemen onder steeds hogere druk staan door klimaatverandering. Meer dan 40% van de wereldbevolking leeft binnen 50km van de kust. En juist hier zijn de waterbehoeften almaar stijgend. Denk aan de Middellandse Zee, Californië, Australië, Zuid-Afrika en het Midden-Oosten.