Smart Parks 

Geavanceerde sensoroplossing die wildreservaten de kans biedt hun grondgebied en wildlife beter te managen en tegen stropers te beschermen.

Het probleem

De meest charismatische, prachtige, en ecologische waardevolle dieren worden wereldwijd bedreigd door stroperij en de illegale handel in bedreigde diersoorten.

De druk op diersoorten als olifanten en neushoorns blijft toenemen en is een georganiseerde bedreiging. Het is daarom van groot belang dat we deze beweging op grote schaal met moderne middelen tegengaan. Bestaande methodes zijn niet afdoende, kostbaar, en brengen deze diersoorten in sommige gevallen zelfs in gevaar.

Onze Smart Park oplossing

Met de komst van Smart Parks hebben de wildparken een nieuw wapen in de strijd tegen stropers. Met Smart Parks bouwen wij een op LoRa® gebaseerd privé-netwerk waarin verschillende sensoren geplaatst worden die vanuit elke gewenste locatie kunnen worden uitgelezen. Het is ons doel om alles wat er in een park gebeurt, zichtbaar en meetbaar te maken. Dit geeft wildreservaten de mogelijkheid om de dieren en mensen die zich binnen hun grondgebied bevinden, effectief te beschermen en organiseren.

Met onze oplossing kan een park 24/7 live informatie te ontvangen over de locatie van wilde dieren, voertuigen, rangers en toeristen. Daarnaast kunnen we toegangswegen bewaken, indringers detecteren en de infrastructuur van het park monitoren (watertanks, voertuigen, gebouwen, wegen, hekken). In tegenstelling tot een 3G of 4G netwerk, is een LoRa® netwerk niet te traceren door stropers of touroperators.

Het LoRa® netwerk geeft ons de mogelijkheid om diverse sensortoepassingen in het park te plaatsen. Alle data die via de sensoren binnenkomen, worden verwerkt en in een gebruiksvriendelijke webapplicatie lokaal in de Control Room gepresenteerd. Om de dieren in het park te kunnen volgen, worden er wildlife trackers gebruikt. We werken op het moment aan de ontwikkeling van kleine trackers die we in de hoorn of slagtand van een neushoorn of olifant kunnen plaatsen. Alle voertuigen die het park betreden, worden van een GPS tracker voorzien. Ook rangers worden uitgerust met een GPS tracker. Op die manier kan de Park Crew via onze web applicatie constant monitoren waar deze voertuigen en personen zich bevinden en ingrijpen indien zij verdacht gedrag opmerken. Daarnaast maken wij gebruik van Environment Sensors, Equipment Sensors, Alarm Sensors en Gate- en Fence sensors. Deze toepassingen helpen ons o.a. bij het detecteren van indringers, het meten van klimatologische omstandigheden (waterniveau, wind, temperatuur) en het monitoren van de infrastructuur van het park.

Nog niet eerder is er op deze schaal een dergelijk parkdekkend sensor netwerk gerealiseerd. Een complete oplossing die volledig op zonne-energie draait, weinig stroom kost, en tegen de prijs van een aantal lichtgewicht trackers tienduizenden dieren en middelen kan volgen. Wij werken altijd met de nieuwste technologieën om bedreigde diersoorten te beschermen en daarom is onze oplossing voortdurend in ontwikkeling. Zo werken we op het moment bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van LoRaWAN trailcams, die automatisch foto’s of video’s uitsturen op het moment dat er een dier voorbij loopt, maar hebben ook een OpenCollar initiatief gelanceerd en zijn bezig met satellietverbindingen.  

Successen 

In 2016 zijn we gestart met testen van onze oplossing in Mkomazi National Park, Tanzania. Na een succesvolle proefperiode hebben we in samenwerking met African Parks een heel netwerk opgebouwd in Akagera National Park, Rwanda. Dit werd onze succesvolle business case. Zowel in Akagera en Mkomazi werken we voortdurend aan uitbreidingen en verbeteringen. De positieve resultaten van beide projecten geven ons het vertrouwen om de Smart Parks oplossing nu ook in andere Afrikaanse parken toe te passen. Rangers ervaren dat zij beter kunnen anticiperen op incidenten met dieren, stropers of toeristen en binnen het gedekte gebied is de algehele veiligheid voor mens en dier toegenomen. De wildpopulatie kan nauwkeurig in kaart worden gebracht, efficiënt worden beheerd, en er is een verbeterd inzicht in de bedreigingen voor de dieren.

In 2017 won Smart Parks de Human Wildlife Tech Challenge waardoor we in India een project konden beginnen om ervoor te zorgen dat olifanten uit de buurt blijven van dorpen en landerijen. Het eerste pilotproject is goed verlopen en we onderzoeken de mogelijkheden om het elders uit te rollen. 

Daarnaast zijn in 2018 een gedeelte van de Serengeti en Liwonde in Malawi omgevormd tot Smart Parks. Inmiddels kunnen we zeggen dat een gebied zo groot als Zuid-Holland in Smart Parks veranderd hebben. 

Onze ambitie

Een succesvolle uitbreiding van onze Smart Park oplossing naar andere  landen is cruciaal voor het verslaan van internationale stropersnetwerken. Wij hebben van diverse organisaties opdrachten ontvangen om onze Smart Parks oplossing tegen betaling te implementeren. Deze bevestiging hadden wij nodig om de transitie aan te gaan van een non-profit stichting naar een social enterprise, die onafhankelijk van donaties en subsidies kan opereren. Halverwege 2018 was het zo ver. Smart Parks BV is nu ook een feit en nu kunnen we nog verder werken aan onze groei.  Voor 2019 hebben we de eerste Afrikaanse projecten alweer op de rit staan, maar we hopen dit jaar ook een marine project toe te voegen aan onze successen! 

Profile picture for user josje_84683
Laurens
Auteur
Mijn naam is Laurens de Groot. Ik zet me al jaren in als activist, schrijver, innovator en ondernemer om wildlife crime wereldwijd tegen te gaan. Ik heb acht jaar bij de politie gewerkt, waar ik me als rechercheur bezighield met milieuzaken. Vervolgens wilde ik eropuit, ondernemen, en het avontuur aangaan. Zo kwam ik uiteindelijk bij Sea Shepherd terecht, waar ik vijf jaar strijd voerde tegen zaken als de illegale Japanse walvisvaart rond Antarctica. Discovery heeft daarover de serie Whale Wars gemaakt.

In 2014 heb ik Skycap mede opgericht, een commercieel bedrijf gespecialiseerd in droneservices voor humanitaire hulp, milieu-inspecties en plattegronden. Daarnaast hebben we de stichting ShadowView in het leven geroepen, om onze camera-drones in Afrika bij de opsporing van stropers toe te passen. In 2014 was ShadowView de eerste organisatie die met behulp van camera-drones stropers in Zuid-Afrika wist te traceren en laten arresteren. Nadat dit bedrijf werd verkocht ben ik mij volledig gaan toeleggen op Smart Parks.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social