Shop Like You Give a Damn 

Dit online vegan & fair warenhuis gives a damn om de wereld en vraagt jou om dat ook te doen. Koop met compassie, maar wel zo min mogelijk!
Founders Kim, Stephan en Alex poseren naast hun kantoor op de Lindengracht te Amsterdam, 2019

Ethisch shoppen doe je bij dit online vegan warenhuis

Het is onze missie om van compassie en duurzaamheid het nieuwe normaal te maken. Daarom zijn wij het grootste online vegan, fair en duurzame warenhuis van Nederland gestart: Shop Like You Give a Damn. Wij hebben de mooiste kleding, schoenen, tassen, sieraden, portemonnees, riemen, cosmetica en verzorgingsproducten in het assortiment. Allemaal dier(proef)vrij, eerlijk en duurzamer gemaakt. For those who give a damn.

Wij verzamelen op ons platform alle vegan en fair fashion, make-up en verzorgingsproducten die in Europa leverbaar zijn. Wij onderzoeken de herkomst en productieketen van iedere verkoper grondig voordat we met hen in zee gaan. Als marketplace bundelen we zo het aanbod van vele ethische webshops en merken, en maken we het mogelijk om al deze producten in één keer af te rekenen – en betaal je altijd slechts één keer verzendkosten. Gemakkelijker kan het bijna niet.

Een zorgvuldig samengestelde collectie: 14 ethische en milieucriteria

Elke nieuwe verkoper die wij aansluiten op ons platform selecteren wij met veel aandacht en leggen we een set kritische vragen voor. Want alle items die we aanbieden in ons warenhuis, moeten vegan, eerlijk en zo duurzaam mogelijk gemaakt zijn.

De filters in ons warenhuis maken het mogelijk om te zoeken op de criteria die voor jou het belangrijkst zijn. Ook kun je filteren op bepaalde stoffen (misschien wil je alleen nog maar Tencel dragen, vermijd je graag biologisch katoen, of wil je juist alleen nog maar gerecyclede materialen) en zie je in één opslag welke keurmerken een product draagt (van PETA-Approved Vegan en GOTS tot Fairtrade en Fair Wear Foundation).

Dit zijn de criteria:

 • 3 / 2 / 1 sterren vegan. Respectievelijk: items van een 100% vegan bedrijf / van een niet (volledig) vegan bedrijf dat een als veganistisch gelabelde collectie aanbiedt / op basis van de ingrediëntendeclaratie dan wel verklaring vegan
 • Fair (door de hele keten eerlijke compensatie en zowel fysiek als sociaal veilige werkomstandigheden)
 • Maatschappelijk (het bedrijf geeft terug aan de maatschappij en is een sociale onderneming, steunt de lokale bevolking en/of support waardevolle projecten)
 • Lokaal (Europese sourcing en productie)
 • Duurzaam grondstofverbruik (bijvoorbeeld laag waterverbruik, efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen, geen of minder chemicaliën tijdens teelt- en productieprocessen)
 • Duurzamere fabriek (groene energie en energiebesparing, laag waterverbruik of zelfs closed-loop systemen)
 • Duurzamere verpakking (minder en gerecycled materiaal, plasticvrij, geen wegwerpverpakking en/of klimaatneutraal)
 • Duurzamer transport (elektrisch of te fiets bezorgd, of zelfs helemaal klimaatneutraal)
 • Zero-waste / afvalreductie (zowel in het gebruik van (hulp)stoffen in de fabriek als verpakkingsmateriaal)
 • 100% plasticvrij bedrijf (van het product zelf tot aan het verpakkingsmateriaal)
 • Slow fashion (klassiek en/of seizoenloos design)
 • Circulair (van eindeloos hergebruikte stoffen tot een take back service na het afdragen van het product)
 • Biologisch
 • Gerecycled

Waarom zeggen we eigenlijk ‘duurzamer’ en niet gewoon ‘duurzaam’?

Een heel belangrijke kanttekening: het kopen van nieuwe kleding is in de kern natuurlijk nooit echt milieuvriendelijk. Het zou wellicht nog het beste zijn als we de rest van ons leven alleen nog maar de kleding afdragen die we al hebben en eindeloos laten repareren, tweedehands kopen, lenen en ruilen. (Het probleem van in de was loslatende microvezels van verslijtende synthetische materialen daargelaten.) 

Maar als je dan iets nieuws koopt, dan kun je wel degelijk duurzamere keuzes maken. Plantaardige of gerecyclede materialen, in Europa gesourcede en bewerkte materialen, (nieuw) plastic- en pesticidevrij of met zo min mogelijk water verbouwd en bewerkt: er zijn absoluut milieuvriendelijkere keuzes te maken en die bieden wij aan. Voor iedereen die het béter wil doen.

En waarom eigenlijk veganisme?

Wij bestaan omdat we dromen van een wereld waarin veganisme niet de uitzondering, maar de regel is. Een wereld waarin een dierenleven niet bestaat om de mens te dienen. Een wereld waarin mens en dier in harmonie leven.

Hoewel veganisme is ontstaan vanuit compassie voor de dieren die in de industrie op grote schaal worden uitgebuit, brengt een veganistische leefwijze nog veel meer positieve effecten met zich mee. Met een vegan leefstijl ben je al snel veel minder belastend voor het milieu, help je de oneerlijke voedselverdeling in de wereld te verminderen en eet je zelf ook vaak gezonder.

Elke keer dat jij met je portemonnee de vegan keuze maakt, breng je een stem uit tegen dierenleed. Voor een beter milieu. Voor het terugbrengen van honger in de wereld. En voor een gezondere jij.

Hetzelfde geldt voor fair shoppen: je stemt met je portemonnee. Gewetensvraag: welke bedrijven met welke waarden support jij met je zuurverdiende centen? Een interessant vraagstuk dat betrekking kan hebben op al je keuzes in het leven, maar raak niet verlamd doordat het te groot voelt. Eén van onze favorieten uitspraken: doe niet niets, omdat je niet alles kunt doen. Veel meer hierover lees je op onze website en blogs. Zien we je daar? :)

Groene groetjes,

Stephan, Kim & Alex

Kopen met compassie

Wij geven een damn om de wereld en vragen jou om dat ook te doen. Dus: koop met compassie. Zo min mogelijk. Maar altijd vegan, fair en zo duurzaam als maar kan. Gebruik onze 14 ethische & milieu-criteria en filter op de waarden die voor jou het belangrijkst zijn!

Het is onze missie om van compassie en duurzaamheid het nieuwe normaal te maken. Daarom hebben wij deze vegan, fair en duurzamere marketplace met hart voor inclusiviteit en sociaal ondernemen opgericht.

We hebben de mooiste kleding, schoenen, tassen, accessoires zoals sieraden, portemonnees en riemen, cosmetica, verzorgingsproducten en homeware in onze collectie, aangeboden door honderden merken. Ethisch shoppen, for those who give a damn.

Profile picture for user s.stegeman@gmail.com
Stephan
Auteur
Commerciële veganist, gepassioneerd maar nuchter, vindt dat commercie en goed doen hand in hand gaan. Ondernemende geest en strategische online marketing skills. Bouwt via een online vegan en fair warenhuis aan een betere wereld voor mens, dier en milieu.

Samen met zijn vrouw Kim en vriend Alex richtte hij Shop Like You Give a Damn op. Waar Stephan (lange tijd team coördinator bij de Vegan Challenge, mede-organisator van het Nederlandse V-Entrepreneurs netwerk én initiatiefnemer van de Vegan Games) en Kim (achtergrond bij onder meer NGO Natuur & Milieu en The Dutch Weed Burger, inmiddels ook schrijver voor VEGAN Magazine) zich bezig houden met de online marketing, is hun business buddy Alex (niet alleen trotse vader van drie kinderen, maar ook van zijn eigen webdevelopment huis Human Content) de ware nerd: hij heeft het online warenhuis pixel voor pixel gebouwd. Samen hebben zij een grootse droom: van compassie en duurzaamheid het nieuwe normaal maken!

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden