Shop Like You Give a Damn 

Dit online vegan & fair warenhuis gives a damn om de wereld en vraagt jou om dat ook te doen. Koop met compassie, maar wel zo min mogelijk!

Ethisch shoppen doe je bij dit online vegan warenhuis

Het is onze missie om van compassie en duurzaamheid het nieuwe normaal te maken. Daarom zijn wij het grootste online vegan, fair en duurzame warenhuis van Nederland gestart: Shop Like You Give a Damn. Wij hebben de mooiste kleding, schoenen, tassen, sieraden, portemonnees, riemen, cosmetica en verzorgingsproducten in het assortiment. Allemaal fair en vegan. For those who give a damn.

Wij verzamelen op ons platform alle vegan en fair fashion & beauty items die in Nederland leverbaar zijn. Als marketplace bundelen we zo het aanbod van vele webshops en merken, en maken we het mogelijk om al deze producten in één keer af te rekenen. Gemakkelijker kan het bijna niet.

Verder op deze pagina:

 • Een zorgvuldig samengestelde collectie: 14 criteria
 • De criteria: toekomstplannen vs. nu
 • Waarom zeggen we ‘duurzamer’ en niet gewoon ‘duurzaam’? En waarom eigenlijk veganisme?
 • Tenslotte: grootse plannen voor ons warenhuis!

Een zorgvuldig samengestelde collectie: 14 criteria

Elke nieuwe verkoper die wij aansluiten op ons platform selecteren wij met veel aandacht en leggen we een stel kritische vragen voor. Want alle items die we aanbieden in ons warenhuis, moeten vegan en eerlijk gemaakt zijn. En zo duurzaam mogelijk. 

Daarom gaan wij onze producten vanaf dit najaar (2019) op een geheel nieuwe manier labelen en voegen we aan elk product verklaringen van het merk zelf toe. Zo kun je precies op de criteria selecteren die voor jou het belangrijkst zijn. 

De items in ons warenhuis dragen binnenkort de volgende labels:

 • 3 / 2 / 1 sterren vegan. Respectievelijk: items van een 100% vegan bedrijf / van een niet (volledig) vegan bedrijf dat een als veganistisch gelabelde collectie aanbiedt / op basis van de ingrediëntendeclaratie dan wel verklaring hoogstwaarschijnlijk vegan
 • Fair (door de hele keten eerlijke compensatie en zowel fysiek als sociaal veilige werkomstandigheden)
 • Maatschappelijk (het bedrijf geeft terug aan de maatschappij en is een sociale onderneming, steunt de lokale bevolking en/of support waardevolle projecten)
 • Lokaal (Europese sourcing en productie)
 • Duurzaam grondstofverbruik (bijvoorbeeld laag waterverbruik, efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen, geen of minder chemicaliën tijdens teelt- en productieprocessen)
 • Duurzamere fabriek (groene energie en energiebesparing, laag waterverbruik of zelfs closed-loop systemen)
 • Duurzamere verpakking (minder en gerecycled materiaal, plasticvrij, geen wegwerpverpakking en/of klimaatneutraal)
 • Duurzamer transport (elektrisch of te fiets bezorgd, of zelfs helemaal klimaatneutraal)
 • Zero-waste / afvalreductie (zowel in het gebruik van (hulp)stoffen in de fabriek als verpakkingsmateriaal)
 • 100% plasticvrij bedrijf (van het product zelf tot aan het verpakkingsmateriaal)
 • Slow fashion (klassiek en/of seizoenloos design)
 • Circulair (van eindeloos hergebruikte stoffen tot een take back service na het afdragen van het product)
 • Biologisch
 • Gerecycled

Ook kun je filteren op bepaalde stoffen (misschien wil je alleen nog maar Tencel dragen, vermijd je graag biologisch katoen, of wil je juist alleen nog maar gerecyclede materialen) en zie je in één opslag welke mooie keurmerken een product draagt (van PETA-Approved Vegan en GOTS tot Fairtrade en Fair Wear Foundation).

De criteria: toekomstplannen vs. nu

Met het invoeren van het nieuwe labelsysteem en de statements van de producten zijn we dus nog volop bezig. Wat je in de tussentijd mag verwachten van onze collectie? Dat het 100% diervrij shoppen is. Van zo’n 80% van ons fashion aanbod meldt het merk expliciet en controleerbaar dat het daarnaast fair is en bij de overige 20% hebben wij nog wat extra onderzoekwerk te verrichten, al zijn de aanbieders van deze items allemaal ondernemers binnen de fair fashion en hebben we zeker vertrouwen in de herkomst. 

Wij werken toe naar een aantoonbaar 100% fairchain en zo duurzaam mogelijke collectie, van ondernemers die even gepassioneerd zijn over het welzijn en de toekomst van de aarde als wijzelf. Wij zijn druk bezig dit alles ook inzichtelijk te maken voor jou en de komende maanden zul je dit meer en meer zien in ons warenhuis, te herkennen aan bovengenoemde 14 labels.

Waarom zeggen we ‘duurzamer’ en niet gewoon ‘duurzaam’?

Een heel belangrijke kanttekening: het kopen van nieuwe kleding is in de kern natuurlijk nooit echt duurzaam. Het zou het beste zijn als we de rest van ons leven alleen nog maar de kleding afdragen die we al hebben en eindeloos laten repareren, tweedehands kopen, lenen en ruilen. (Het probleem van in de was loslatende microvezels van verslijtende synthetische materialen even daargelaten.) 

Maar als je dan iets nieuws koopt, dan kun je wel degelijk duurzamere keuzes maken. Gerecyclede materialen of vezels, in Europa gesourcede en bewerkte materialen, pesticidevrij en met zo min mogelijk water verbouwd en bewerkt: er zijn absoluut milieuvriendelijkere keuzes te maken en die bieden wij aan. Voor iedereen die het ‘beter’ wil doen. 

En waarom eigenlijk veganisme?

Wij bestaan omdat we dromen van een wereld waarin veganisme niet de uitzondering, maar de regel is. Een wereld waarin een dierenleven niet bestaat om de mens te dienen. Een wereld waarin mens en dier in harmonie leven.

Hoewel veganisme is ontstaan vanuit compassie voor de dieren die in de industrie op grote schaal worden uitgebuit, brengt een veganistische leefwijze nog veel meer positieve effecten met zich mee. Met een vegan leefstijl ben je al snel veel minder belastend voor het milieu, help je de oneerlijke voedselverdeling in de wereld te verminderen en eet je zelf ook vaak gezonder.

Elke keer dat jij met je portemonnee de vegan keuze maakt, breng je een stem uit tegen dierenleed. Voor een beter milieu. Voor het terugbrengen van honger in de wereld. En voor een gezondere jij.

Hetzelfde geldt voor fair shoppen: je stemt met je portemonnee. Gewetensvraag: welke bedrijven met welke waarden support jij met je zuurverdiende centen? Een interessant vraagstuk dat betrekking kan hebben op al je keuzes in het leven, maar raak niet verlamd doordat het te groot voelt. Eén van onze favorieten uitspraken: doe niet niets, omdat je niet alles kunt doen. Veel meer hierover lees je op onze website en blogs. Zien we je daar? :)

Tenslotte: waar willen we verder eigenlijk heen met ons warenhuis?

We hebben ons een mooie klus op de hals gehaald, door het grootste online vegan en fair warenhuis van Nederland te willen zijn door alle in ons land leverbare veganistische en fair fashion & beauty items aan te bieden. En al zijn we nu al de grootste vegan partij, er is nog veel werk aan de winkel! 

Flinke uitbreiding van het aanbod  |  De overname van Naoki  |  We gaan internationaal!

Flinke uitbreiding van het aanbod

Waar onze focus tot nu toe vooral lag op het verzamelen van mooie vegan, fair en duurzame fashion voor dames, zijn wij er erg aan toe om ons aanbod flink uit te breiden. Er komen op korte termijn ook véél meer mooie schoenen bij, net als een goede collectie voor heren, kinderen en zelfs baby’s, én een beter cosmetica-assortiment met meer natuurlijke producten. 

De overname van Naoki

Dat laatste is niet zonder reden. We hebben deze zomer namelijk het werk van Naoki.nl overgenomen: de onafhankelijke dierproefvrije-cosmeticaexpert en blogger Sophie met een voorliefde voor natuurlijke producten stopte ermee en zocht een partij om haar werk over te nemen. Wij hosten sindsdien de Nederlandse dierproefvrije cosmeticalijst met daarop 300+ merken, doen de jaarlijkse audits en breiden de lijst en informatie over dierproefvrije en natuurlijke make-up en verzorgingsproducten volop uit. En dat is niet alles. 

We gaan internationaal!

Dit najaar lanceren we eindelijk in België. Via deze tussenstop hopen we gauw uit te breiden naar andere Europese landen. Hartstikke spannend, en iets waar we nu lekker niet meer over gaan verklappen ;)

Grootste dromen dus, waarmee we keihard bouwen aan een betere, lievere en groenere wereld. Compassie en duurzaamheid wordt het nieuwe normaal! Doe je mee?

Groene groetjes,

Stephan, Kim & Alex

Profile picture for user s.stegeman@gmail.com
Stephan
Auteur
Commerciële veganist, gepassioneerd maar nuchter, vindt dat commercie en goed doen hand in hand gaan. Ondernemende geest en strategische online marketing skills. Bouwt via een online vegan en fair warenhuis aan een betere wereld voor mens, dier en milieu.

Samen met zijn vrouw Kim en vriend Alex richtte hij Shop Like You Give a Damn op. Waar Stephan (lange tijd team coördinator bij de Vegan Challenge, mede-organisator van het Nederlandse V-Entrepreneurs netwerk én initiatiefnemer van de Vegan Games) en Kim (achtergrond bij onder meer NGO Natuur & Milieu en The Dutch Weed Burger, inmiddels ook schrijver voor VEGAN Magazine) zich bezig houden met de online marketing, is hun business buddy Alex (niet alleen trotse vader van drie kinderen, maar ook van zijn eigen webdevelopment huis Human Content) de ware nerd: hij heeft het online warenhuis pixel voor pixel gebouwd. Samen hebben zij een grootse droom: van compassie en duurzaamheid het nieuwe normaal maken!

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 306 leden