Schrav 

De kledingindustrie veranderen door aandacht te geven aan ecologische en sociale impact.

Schrav is opgericht vanuit de drive om de kledingindustrie te veranderen. De droom is om een toonaangevend kledingmerk op het gebied van duurzaamheid te worden. Dat wordt waargemaakt door aandacht te geven aan zowel ecologische als sociale impact tijdens de productie van kleding. Schrav is transparant en wil daarmee laten zien dat processen binnen de kledingindustrie ook anders kunnen.

Schrav probeert op alle fronten van het proces van kleding maken zo duurzaam mogelijk te zijn. De twee meest invloedrijkste processen zijn daarin de inkoop van stoffen, en de productie. Maar ook de ''kleinere'' processen zoals verzendingen worden meegenomen. Een bestelling binnen Nijmegen? Die wordt dus gewoon op de fiets bezorgd. Op deze manier wilt Schrav laten zien dat het niet moeilijk is om een duurzame slag te slaan en dat er overal winst behaald kan worden. 

Alle kleding van Schrav wordt geproduceerd door Studio Ryn. Dit is een samenwerkingsverband tussen het Rijn IJssel College en verschillende partners op het gebied van fashion. Het mooie aan dit atelier is dat het grootste deel van haar werknemers bestaat uit mbo-stagiaires die een opleiding volgen tot coupeuse. Als onderdeel van hun opleiding lopen de studenten een stage van zes maanden bij Studio Ryn. Studio Ryn creëert een praktische leeromgeving waar ze, onder begeleiding van professionals, kunnen werken aan verschillende projecten. De productie van onze kleding is er daar één van.  

De stoffen die gebruikt worden voor het maken van de kleding zijn reststoffen. Dit zijn stoffen die producenten niet meer willen gebruiken of die overblijven bij fabrieken. Vaak eindigen deze stoffen uiteindelijk bij het afval of worden ze vernietigd. Doodzonde, want deze stoffen zijn nieuw en ongebruikt.

Het gebruik van reststoffen maakt dat elke collectie in gelimiteerde oplages komt. Dat komt omdat er van een bepaald type stof een bepaalde hoeveelheid aan meters is. Voor de productie van Schrav wordt er dus ingekocht wat er op dat moment beschikbaar is. Werken met de middelen, materialen en mensen die er zijn, staat centraal bij Schrav. Lokale productie hoort daar ook bij. 

Profile picture for user dwschraven_89114
Daan
Auteur
Hi ik ben Daan Schraven. Ik heb Schrav opgericht vanuit de drive om de kledingindustrie te veranderen. Van kindsaf aan ben ik al bezig met kleding, hoe ouder ik werd hoe meer ik erachter kwam dat de achterkant van de industrie een puinhoop is. Toen een paar jaar geleden ook een interesse voor duurzaamheid ontstond was de mix snel gemaakt: Schrav werd geboren.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 315 leden