Schooldag van de duurzaamheid 

Schooldag van de duurzaamheid brengt kinderen spelenderwijs in beweging voor een leukere, eerlijkere en schonere wereld

Vanuit de doelstellingen van de Sustainable Development Goals om verantwoordelijkheid te voelen en aan de realisatie daarvan in 2030 bij te dragen, is er nagedacht over hoe kinderen hierin een rol kunnen spelen. Schooldag van de duurzaamheid (Sdvdd) is in 2016 gestart in samenwerking met gemeente Rheden. Om aan kinderen uit te leggen wat duurzaamheid betekent, heeft Sdvdd het begrip ‘duurzaamheid’ vertaald in “de wereld leuker, eerlijker en schoner maken”. Daarnaast is a.d.h.v de 17 SDGs het begrip ‘duurzaamheid’ uitgewerkt in 7 Junior Global Goals (JGGs), waardoor iedereen begrijpt wat deze inhouden en beogen. De JGGs vormen daarmee de opstap naar de 'volwassen 17 SDGs' van de VN.

Op een Sdvdd gaan kinderen van basisscholen spelenderwijs aan de slag met duurzaamheid. Door te doen, voelen, zien, ruiken en ervaren, leren zij wat duurzaamheid betekent en wat ze zélf kunnen bijdragen aan de JGGs. Door de workshops leren kinderen over de JGGs.

Het Voorleesboek dat geschreven is voor de Dag van de Duurzaamheid voor het Onderwijs op 10-10-2019 ging over de filosofie achter de Junior Global Goals (toen nog Kinder Global Goals genoemd). In 2019 was het voor het eerst mogelijk om de Voorleesactie te verbinden aan een doe-programma van Schooldag van de duurzaamheid, waarmee 10-10-2019 voor het Primair Onderwijs de dag werd waarop kinderen leren, ontdekken én ervaren wat de Junior Global Goals zijn en kunnen betekenen voor hun eigen toekomt.

De missie van Schooldag van de duurzaamheid:

“Leerlingen in de basisschoolleeftijd hebben zich systeemdenken eigen gemaakt en realiseren zich dat ze onderdeel zijn van een groter geheel en dat een duurzame samenleving impliceert dat ze elkaar en een gezonde aarde nodig hebben”.

Profile picture for user info_84955
Judy
Auteur
Programmamanager Stichting Schooldag van de duurzaamheid

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 308 leden