Roze Bunker 

De fruitslagers van Roze Bunker maken frisdrank als oplossing.
Frisdrank als oplossing

De fruitslagers van Roze Bunker maken frisdrank als oplossing. Elke fles tackelt problemen en wordt gemaakt van bijvoorbeeld restafval, lokaal fruit van de boer of biologische wilde kruiden gezaaid om de biodiversiteit te herstellen.

Bij Roze Bunker denken wij alleen in oplossingen — en dat gaat verder dan onze experimenten met fruit en kruiden. Als echte fruitslagers denken wij problemen om. Want waarom zou je onnodig aangelengde frisdranken vervoeren als het beste water gewoon uit de kraan komt? Zo haal je uit één fles frisdrank een heel krat. Hoef jij het alleen nog maar aan te lengen met het meest lokale product en… opgelost!

Per jaar produceren we zo'n dertigduizend liter siroop. Iedere smaak creëert zijn eigen impact binnen de plakkerige frisdrankindustrie. Zo gaan we monocultuur tegen door wilde gewassen te planten op 5000m2 afbrokkelende akkers en groene woestijnen. Met die wilde kruiden maken wij een 100 procent Nederlandse Wilde IJsthee. In onze Gekke Bessen krijgt elke bes een kans, zelfs de 5000 kilo bessen die normaal in de kliko verdwijnen.

Elk jaar maken wij zo'n 2000 vlierbloesemstekjes ter bevordering van de biodiversiteit, om een nieuw verdienmodel voor de boer te creëren én om smaak te geven aan onze Bloesem Power. De Smoked Lime wordt gemaakt van limoenen die na een lange reis in de container dreigen te belanden, in 2021 was dat 5558 kilo om precies te zijn. Wij roken ze ritueel op een bed van salie en lievevrouwebedstro. Zelfs met de overgebleven flessen maken we ons eigen glaswerk! Vorig jaar maakten we er daar 640 van.

Je begrijpt het wel: een siroop wordt alleen gemaakt als deze daadwerkelijk iets toevoegt aan een beter voedselsysteem, maar ons verhaal stopt natuurlijk niet bij de productie van flessen siroop. Het wordt gedragen door een enthousiast netwerk van restaurants, cafés, festivals en consumenten die onze fruitrevolutie en verder brengen. Wat ons bindt, is dat we inzien dat er geen single-issues te adresseren zijn, maar dat we overal om ons heen uitdagingen zien om naar positieve veranderingen te streven. En wat ons motiveert, zijn de vele reeds bestaande initiatieven die bijdragen om de wereld een beetje mooier te maken.

Zolang er problemen in de soda-industrie blijven komen, blijven wij met oplossingen komen. Loop, slok voor slok, mee in onze #FRUITREVOLUTIE!

Profile picture for user miriam
Miriam
Auteur
Miriam Groot is (food)fotograaf, contentmaker en fruitslager bij Roze Bunker. Met haar groene hart doet ze niets liever dan problemen tackelen met smaak, iets wat bij de logische frisdrankmakers van Roze Bunker helemaal tot uiting komt.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden