Rita Fashion 

Rita.nl voorkomt verspilling van (duurzame) kleding. Wij produceren alleen op bestelling met milieuvriendelijke stof en inkt.

Op een dag kocht mijn vrouw Rita een prachtige jurk. De kleur was goed en de pasvorm ook. Maar mouwloos. Dat wilde Rita niet maar toch maar gekocht. Thuis gekomen gaf ik de zoektocht niet op en kwam dezelfde jurk op het spoor via Google Images. Online was precies dezelfde jurk verkrijgbaar. Mét mouwtjes. In Duitsland.... Toch bestelt, en er geen moment spijt van gehad want ze draagt deze jurk nog steeds. Wat een moeite, wat een transport, wat een tijdsinvestering, wat een kosten voor zowel de offline als de online winkels. De inefficiëntie afstemming van vraag en aanbod vind ik niet meer van deze tijd. Waarom is dit probleem nog nooit opgelost?

Daarna viel me op dat jaarlijks in Nederland ruim 1 miljoen nieuwe kledingstukken worden vernietigd. Wat een verspilling. Deze kledingstukken hebben niet de goede kleur of niet de juiste maat (MVONederland.nl). En van de kleding die in Nederland wel verkocht is, werd ruim 70% in de afgelopen 12 maanden niet gedragen (Movinga). En ondanks vele duurzame kledingmerken is de kledingindustrie de op een na meest vervuilende industrie ter wereld is, dus de nummer 2. Wat is er met deze industrie aan de hand?

Ik zie de kledingindustrie als een pushmarkt. Goedkoop geproduceerde kleding wordt in massa naar de winkels gebracht en met (extra) korting verkocht. Vraag en aanbod is niet op elkaar afgestemd. De onverkochte voorraad eindigt voor een gedeelte in de verbrandingsoven. Tot mijn schrik werken ook duurzame labels volgens de traditionele push methode met korting-acties en worden geconfronteerd met het probleem van onverkochte voorraden. Zou de pushmarkt benadering de kern van het probleem zijn?

De aanpak van Rita.nl: van push naar pull markt

Door een bijzondere combinatie van geavanceerde software, moderne printtechnieken en nieuwe natuurlijke textielsoorten is het Rita.nl gelukt om de keten om te draaien. Wij benaderen de modeindustrie als een pull markt. Dat betekent dat onze voorraad slechts uit witte textielrollen bestaat, geschikt voor individuele productie. We maken alleen wat de klant vraagt: wat iemand echt past en wat iemand echt mooi vind. Je kunt je laten opmeten of klanten meten zichzelf. Het patroon wordt aangepast op de lichaamsmaten. De klant kiest zelf model, kleur en dessin. De lengte van de mouw, een bepaalde hals, enz. Na het keuze proces bedrukken we precies de juiste hoeveelheid stof en naaien het unieke en persoonlijke eindproduct. De eindproducten zijn gewoon wasbaar en behouden hun kleur. Door het slimme productieproces besparen we tijd en materiaal en blijven de kosten beheersbaar.

Duurzaam van A tot Z

Bij Rita.nl is de vraag van de klant het uitgangspunt voor de keten van ontwerpen, produceren en afleveren. Dat levert heel veel voordelen op die ook nog eens duurzaam zijn.

  • Geen last van retouren, het past altijd.
  • Geen last van onverkochte voorraden, er zijn alleen witte textielrollen op voorraad.
  • Geen last van uitverkochte producten, elk product is altijd te maken.
  • Geen last van overjarige dessins, binnen 24 uur spelen we in op trends.
  • Geen last van slechte arbeidsomstandigheden, we werken allemaal in Europa, met name in Nederland.
  • Geen last van onnodige milieubelasting, alle textiel wordt weer opgenomen in de natuur (circulaire economie).

Alle producten van Rita.nl zijn van natuurlijke stoffen. Wij gebruiken geen polyester, ook geen gerecycled polyester omdat dat niet past in een circulaire economie. We maken de kleding daarom van de natuurlijke materialen bamboe en katoen.

De biologische katoen is afkomstig uit Europa en heeft een GOTS Certificaat. De GOTS certificering garandeert dat de katoen biologisch is, er geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt en de arbeidsomstandigheden in de fabriek veilig zijn en zonder kinderarbeid.

Bamboe is een plant die heel snel groeit waardoor de opbrengst veel hoger is dan bij katoen. Bovendien zijn er geen pesticiden nodig om insecten, virussen, onkruid of schimmels te bestrijden. Na de oogst blijft de plant staan en gaat de groei gewoon door. Hierdoor hoeven geen bossen gekapt te worden om aan de wereldwijde vraag te voldoen zoals bij katoen. De planten produceren 30 tot 35 procent meer zuurstof dan andere bomen. Daarbij is het draagcomfort van bamboe kleding heel hoog.

In de toekomst willen we ook Tencel gaan gebruiken, maar dat is nu nog niet geschikt om te printen in kleine hoeveelheden.

Ook de inkten hebben het zojuist genoemde GOTS certficaat behaald. Dit in tegenstelling tot traditionele methoden, waar meer water, meer energie en meer inkt nodig is. Bij digitaal printen hebben we geen restinkt.

Een duurzamere productiemethode voor kleding zouden wij niet weten. Door onze stof- en inktkeuze houden we de kringloop puur natuur.

Meerdere klantgroepen

De klantgroepen die Rita.nl bediend zijn breder dan alleen fans van duurzaamheid. Iedereen waar confectie niet zo bij past (en er zijn maar weinig mensen met het perfecte confectielichaam!) kan met Rita.nl een passende product vinden. Ook iedereen die iets persoonlijks wil of houdt van co-creatie kan met Rita.nl aan de slag.

Toekomst

Het concept is in principe schaalbaar naar alle kledingproducten. Op dit moment concentreren we ons op dames kleding, vooral op jurken. Er is nog veel onderzoek nodig om meer natuurlijke textielsoorten te vinden die geschikt zijn om met GOTS-gecertificeerde inkt te bedrukken. We zouden bijvoorbeeld ook graag warme kleding van wol maken. Ook is verder onderzoek nodig naar verbetering van de printtechnieken om bijvoorbeeld meer kleuren te kunnen produceren.

De webshop is het belangrijkste verkoop kanaal. Het mooiste is als we in een vaste winkel of pop-up store klanten zelf de kleding laten voelen (met pasjurken) waar stylistes advies geven over kleur en pasvorm. Op dit moment hebben we twee fysieke ateliers in Nederland voor het ontwerpen en maken van de kleding.

Op termijn bieden we een breed productassortiment aan om te kunnen concurreren met de grote ketens zodat we echt een grote duurzame impact maken. Om de kledingindustrie uit de top 2 van meest vervuilende industrieën te halen.

Profile picture for user samuel_89175
Samuel
Auteur
Ik heb Rita.nl opgericht om de kledingindustrie duurzaam en klantgericht te maken door de klantwens als uitgangspunt te nemen voor de productie. Weg met de verspilling van onverkochte voorraden.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website