Respace 

Respace is een innovatief bouwsysteem voor snelle, betaalbare en circulaire transformatie van bestaand vastgoed

Respace is een houtbouwsysteem voor circulaire transformatie van bestaande gebouwen. Een combinatie van 3D-scanning, parametrische design software en geautomatiseerd CNC productieproces, transformeert vrijwel elk gebouw in een paar maanden tijd tot nieuwe leefruimten.

Het Respace bouwsysteem is een product dat door innovatieve CNC-gefreesde houtbouw detailleringen een vrijwel schroefloos en volledig demontabel en circulaire bouwoplossing biedt. Dat zorgt niet alleen voor zeer snelle assemblage, maar maakt de demontage in tijdelijke projecten een stuk makkelijker. Middels zelfontwikkelde software beheert Respace materialen paspoorten van alle gerealiseerde bouwwerken om demontage in tijdelijke projecten mogelijk te maken.

Bovendien kunnen de met Respace gecreëerde ruimten na verloop van tijd opnieuw ingedeeld worden, of kunnen de houten elementen ergens anders opnieuw gebruikt worden. Je klikt het houten systeem (materiaal afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en slaat een flinke hoeveelheid CO2 in zichzelf op) eenvoudig in en uit elkaar. Zo ontstaan overal permanente of tijdelijke nieuwe ruimten, zonder dat daarbij gesloopt of nieuw bijgebouwd hoeft te worden.  

Gelukkig wordt het ook in de bouwsector steeds meer een hygiënefactor: duurzaamheid. We doen dan ook niet bovenmatig hautain over het feit dat ook Respace het beste voor heeft met het klimaat. Wat ons betreft is dat de normaalste zaak van de wereld. En ook de belangrijkste. Het is de reden van ons bestaan. Het creëren van een duurzame en circulaire bouwsector is dan ook diep verankerd in onze missie. 

Juist in onze sector ligt er een grote kans én plicht om de mondiale CO₂-uitstoot drastisch terug te brengen. In deze opgave pakken wij met liefde ons aandeel door te bouwen en bestaand vastgoed te herbestemmen met biobased materialen in combinatie met de nieuwste technologie. 

Daarbij maken we gebruik van ‘engineered wood’ (zoals LVL), waarvan het hout gegarandeerd uit gecertificeerde Europese productiebossen komt.

Maar we gaan nog een stapje verder. 

Om ook bij te dragen aan meer inzicht en kennis met betrekking tot de mogelijkheden van bouwen met natuurlijke gewassen, hebben we - samen met een aantal geestverwanten in de markt - een onderzoeksproject opgestart, waarbij we onderzoeken hoe specifieke gewassen, toepasbaar in de (hout)bouwsector, kunnen bijdragen aan klimaatmitigatie in Nederlandse veenweidegebieden. Hiertoe gaan we zelf een eigen bouwgrondstoffenbos aanleggen (lees hier meer over dit ambitieuze bosproject).   

En elke avond gaan we pas slapen als we weer een stapje dichter bij de oplossing zijn. Op een dag hopen we dan wakker te worden in een volledig duurzame en circulaire wereld. Een wereld waarin we bestaande gebouwen niet slopen, maar hergebruiken. Een wereld waarin een bouwtraject geen jaren, maar maanden duurt. En een wereld waarin niet fossiel-intensieve, maar regeneratieve grondstoffen het belangrijkste bouwmateriaal is.  

Wij weten dat die wereld niet zichzelf bouwt.  Dus tot die tijd helpen wij een handje.  

Profile picture for user joostthus
Joost
Auteur
Ik ben verbonden aan een aantal duurzame initiatieven, die innovatieve producten of diensten creëren en zorg ervoor dat zij online zichtbaarder worden. Voor sommigen doe dat ik dat gratis en voor sommigen tegen betaling, en een zo groot mogelijk deel van de inkomsten die ik hieruit krijg, investeer ik in ontwikkelingsprojecten in Sri Lanka die ik de afgelopen jaren zelf opgezet heb.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website
Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden