Refugee Team 

Met ons vrijwilligersprogramma bij evenementen begeleiden we statushouders naar duurzaam werk!

Het Refugee Team helpt vluchtelingen in Nederland beter en sneller integreren door hen via vrijwilligerswerk bij sportevenementen naar een baan te begeleiden.

In Nederland worden er jaarlijks zo’n 600 sportevenementen georganiseerd met allemaal het zelfde probleem: het vinden van voldoende gemotiveerde vrijwilligers. Tegelijkertijd worstelen veel Nederlandse gemeenten met het activeren en naar werk begeleiden van de grotere stroom vluchtelingen die sinds 2015 naar ons land komt. 90% van hen zit na 3 jaar in Nederland nog werkloos thuis.

Het Refugee Team brengt deze uitdagingen samen. Met een team van vluchtelingen gaan we door het jaar heen bij verschillende evenementen als vrijwilliger aan het werk. We doen hierbij van alles, van kaartverkoop, catering, opbouwen van een parcours. 

Hierbij snijdt het mes aan twee kanten: we helpen het evenement uit de brand én onze teamleden leren nuttige vaardigheden, komen contact met nieuwe mensen en kunnen de Nederlandse taal oefenen.

Als tegenprestatie voor onze werkzaamheden, brengen evenement-organisatoren ons in contact met hun bedrijvennetwerk. Dit zijn bijvoorbeeld sponsoren, leveranciers of bedrijven in een businessrun. Met een goede referentie van het evenement op zak helpen we onze teamleden binnen dit netwerk met het vinden van een baan, stage of een opleidingsplek. Met succes: 70% van onze teamleden stroomt binnen een jaar uit naar een vervolgstap.

Op dit moment werkt het Refugee Team in Tilburg, Eindhoven, Breda en 's-Hertogenbosch bij zo’n 30 evenementen per jaar met meer dan 150 statushouders

Maatschappelijk rendement

Statushouders die naar werk worden begeleid, leveren gemeenten een directe besparing op bijstandskosten op. Elk uur dat een statushouder dankzij de matchmaking van het Refugee Team aan het werk is, betekent een lagere uitgave op een bijstandsuitkering voor een gemeente. Het businessmodel van het Refugee Team is er dan ook op gericht dat gemeenten betalen voor de besparing die het Refugee Team hen oplevert.

 

Profile picture for user martijn_84888
Martijn
Auteur
Sociaal ondernemer met een passie voor sport. Het opzetten van het Refugee Team betekent voor mij het kunnen combineren van een sterke maatschappelijke betrokkenheid met commerciële skills.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social