Pure Sportswear 

Duurzame sportkleding, volledig gemaakt van gerecycled polyester en helemaal eerlijk geproduceerd.

In een notendop: Pure Sportswear is volledig duurzame en eerlijke sportkleding. Het is voor 100% gemaakt van gerecycled polyester en arbeid vindt plaats onder veilige omstandigheden voor een goed loon.

Pure Sportswear is een initiatief van drie goede vrienden uit Haarlem. Naast onze jarenlange vriendschap is onze gedeelde passie voor sport, duurzaamheid en ondernemen de drijfveer voor deze onderneming.

Duurzame sportkleding 

Ga je beginnen met duurzame sportkleding dan komen er al snel een aantal vragen naar voren. Natuurlijk moet je nadenken over een naam, logo en een website, maar de belangrijkste vraag is: van welk materiaal ga je dit maken?

Er zijn meerdere mogelijkheden, ieder met zijn eigen voor- en nadelen. Er zijn volledig natuurlijk opties en synthetische. Na een flink vooronderzoek is onze keuze gevallen op gerecycled polyester. De voornaamste reden is de combinatie tussen duurzaamheid en kwaliteit. Voor sport toepassingen is dit materiaal uitermate geschikt vanwege het ventilerende en vochtafvoerende vermogen. 

Qua duurzaamheid is het geschikt omdat polyester recyclen vele malen minder energie en water vereist dan deze nieuw te maken. Daarbij is een extra voordeel dat het overgrote gedeelte van dit polyester door milieuorganisaties uit de natuur wordt gehaald. Een klein gedeelte wordt uit het huisafval gefilterd. 

Geen enkel materiaal is perfect. Zoals gezegd heeft iedere keuze ook nadelen. Het nadeel aan gerecycled polyester? Het blijft polyester. Zo komen er microplastics vrij bij het wassen. Dit kun je gelukkig verminderen. Alleen al het gebruik van wasverzachter vermindert de afgifte met 35% en ook wassen op lagere temperatuur helpt. Tot slot is er natuurlijk de waszak.

Naast het materiaal is het belangrijk te vermelden dat er geen giftige chemicaliën worden gebruikt bij bijvoorbeeld het verven en behandelen van de stof. Dit is belangrijk voor zowel de mensen die er mee werken als het milieu gezien deze materialen vaak in het natuurwater terecht komen bij productie en later met wassen. 

Een groot aandeel in kledingproductie is en blijft nog steeds mensenwerk. Helaas is uitbuiting in de kledingindustrie eerder regel dan uitzondering. Dat moet anders! Onze productie vind plaats in Amerika en Nederland. Hier gelden strenge arbeidsvoorwaarden (voor veiligheid en financieel) en hier wordt op gecontroleerd.

Het resultaat

We zijn klein begonnen met een dames- en een herenshirt in 1 kleur. Na vele positieve reacties hebben we dit  uitgebreid naar een tweede kleur. Je kunt de huidige collectie hier bekijken.

De toekomst

Inmiddels zijn we bezig met het ontwerpen van een dames sportlegging. Dit is een ontzettend leuk en uitdagend project. Een sportshirt bleek een vrij "simpel" kledingstuk te zijn. Een stretch legging daarentegen brengt de nodige uitdagingen met zich mee. Daarna zijn de mogelijkheden eindeloos. Wordt vervolgd dus!

Samenwerken?

We komen ontzettend graag in contact met mensen/organisaties met eenzelfde visie. Heb je een idee, voorstel, hersenspinsel? Laat alsjeblieft van je horen :)

Profile picture for user remco_93222
Remco
Auteur
Doe graag aan sport, vereer katten en kan uren lang praten over websites en ondernemen.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social