Public Food 

Better food = Public good.

Public Food houdt zich als organisatie bezig met de vraag hoe we duurzaam en gezond eten socialer en toegankelijker maken. En dat begint bij een sociale en toegankelijke samenleving. Dus richten we ons op maatschappelijke vraagstukken - gezondheidsverschillen, leefomgeving, sociale ongelijkheid, de relatie tussen overheid, markt en samenleving - en het effect daarvan op eten. 

Ons belangrijkste pleidooi? Voedselzekerheid moet anders: niet langer gericht op productie en expansie, maar gericht op een maatschappij-brede en cultureel-diverse omwenteling naar een gezonder en duurzamer voedingspatroon. Van ‘nooit meer honger’ oude stijl voedselzekerheid, naar ‘gezond is de makkelijkste en betaalbaarste keuze’ nieuwe stijl voedselzekerheid.

Met Public Food exploiteren we Volkskantine. Volkskantine is een nieuwe publieke voorziening - vergelijkbaar met openbaar vervoer of sociale woningbouw - voor beter eten. Het combineert de functionaliteit van een Hema restaurant en de laagdrempeligheid van het eetcafe om de hoek met fantastische duurzame en gezonde maaltijden voor de prijs van de snackbar. 

Dat doen we in samenwerking met Flevo Campus. De eerste vestiging opent in maart 2022 in Almere, in een voormalig Subway restaurant.  De opzet van  Volkskantine is een buffet voor ontbijt, lunch en diner. Je schept zelf op, pakt wat te drinken, gaat rustig zitten aan een tafeltje of neemt de maaltijd mee. Daarnaast kun je bij de Volkskantine ook terecht voor kookcursussen en voedingsadvies.

Volkskantine is gericht op een maatschappij-brede en cultureel-diverse doelgroep, waarbij het uitgangspunt is: eerst mensen met gezondsheidsproblemen en minima, daarna de foodies en de mensen die iets te besteden hebben. Dat maatschappelijke accent is eigen aan een publieke voorziening, tegelijkertijd willen we die verschillende doelgroepen niet los van elkaar zien. Het is immers geen stigmatiserende plek voor armoedebestrijding, maar gericht op het mainstreamen van beter eten door alle lagen van de bevolking heen. 

Een van de kortste routes naar duurzaam en gezond is plantaardig en biologisch. Daarom is het menu in de Volkskantine plantaardig en biologisch. 

Public Food is een stichting (in oprichting) die in de eerste plaatst de Volkskantine exploiteert. De eerste vestiging van de Volkskantine in Almere is een proof of concept. Van daaruit willen we de Volkskantine uitbreiden naar andere steden en ontwikkelen tot nieuwe maatschappelijke basisvoorziening, met een structurele samenwerking met de overheid. Doel is het creëren van een maatschappelijke voedselsector, net zoals de publieke omroep bestaat naast de commerciële omroep, sociale woningbouw naast de private sector, kraanwater naast Spa Blauw, de bus naast de taxi. Zo moet op termijn in iedere wijk een Volkskantine staan, naast commerciële horeca.

In het verlengde daarvan organiseren we bijvoorbeeld een seminar over publiek-civiele samenwerking, ontwikkelen we een programma over culinaire diversiteit, zijn we bezig met een ontwerpend onderzoek ‘plantaardig in 100 talen’, waarmee we samen met verschillende gemeenschappen tot een nieuw narratief voor plantaardig proberen te komen, gebaseerd op wat er gaande is buiten het zicht van marketeers. 

Wat ons betreft is gelijke toegang tot beter eten geen gat in de markt, dus i.p.v. een verdienmodel voor Volkskantine hebben we het liever over een bestaansmodel. De kosten worden deels gedekt door verkoopinkomsten, deels door subsidies. De opstartkosten van de Volkskantine worden nu gefinancierd door Flevo Campus en door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Daarbij zijn we bezig met de propositie voor bedrijfsdonaties en het oprichten van een Etersbond; een vereniging van betalende leden waarmee de Volkskantine in collectief eigenaarschap komt. Vergelijkbaar met het lidmaatschap van bijvoorbeeld de Avrotros als publieke omroep. Ook het opzetten van een ‘publieke cateraar’  staat op de routekaart. Volgens dezelfde principes als de Volkskantine (geen winstoogmerk, maatschappelijk belang voorop, etc) zouden we de catering van (kantines van) ziekenhuizen, scholen, overheidsgebouwen en andere publieke instellingen willen verzorgen. Wel professioneel en grootschalig, maar georganiseerd als nieuw ‘nutsbedrijf’. De hogere marges kunnen we vervolgens aanwenden voor het bekostigen van de Volkskantine. 

Profile picture for user floris
Floris
Auteur
Floris combineert zijn achtergrond als kunstenaar en sociale wetenschappen voor de productie van maatschappijkritiek. Kritiek als in: het analyseren van oorzaken i.p.v gevolgen. Productie als in: van papier naar praktijk en van idee naar de rommelige werkelijkheid.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website
Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden