Proud Breast 

Producten en lifestyle voor vrouwen zonder borsten
Qups, ademende borstvulling voor vrouwen zonder borsten

ProudBreast is een beweging van vrouwen zonder borsten. Wij inspireren elkaar om zorgeloos onszelf te zijn. We delen onze ervaringen en op basis daarvan brengen we nieuwe producten op de markt, zoals onze Qups; een lifestyle bh accessoire als alternatief voor je borstprothese.  

10 miljoen vrouwen wereldwijd ·· In Nederland zijn er in totaal 80.000 vrouwen die een borstamputatie (mastectomie) hebben ondergaan en hierdoor een externe borstprothese dragen. Per jaar komen er 4.000 nieuwe draagsters bij, mondiaal zijn dit er 500.000 (cijfers BVN). De huidige markt van externe borstprotheses wordt gedomineerd door bedrijven die al decennialang hetzelfde type product op de markt brengen; gemaakt van silicone en ontwikkeld om de ontbrekende borst qua uiterlijk te vervangen. Veel vrouwen zijn echter niet tevreden. Artikel New York Times

Innovatie ·· Proud Breast heeft met de Qups een duurzame en comfortabele externe borstprothese ontwikkeld. De directe voordelen van de Qup zijn dat deze · comfortabel aanvoelt door de toepassing van ademende materialen, · slechts 15% van de bestaande prothese weegt, · past in reguliere lingerie en · online te koop is. De indirecte voordelen van de Qup zijn dat deze · door het comfort bijdraagt aan de kwaliteit van leven na borstkanker, · door de ruime keuze in kleur, stijl en prijs vrouwen meer vrijheid geeft, · door het zorgeloze gebruik vrouwen helpt zich sneller vitaal te voelen en · door de modieuze aanpak vrouwen weghaalt uit het medische circuit. Er is niet langer sprake van een apart ‘prothese-product’, maar van een geïntegreerd lingerie item dat past bij het nieuwe lichaam van vrouwen met één of géén borst. Zorgeloos winkelen, zorgeloos aan- en uitkleden en zorgeloos draagcomfort.

Achtergrond ontstaan Proud Breast ·· In 2016 is ontwerper en ondernemer Suzanne Kemps gestart met de ontwikkeling van een duurzame externe borstprothese oplossing. Zelf draagt ze sinds enkele jaren een externe borstprothese. Suzanne: "De eerste periode was ik vooral bezig met overleven en weer beter worden. Inmiddels ben ik een paar jaar verder en voel ik me weer een gezonde vrouw. Als ontwerper ben ik gaan nadenken over hoe mijn droom-prothese eruit zou zien. Duurzaam, comfortabel, passend in mooie en betaalbare lingerie. Wat begon als een wild idee, wordt steeds serieuzer. De erkenning van KWF als 'runner up' in de Challenge -Meest kansrijke Startup die bijdraagt aan een betere kwaliteit van leven-, was dan ook een belangrijke mijlpaal". Mei 2017 zijn Clary Scheres en Frances Zitter als compagnons ingestapt. Als team ondernemers hebben ze de ambitie om wereldwijd vrouwen te voorzien van Qups van Proud Breast, en hen zo te bevestigen in hun zelfvertrouwen als sterke vrouwen.

Maatschappelijke impact ·· De Qup past in reguliere lingerie. Grote voordeel is dat dit vrouwen weghaalt uit de klinische wereld, en dat ze zich weer gezond en geaccepteerd kunnen voelen. Bovendien biedt dit vrouwen weer een grotere keuzevrijheid in lingerie, zowel in stijl, pasvorm, alsmede in prijssegmentatie. De consequentie is dat de ketens van de prothese oplossingen, met onze oplossing, grotendeels zal integreren in de reguliere lingerie keten. 

Duurzaam ·· Bij de ontwikkeling van de Qup is het uitgangspunt om zoveel mogelijk met natuurlijke materialen te werken. De grootste uitdaging is de vormvastheid in combinatie met de gewenste tactiele kwaliteiten (dat de Qup voldoende indrukbaar is). De afwerking wordt verzorgd door het naai-atelier E&E, die zich momenteel oriënteren op medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt. Er wordt onderzocht of we de doelgroep van ex-borstkanker patiënten hierop kunnen bemiddelen. Uit cijfers van Pink Ribbon blijkt dat door de late gevolgen van kanker, veel ex-patiënten nog langdurig klachten ervaren en hierdoor vaker afgekeurd thuis zitten.

Sneller emotioneel herstel ·· Uit onderzoek van professor J. Slatman blijkt dat vrouwen die mastectomie hebben onderdaan, hun nieuwe lichaam accepteren en zich als zodanig als ‘heel’ ervaren. Door vrouwen in dit gevoel te bevestigen en ze niet onnodig bloot te stellen aan medische protocollen die samenhangen met het aanmeten van de huidige silicone borstprotheses, worden ze bevestigd in het natuurlijke proces om het nieuwe lichaam te accepteren.

Profile picture for user suzanne.kemps_89373
Clary
Auteur
Clary Scheres (42) is directeur van ProudBreast, impact ondernemer en ontwerper in hart en nieren. Samen met initiator en ervaringsdeskundige Suzanne Kemps (48), lanceerde zij in 2019 de Qup, de eerste externe borstprothese die volledig vanuit comfort ontwikkeld is.

De impact is enorm. Intussen heeft de Qup het leven van meer dan 4000 vrouwen positief veranderd. Er wordt jaarlijks een magazine uitgegeven en deelname aan de Huishoudbeurs en het tv programma Dragons' Den waren een groot succes.

Jaarlijks voeren ze taboe doorbrekende campagnes met grote concerns als textielsuper Zeeman. Sinds 1 januari 2020 is Suzanne teruggetreden en is Clary solo directeur van ProudBreast

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden