Project Schone Schie 2018 

320 Mensen werkten samen aan 1,6 km plasticvrije rivieroever.

Project Schone Schie Tommy Kleyn Overschie Plastic Soup Zwerfvuil Zwerfplastic

Ken je die spookverhalen van enorme drijvende eilanden zwerfplastic in de oceaan? Voordat bijvoorbeeld een plastic flesje zich daarbij aansluit, heeft het een hele reis achter de rug. Uit een auto gegooid. Op straat gekomen. In de berm gewaaid. Nog wat verder gerold, en zo de sloot in. Dan de rivier in, dan de zee, en zo verder tot het haast niet meer op te lossen is.

Tommy Kleyn zag op een dag hoe vervuild de oevers van de Schie waren. Iedere dag fietste hij langs een strook gras vol plastic. Tot hij op een dag een vuilniszak en een prikker meenam. Binnen dertig minuten was de vuilniszak vol. En de volgende dag weer. En de dag erna ook. En voor Tommy het wist was een heel stuk Schie, zomaar Schone Schie. En hij liet via social media de hele wereld mee kijken. Project Schone Schie was geboren. Eén man. Eén vuilniszak per keer. Eén meter per dag.

In 2016 keerde hij terug naar diezelfde oever. Maar dit keer met honderd anderen. Binnen een halve dag hadden ze meer dan tweehonderd meter oever ontdaan van haar plastic afval!

Door dit succes is de ambitie ontstaan om op 24 maart 2018 met behulp van 320 vrijwilligers in één middag 1,6 kilometer oever plastic vrij te maken!

En als het aan ons ligt blijft het natuurlijk niet bij één dag, dit moet natuurlijk een jaarlijks terugkerend evenement worden! Veel plaatsen in Nederland (en de wereld) hebben te maken met aan plastic gerelateerde problemen. We willen met de kennis die we hier opdoen opruimprojecten door heel Nederland organiseren. Daarnaast is er vanuit (lokale)overheden een groeiende vraag naar het aanwakkeren van burgerparticipatie in het traject naar een volledig circulaire economie. We zien daar een rol voor ons weggelegd. 

Profile picture for user info_88407
Tommy
Auteur
Vader, echtgenoot, Pragmatisch Idealist. Nadat in 2015 mijn eennmans-opruimactie viral ging (±25 mil. views), voelde ik de roep om mijn Project Schone Schie op te schalen. In 2016 ging ik met 100 man aan de slag en in 2018 hebben we met 320 mensen in één middag 1,6 km rivieroever plastic vrij gemaakt. Project Schone Schie is daarmee het grootste particulier georganiseerde opruimevenement van Nederland!

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social