PAKT B.V. 

Alle Glazen Verpakkingen Herbruikbaar

PAKT bouwt aan een circulair retoursysteem voor glazen verpakkingen. Dankzij onze slimme inzamel-, sorteer- en wastechnologie kunnen we glas hergebruiken in plaats van recyclen. Hiermee daalt de CO2-uitstoot van glas met een factor 8.

In Nederland zijn we ware logistieke kampioenen. We zijn er ontzettend goed in om producten zo snel en efficiënt (lees goedkoop) mogelijk van A naar B te brengen. Waar we echter (nog) niet goed in zijn, is hoe we die verpakkingen vervolgens weer van B naar A krijgen; oftewel hoe we deze lineaire economie ombuigen tot een circulaire. Met PAKT willen we dit gat vullen. Wij willen de retourlogistiek gaan faciliteren voor verpakkingen, te beginnen met glas.

Dit doen we door glazen verpakkingen centraal in te zamelen, te sorteren, te wassen, te inspecteren en vervolgens weer te retourneren aan de verpakkers, zodat deze weer gevuld kunnen worden.

Vanuit het bierflesjesmodel weten we dat glas uitstekend herbruikbaar is, zowel vanuit economisch als hygiënisch oogpunt. De uitdaging is de grote variabiliteit. Mensen kopen nu eenmaal wel een krat bier, maar geen krat pindakaas. Daarom ontwikkelen we op dit moment de technologie om die uitdaging op te lossen.

Met PAKT dragen we actief bij aan SDG 12: Verantwoorde Consumptie en Productie. Dit doen we op een aantal manieren.

Allereest stoot een herbruikbare glazen verpakking tot 85% minder CO2 uit dan een eenmalige glazen verpakking. Als we slechts 25% van al het glas in Nederland hergebruiken, besparen we daarmee +/-110kt CO2 per jaar. Dat staat gelijk aan de CO2 uitstoot van >78.000 auto's die jaarlijks 12.900km rijden!

Daarnaast zullen de inzamelpercentages omhooggaan. Ter illustratie: van de bierflesjes komt >97% terug, terwijl van glas op dit moment slechts 76% gescheiden wordt ingezameld (Milieu Centraal). Met PAKT zorgen we ervoor dat meer glas hergebruikt en gerecycled wordt in plaats van dat het bij het restvuil verdwijnt. 

Tot slot is het ons doel om samen met de verpakkingsindustrie te bewegen naar meer en ook andersoortige herbruikbare verpakkingen. Daarmee voorkomen we in de toekomst een significante hoeveelheid eenmalige wegwerpverpakkingen.

Profile picture for user thijswester
Thijs
Auteur
Enthousiaste werktuigbouwkundige met een ondernemende geest en een passie voor de circulaire economie. Had zijn eerste eigen bedrijf al in groep 7 en is betrokken geweest bij tal van projecten en studententeams. Gespecialiseerd in high-tech systemen, robotica en mechatronica. Momenteel co-founder bij PAKT waarmee we alle glazen verpakkingen herbruikbaar maken.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden