PackBack 

Herbruikbare verpakkingen voor bezorging en afhaal.

Eten bestellen zonder afval? Dat kan met PackBack! Met PackBack belanden verpakkingen niet in de prullenbak, maar worden deze gecollecteerd, gereinigd en hergebruikt bij de volgende bestelling.

Met PackBack bestel je zoals gewoonlijk bij platforms zoals Thuisbezorgd, Deliveroo of in het restaurant. Je kiest een PackBack en betaalt een klein bedrag aan statiegeld. Zodra jij klaar bent met eten kan je de QR code op de verpakking scannen en aangeven hoe en wanneer je de verpakking wilt inleveren.

Wanneer wij de verpakking ontvangen krijg jij je statiegeld terug en spaar je punten. Wij zorgen ervoor dat het in een professionele omgeving gereinigd wordt en brengen het weer terug naar de restaurants. 

Restaurants kiezen met PackBack voor de meest duurzame verpakkingen voor bezorging en afhaal, volledig hassle-free. Zij zijn geen eigenaar van de verpakkingen, maar betalen een fee per gebruik. Daardoor blijft de service betaalbaar; vergelijkbaar met single-use biobased of biologisch afbreekbaar. Daarnaast zorgt de stevigheid en kwaliteit van de verpakkingen voor een luxe uitstraling. Een mooi visitekaartje voor het restaurant! Vind ons bij o.a. Jack Bean en The Harvest.

In 2019 werden er 180 miljoen(!) bestellingen gedaan in Nederland, wat zorgde voor ruim 20 miljoen kilo (plastic) afval. Dit komt door het gebruik van single-use verpakkingen. Ook in 2020 zal dit aantal blijven stijgen. Door de Corona crisis stappen restaurants massaal over op maaltijdbezorging. Thuisbezorgd zag in de eerste weken alleen al een toename van 2000 restaurants! Dit zorgt dus ook voor een enorme toename in afval.

Door middel van een LCA is duidelijk geworden dat de herbruikbare verpakkingen in het PackBack systeem na 7 keer hergebruik al minder CO2 uitstoot veroorzaken dan een single-use bakje dat bio-based én biologisch afbreekbaar is. Onze bakjes kunnen in theorie 200 loops meegaan.

Ook als de verpakkingen niet meer hergebruikt worden, willen wij geen afval veroorzaken. De verpakkingen zijn dan ook 100% recyclebaar. De wet biedt ons momenteel nog niet de mogelijkheid om gerecycled plastic weer te gebruiken om voeding of voedingsmiddelen te verpakken. Dit betekent dat wij voorlopig een andere bestemming moeten vinden voor de verpakkingen die na de kwaliteitscontroles niet meer geschikt zijn voor hergebruik. Wij streven hiervoor naar een upcycle proces.

Profile picture for user tine_93517
Tine
Auteur
Na mijn bachelor en eerste startup heb ik gewerkt als Business Development Manager bij foodora. Hier is het idee van PackBack ontstaan. Tijdens de MSc Entrepreneurship en als Business Designer bij een Blockchain consultancy heb ik PackBack verder ontwikkeld met Tristan Algera en Marko Malis. Wij willen constant blijven innoveren op het gebied van sociaal ondernemerschap en nieuwe technologie.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 307 leden