NSpeaker 

Een nieuwe bluetooth speaker gemaakt van gebruikte treinonderdelen

Bluetooth speakers zijn inmens populair. Je zet ze neer waar je wilt en je hebt muziek. Maar voor iedere speaker worden nieuwe materialen gebruikt, terwijl er al veel speakers bestaan. Is het niet mogelijk om van oude speakers een nieuwe bluetooth speaker te maken? Dat was het begin van dit project. 

De NS halen een sprinter die 40 jaar dienst heeft gedaan uit de roulering. Daar komen onderdelen uit vrij zoals de speakers van de omroepinstallatie. Deze speakers vormen de basis van de NSpeaker. Maar hoe zit het met de kast? Halverwege het leven van een trein wordt deze grondig gerenoveerd. Zelfs de vloer gaat eruit. De nieuwe vloerdelen zijn 7cm te breed. De stroken die er van af worden gehaald wil niemand meer hebben, maar zijn perfect voor het maken van de speaker kast. 

Verder zit er in de speaker schuim van oude stoelen voor een warmere klank en zit de achterkant met oude schroeven vast. Een ding is nieuw, de bluetooth module. Een onderdeel dat altijd vervangen kan worden als dat moet. Wat er niet bij zit is een stroomadapter. Die is wel nodig, maar de meeste mensen zullen deze nog wel ergens hebben rondslingeren. Voor degene die dat niet hebben, zamelen we oude adapters in. Zo krijgen ze weer een nieuw leven bij een ander baasje. 

Deze speaker heeft een positieve impact. De meeste onderdelen van deze speaker bestaan uit zogenaamde monstrous hybrids. Verschillende materialen die zodanig met elkaar verbonden zijn dat ze nauwelijks van elkaar te scheiden zijn waardoor recycling niet mogelijk is. Althans niet op dit moment. In dat geval zijn er twee mogelijkheden. Direct verbranden of hergebruiken. Deze onderdelen en materialen zijn ontworpen om extreem lang mee te gaan. Daarom zou het zonde zijn om ze nu al te verbranden. Daarnaast is een speaker een product dat nauwelijks slijt en daarom zeker nog 20 jaar mee kan gaan. Mocht bluetooth dan niet meer bestaan kan dat onderdeel altijd worden vervangen. Aan de speaker zelf en de kast zal niks veranderd hoeven te worden. Waarschijnlijk bestaan er over 20 jaar technieken die zelfs deze mengsels van materialen goed kunnen recyclen zodat iedere druppel waarde uit deze speaker geperst wordt en daarmee circulair is. Hieraan zie je dat dit een overgansperiode is, waarbij producten die zonder de circulaire economie in gedachte zijn ontworpen toch in deze nieuwe economie terecht komen. 

Daarnaast stelt deze speaker een fundamentele vraag over wat oud en nieuw is en laat het ons nadenken over de grote mogelijkheden van hergebruik. Dus vindt jij? Is dit een oud of nieuw product. 

Profile picture for user info_84851
Ceriel
Auteur
Begonnen aan de TU Delft Industrieel Ontwerpen, vervolgde ik mijn studie via een Erasmus uitwisseling en later een Master naar Parijs. Ontwerp is de manier om verandering teweeg te brengen. Om onze planeet leefbaar te houden moet er dringend iets veranderen aan onze manier van leven. Doordachte producten, met betrekking tot vorm, gebruik en ecologische impact, zijn in mijn ogen de manier om die verandering teweeg brengen.

Als industrieel ontwerper miste ik echter de kennis die nodig is om de ecologische problemen te doorgronden. Daarom startte ik in 2019 met een tweede master industriële ecologie in Leiden en Delft.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social