Nowa 

Nowa maakt sieraden van goud en zilver uit oude mobieltjes. Ja, jouw oude mobiel is goud waard!

Nowa, dat staat voor No Waste, maakt sieraden van goud en zilver uit oude mobieltjes. Voor elk sieraad dat verkocht wordt, worden er afvaltelefoons gered van de vuilnisbelt in Afrika door Closing the Loop.

Waardevolle grondstoffen in afval

Elektronisch afval (e-waste) groeit sneller dan elke andere afvalstroom. Echter, minder dan 20% van al het e-waste wereldwijd wordt gerecycled. Mensen zijn zich vaak niet bewust van de waardevolle metalen, zoals goud, zilver en koper, die in hun oude elektronica zitten. In Nederland alleen al wordt er jaarlijks voor €27 miljoen aan goud weggegooid. Daarbij liggen er 3 tot 4 miljoen oude telefoons in onze lades stof te happen. Door te laten zien dat er waarde zit in afval en dat je dus mooie dingen kunt maken van afvaltelefoons, wil Nowa mensen aanzetten tot actie. Verkoop je telefoon of laat hem recyclen, maar laat em niet gewoon thuis liggen!

Eternal Connection

12 februari 2019 lanceerde Nowa op Kickstarter de eerste sieradenlijn ter wereld, gemaakt van goud en zilver uit oude mobieltjes. Deze crowdfunding campagne werd gebruikt om de productie te financieren van de eerste exclusieve Eternal Connection lijn. In oktober lanceren zij een tweede sieradenlijn, samen met sieradenontwerpster Eva Schreuder. De samenwerking met Eva is niet voor niets. Zij is een sieradenontwerpster die de authenticiteit van het ambacht laat zien. Daarnaast richt zij zich op de persoonlijke en emotionele lading die sieraden altijd met zich mee dragen. Door met haar een nieuwe campagne en betaalbare kettinkjes op de markt te brengen, willen ze een grotere doelgroep aanspreken. Het verhaal over de waarde van afval moet voor iedereen toegankelijk zijn.  

Geen goede recycling mogelijkheden in Afrika

Omdat veel van onze oude telefoons eindigen in ontwikkelingslanden waar ze niet goed gerecycled kunnen worden, zamelt Closing the Loop voor elk sieraad dat Nowa verkoopt, afvaltelefoons in Afrika in. Hun klanten dragen dus bij aan de reductie van e-waste wereldwijd. Closing the Loop is winnaar van de Circular Award 2018 en Nowa is opgericht door een oud-medewerker van Closing the Loop.

“Je krijgt een bijzonder sieraad en een deel van de opbrengst gaat naar het opkopen van kapotte mobieltjes in ontwikkelingslanden. Het doel van Nowa is niet alleen een uniek sieraad op de markt te brengen, maar ook mensen bewust te maken van de waardevolle metalen in oude mobieltjes,” zegt Josette de Vroeg, oprichter van Nowa.

Volgens Joost de Kluijver, oprichter van Closing the Loop, is het mooi dat met Nowa van een afvalprobleem een recyclingkans wordt gemaakt. “Je hebt maar 35 telefoontjes nodig voor 1 gram goud. Belangrijk dat mensen de waarde van afval in gaan zien. En daarbij wordt met dit nieuwe concept wat wij doen wat tastbaarder. Ik vind het een gouden combinatie!”

Profile picture for user josette
Josette
Auteur
Hoi, mijn naam is Josette en ik ben de oprichter van Nowa, dat staat voor No Waste. Wij maken sieraden van het goud en zilver uit oude telefoons. Ons doel is bewustwording over de waarde van afval bij de consument: oude telefoons horen niet in een la thuis.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 306 leden