Mylium: de schimmel-innovatie 

Wij maken duurzame en lokale productie mogelijk van een nieuw flexibel en veerkrachtig materiaal. Ideaal voor paddenstoelland Nederland!

Schimmels benutten… serieus?

Schimmels zijn de circulaire motor in de natuur. Ze zetten restanten biomassa om in schimmeldraden die samen een ongelooflijk sterk weefsel vormen. Het is hoog tijd dat we die kracht benutten!

Wij kunnen de groei van de schimmel op zo’n manier beïnvloeden dat we lappen materiaal kunnen oogsten. Dit innovatieve materiaal noemen we mylium en is een nieuwe toevoeging aan het rijtje textiel, plastic en leer.

Mylium is een flexibel en stevig materiaal, dat op het eerste gezicht vaak aan leer doet denken. Het voelt heerlijk zacht aan op de huid, een beetje zoals suede, maar dan zonder haren. Ook de huid-achtige en organische textuur en kleur komen overeen met leer. Maar het is veel lichter, zoals plastic, en veerkrachtig, zoals kurk of foam. Daarnaast is mylium van nature brandvertragend, isolerend en ademend.

Deze eigenschappen bieden veel mogelijkheden! Mylium is zeer geschikt voor applicaties die in aanraking komen met de huid, zoals horlogebandjes of tassen. Daarnaast is de combinatie van veerkracht met mooie textuur op de toplaag ook interessant voor bekleding van bijvoorbeeld stoelen en geluiddempende wanden. En omdat mylium licht in gewicht en brandvertragend is, biedt het ook een uitkomst voor de transportindustrie.

Een veelbelovend materiaal dus, maar lost het ook iets op?

Mylium is circulair en bio-based en past bij de samenleving waar we naar toe willen werken. We gebruiken lokale restbiomassa uit de landbouw en houtzaagsel als grondstof en zetten die via een natuurlijk proces om in een hoogwaardig materiaal. Het kweken van schimmel kost minder water en tijd dan het groeien van planten die bijvoorbeeld tot textielvezels worden verwerkt. Bovendien zijn de schimmeldraden van nature al gewoven en kan er een hele stap overgeslagen worden in de productieketen. Vergeleken met leer is mylium duurzamer omdat er geen haren en vlees chemisch verwijderd hoeven te worden. Daarnaast kunnen schimmels sneller dan een koe een oppervlakte volgroeien en al in de gewenste vorm. Dit laatste kan significant veel materiaalafval voorkomen.

Om mylium flexibel te houden en krasbestendig te maken zal er nog een coating moeten worden toegepast na productie. Onze eisen zijn dat deze coating niet toxisch is of schade aanbrengt aan het milieu als het wordt afgedankt. Mylium is van nature bio-afbreekbaar en dat willen we graag zo houden. Dit betekent niet dat het materiaal uit elkaar zal vallen in de regen. Alleen onder gecontroleerde omstandigheden zal mylium afbreken en een gezonde grond achterlaten.

Waarom hier in Nederland?

Juist hier in Nederland. We hebben een geavanceerde paddenstoelen sector met kweeksystemen waar andere landen jaloers van worden. We zijn van oudsher gespecialiseerd in leerlooien en coaten. Daarnaast hebben we hier en in buurlanden voldoende houtachtige restbiomassa uit de land- en bosbouw dat als grondstof kan dienen. Alles is daar, het wachten is op de technologie.

Waarom doen jullie mee aan de ASN Bank Wereldprijs?

Momenteel zijn we in staat lappen mylium te groeien op lab schaal. Dit betekent dat we nu onze productiemethode kunnen gaan toetsen op schaalbaarheid. Om een prototype productieapparaat te kunnen ontwikkelen hebben we financiële steun nodig. Parallel hieraan willen we ook onze lappen materiaaltesten laten doorlopen en een geschikte duurzame coating ontwikkelen.

Profile picture for user iris_89588
Iris
Auteur
Mijn passie gaat uit naar het ontwikkelen en realiseren van processen waarin een biomassa reststroom wordt omgezet naar een hoogwaardig materiaal of chemische bouwsteen. Ik ben parttime docent bij de vakgroep bioprocestechnologie bij Wageningen University & Research en founder van de start-up Mylium. Mijn visie is om in Nederland bij te dragen aan de een nieuwe schimmelindustrie die helpt de circulaire samenleving te verwezenlijken.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website