MeerDelen 

MeerDelen zorgt als burgercoöperatie voor schone deelmobiliteit en daardoor meer ruimte voor groen en leven in Amsterdam.
Onze proefrijddag afgelopen maart met drie rode auto’s en een groene bakfiets.

Onze Why is Meer ruimte voor groen en leven. Wij doen dit als coöperatie, omdat wij geloven in samenwerken en democratie. Wij bereiken ons doel door het delen van elektrische fietsen, elektrische bakfietsen en elektrische auto's, want minder auto’s betekent meer ruimte.

Ons abonnement MeerAuto lijkt zo veel mogelijk op een eigen auto en is al beschikbaar vanaf 85 euro per maand. Dit abonnement is voor gedeeld gebruik van auto, je hoeft alleen nog voor de autokilometers te betalen. Dus geen tijd en geld kwijt aan parkeerkosten, verzekeren en onderhoud! Met MeerAuto betaal je geen uurprijs waardoor je lekker bij je vrienden op bezoek kan zonder steeds op de klok te hoeven kijken.

De eerste buurtbewoners zijn nu al overgestapt op onze deelauto. We werken nu aan het delen van elektrische (bak-)fietsen zodat die in dezelfde, coöperatief beheerde app gereserveerd en geopend kunnen worden.

 

Impact huidig

Onze impact is nu nog beperkt, aangezien wij pas net zijn opgericht als coöperatie en stichting, maar de potentie en ambitie is enorm. Onze huidige successen zijn dat wij een groep actieve buurtgenoten hebben, wij een eerste groep overstappers konden verwelkomen voor onze groene energie, hoog ambtelijk overleg voor elkaar hebben gekregen om coöperatief autodelen in Amsterdam mogelijk te maken, een eerste auto hebben en de eerste autodelers gestart zijn. Wij kiezen alleen elektrische auto's en richten ons op Amsterdam.

MeerDelen vormt samen met andere duurzame burgercoöperaties het collectief Samen|Om om gezamenlijk groene stroom te leveren voor thuis of op de zaak. Hiermee kan jij dus ook jouw auto echt duurzaam opladen. Van de consumentenbond krijgt ons collectief Samen|Om een 10 voor duurzaamheid en we mogen ons daarmee de groenste leverancier van groene energie noemen. Daar zijn we natuurlijk heel trots op! Deze groene stroom kan iedereen in Nederland eenvoudig afnemen en uit onderzoek van Natuur&Milieu blijkt dat je met deze overstap 2 ton CO2 per jaar bespaart. MeerDelen werkt samen met andere coöperaties aan zonnedaken boven parkeerplaatsen zodat we groen en betaalbaar elektrische (deel-)vervoermiddelen kunnen opladen. Hierdoor hoeven gemeentes minder laadpalen te plaatsen en buurtbewoners niet meer te investeren in eigen laadpalen.

Impact ambitie

Op dit moment gebruiken 2.000 auto’s in de Watergraafsmeer ongeveer 2.500 parkeerplaatsen. Als de helft van de autobezitters gaat autodelen, dan hebben zij genoeg aan 200 deelauto’s. Daarmee winnen we 800 keer 20 vierkante meter, dus 1.600 vierkante meter voor groen, fietsenstalling, spelen, terrassen, wandelen, fietsen, kortom: leven! De klimaatimpact is enorm, want er hoeven 800 auto’s niet gebouwd te worden. Daarnaast is er een groot tekort aan de metalen in de huidige accu’s voor auto’s, dus het is geen optie dat iedereen een eigen elektrische auto neemt. Autodelen is dus de enige manier om duurzaam auto te blijven rijden.

Ook maken autodelers meer gebruik van fiets en OV, hetgeen ook CO2 uitstoot bespaart. Milieucentraal berekent de besparing: “Alles bij elkaar stoot een deelautogebruiker jaarlijks zo'n 175 tot 265 kilo CO2 minder uit dan een autobezitter; dat is een vermindering van zo'n 8 tot 13%. Ook de luchtvervuiling daalt door autodelen, met 13% per autodeler per jaar. ” De besparing bij ons is nog een stuk hoger, aangezien wij alleen elektrische auto’s hebben. Met 1.000 overstappers besparen we dus 300 ton CO2 per jaar.

Ons concept is ondergebracht bij Stichting MeerDelen met als doel het oprichten van soortgelijke buurtcoöperaties per gemeente of per buurt zodat wij een extra grote impact kunnen krijgen. Uiteindelijk willen we buurtcoöperaties in de hele metropoolregio Amsterdam en eventueel heel Nederland. In Gooise Meren is al een spin-off gestart met een eerste auto: Gooise MeerDelen.

 

 

 

Profile picture for user jessevdhoven
Jesse
Auteur
Ik ben Jesse van den Hoven, vader van Boaz en Philou en ervaren actuaris en datawetenschapper. Na vele jaren advies geven en rekenen met pensioenen en verzekeringen, ben ik nu bezig met projecten om de wereld leuker, rechtvaardiger en menselijker te maken. Vooral het versterken van sociale cohesie, groen en klimaatbescherming zijn daarbij belangrijk.

Mijn passie is om digitale producten te maken, die goed zijn voor mens, dier en planeet.

Als initiatiefnemer heb ik gezorgd dat Energie- en mobiliteitscoöperatie WatergraafsMeerDelen is opgericht. Hiermee leveren wij in heel Nederland de groenste stroom volgens de consumentenbond.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website
Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden