Masterpiece 

Masterpiece is een platform voor kledingverhuur met als doel de mode-industrie te verduurzamen.

In 2019 begonnen wij met Masterpiece als kledingbibliotheek. Hiermee was de eerste stap gezet in het tegengaan van verspilling in mode. Jaarlijks wordt er ontzettend veel kleding geproduceerd waarvan een groot deel nooit bij de consument belandt, daarbij wordt een kledingstuk gemiddeld maar 7 keer gedragen. Dit resulteert in verspilling van grondstoffen en een enorme afvalberg. Er komt steeds meer weerstand tegen fast fashion en mode als wegwerpproduct; consumenten zoeken een duurzame manier om met hun garderobe om te gaan. Tegelijkertijd willen veel vrouwen graag mooie kleding dragen tegen een betaalbare prijs én vaak van kleding wisselen. Door gebruik te maken van een kledingbibliotheek kan dit! Hier is te zien hoe onze kledingbibliotheek werkt: https://youtu.be/XicVRIxH2pM.

Nu is het tijd voor de volgende stap: niet alleen de consument duurzamere keuzes laten maken, maar ook modemerken hierin faciliteren en hiermee dus de hele industrie/keten verduurzamen. Met Masterpiece als platform, kunnen  modemerken hun kleding via ons verhuren. Deze werkwijze is innovatief en bestaat nog niet! De merken/designers blijven eigenaar van de kleding en verdienen iedere keer als de kleding verhuurd wordt. We veranderen hiermee het businessmodel van de mode-industrie. Voor het platform pionieren we op dit moment al samen met enkele designers.  

Masterpiece maakt maximaal gebruik van bestaande kleding en gaat verspilling tegen. We doen dit op drie manieren:

- we bieden alleen bestaande kledingvoorraden aan en geen nieuwe collecties. We maken dus kleding opnieuw toegankelijk die anders ligt opgeslagen of zelfs wordt vernietigd. Op deze manier 'redden' we honderden kledingstukken.

- we verhuren kleding namens merken/designers aan onze klanten. Doordat de merken iedere keer inkomsten genereren als zij een kledingstuk verhuren, verandert hun verdienmodel. Het wordt interessant om kwalitatief goede kleding te maken die zo lang mogelijk meegaat in plaats van fast fashion als wegwerpproduct. Masterpiece neemt hen het hele handlings-proces uit handen.

- we verhuren deze kleding aan onze klanten in plaats van verkopen. Doordat klanten kleding met elkaar delen, is er minder kleding nodig. Als de klant het kledingstuk niet meer draagt, retourneren zij het en verhuren wij het aan een andere klant.

Iedere keer als iemand kleding bij ons huurt, wordt een kledingstuk minder gekocht. In het accelerator programma van Climate Kic hebben we berekend dat dit leidt tot een vermindering van 142,05 ton CO2-uitstoot per 100 klanten per jaar. 

Profile picture for user suzanne_94058
Suzanne
Auteur
Wij zijn Suzanne Vermet-Reijgersberg (34) en Lieke van Schouwenburg (33). Begin 2019 zijn wij met Masterpiece begonnen. We zijn altijd mode en kleding liefhebbers geweest. Na een jarenlange droom om ‘iets’ voor onszelf te beginnen, besloten we ons te verdiepen in de industrie. Wat bleek; deze paste helemaal niet zo goed bij ons als we dachten. De industrie is ontzettend vervuilend en daar wilden we bij nader inzien niet aan bijdragen. Toen bedachten we Masterpiece. Door kleding met elkaar te delen is er minder kleding nodig en kun je actief bijdragen aan een meer duurzame mode-industrie.
We startten Masterpiece naast onze drukke banen, maar werken er inmiddels bijna fulltime aan.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden