MADE HERE 

De ecologische voetafdruk van kleding verkleinen dankzij het kleermakersvakmanschap van mensen met een vluchtachtergrond.

Made in the Netherlands

MADE HERE is een productie-naaiatelier. We halen de maakindustrie naar Nederland terug. Om de ecologische voetafdruk van kleding te verkleinen dankzij de inzet van professionals die uit landen komen waar het ambacht om kleding te maken nog volop bloeit, zoals in Syrie en Irak.

We zetten ons in voor slow fashion. Kies beter en koop minder want “LOVED CLOTHES LAST”. Door meer bewustzijn te creëren voor het gehele productieproces, te beginnen met zichtbaar maken wie het maakt en het vakmanschap dat daar voor nodig is. Door de mogelijkheid te creëren de productie in Nederland te doen plaatsvinden en daarmee CO2 te reduceren, meer maatwerk en kleine oplagen te kunnen maken. Door met opdrachtgevers te werken die met recycled, duurzame, vintage materialen of restcollecties werken. En we willen stimuleren langer te doen met kleren door ze te repareren of te vermaken.

Kansen

Het idee om een productie-naaiatelier op te zetten is ontstaan vanuit het besef dat als we onze ecologische voetafdruk qua kleding willen verminderen er vraag ontstaat om in Nederland te produceren, te vermaken, te hergebruiken en te repareren. Daar is vakmanschap voor nodig dat we grotendeels zijn kwijtgeraakt in Nederland. Tegelijkertijd zijn er hele goede kleermakers onder de mensen die hun land hebben moeten ontvluchten en naar Nederland zijn gekomen, maar zij vinden hier geen baan omdat we geen kleding productie meer hebben in Nederland. MADE HERE wil banen creeren en haar vakmanschap inzetten voor een duurzame wereld!

Coöperatie

We zijn een coöperatie omdat het recht doet aan de makers. Juist in de mode-industrie is het zo belangrijk dat we de makers weer gaan zien en waarderen.  MADE HERE is in mei opgericht, Maytham Al Saedi, Najib Khalil, Ibrahim Aibash en Ytha Kempkes zijn de eerste leden. 

Wij werken voor Nederlandse merken die bewust kiezen om in Nederland te produceren en volgens het made-to-order (of ook wel pre-order) concept werken. We maken dus pas een item als het besteld is. Dit is het meest duurzame productie proces dat er in de mode industrie bestaat omdat zodoende nooit onverkochte items over blijven. Daarnaast zijn al de merken waar we voor werken tijdloos. Hun ontwerpen vormen een eigen stijl die los staat van hypes en mode trends. De mensen die deze items kopen, kopen dus een kledingstuk dat past bij hun stijl en waar ze vervolgens jaren plezier van hebben. 

Profile picture for user info_89315
Ytha
Auteur
Ik ben Ytha Kempkes, ik ben econoom en heb gewerkt bij de ILO, Ministerie van Buitenlandse Zaken, IUCN, Wetlands International en Refugee Company. Samen met Ibrahim Aibash, Maytham Al Saedi en Najib Khalil heb ik de cooperatie MADE HERE opgericht.

Ik geloof in de talenten van mensen en mijn hart gaat extra hard kloppen als we onze talenten in kunnen zetten voor een inclusieve duurzame wereld!

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 307 leden