MADE HERE 

Made To Order

Made To Order

Alleen maken wat daadwerkelijk gekocht wordt. Zo blijven er nooit onverkochte voorraden over. Maar maken op bestelling gaat verder dan het voorkomen van afvalbergen van onverkochte collecties. Het Made To Order model zorgt er ook voor dat we ons anders gaan verhouden tot onze kledingstukken. Want wanneer je iets bestelt dat speciaal voor jou gemaakt wordt is het een veel bewustere keuze. Het maken van een enkel kledingstuk in Nederland is natuurlijk sowieso duurder dan een massaproduct dat in Azië, Zuid Europa of Oost Europa is gemaakt. Dus over de aankoop wordt langer nagedacht. Vervolgens moet het kledingstuk gemaakt worden, er zal op gewacht moeten worden, er wordt naar uitgekeken. Dat kledingstuk wordt per stuk geknipt en verwaardigt met aandacht. Je weet waar het gemaakt wordt. Dit alles voegt waarde toe. Voor vele is dat ook direct genoeg reden om er voorzichtiger mee om te gaan, wat de levensduur van het kledingstuk verlengt want “Loved clothes last”.

Kansen

Het idee om een productie-naaiatelier op te zetten is ontstaan vanuit het besef dat als we onze ecologische voetafdruk qua kleding willen verminderen er vraag ontstaat om in Nederland te produceren, te vermaken, te hergebruiken en te repareren. Daar is vakmanschap voor nodig dat we grotendeels zijn kwijtgeraakt in Nederland. Tegelijkertijd zijn er hele goede kleermakers onder de mensen die hun land hebben moeten ontvluchten en naar Nederland zijn gekomen, maar zij vinden hier geen baan omdat we geen kleding productie meer hebben in Nederland. Atelier MADE HERE creert banen en zet haar vakmanschap in voor een duurzame wereld!

Kleermakers coöperatie

We zijn een coöperatie omdat het recht doet aan de makers. Juist in de mode-industrie is het zo belangrijk dat we de makers weer gaan zien en waarderen. In 2018 werd Atelier MADE HERE opgericht om mogelijkheden te creëren voor getalenteerde kleermakers die naar Nederland zijn gevlucht. Inmiddels hebben we de nodige partners die in gelijkwaardigheid met ons samenwerken en voor wie we Made To Order produceren. 

Wij werken voor Nederlandse merken die bewust kiezen om in Nederland te produceren en volgens het made-to-order principe werken. We maken dus pas een item als het besteld is. Dit is het meest duurzame productie proces dat er in de mode industrie bestaat omdat zodoende nooit onverkochte items over blijven. Daarnaast zijn al de merken waar we voor werken tijdloos. Hun ontwerpen vormen een eigen stijl die los staat van hypes en mode trends. De mensen die deze items kopen, kopen dus een kledingstuk dat past bij hun stijl en waar ze vervolgens jaren plezier van hebben. 

Profile picture for user info_89315
Ytha
Auteur
Ik ben Ytha Kempkes, ik ben econoom en heb gewerkt bij de ILO, Ministerie van Buitenlandse Zaken, IUCN, Wetlands International en Refugee Company. Samen met Ibrahim Aibash, Maytham Al Saedi en Najib Khalil heb ik Atelier MADE HERE opgericht, de eerste kleermakers coöperatie van Nederland.

Ik geloof in de talenten van mensen en mijn hart gaat extra hard kloppen als we onze talenten in kunnen zetten voor een inclusieve duurzame wereld!

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden