LOOS Utrecht 

Nutteloze verpakkingen de wereld uit helpen en duurzaam boodschappen doen toegankelijk maken!

Als verpakkingsloze mobiele winkel willen we duurzaam boodschappen doen toegankelijk en makkelijk maken voor iedereen. Met onze omgebouwde vrachtfiets zullen we door Utrecht rijden, we zullen vaste routes door Utrecht hebben, maar je kunt ons ook volgen via onze website, zo weet je altijd wanneer we bij jou in de buurt zijn. Tijdens onze rondes kunnen mensen ons aanhouden en zelf hun boodschappen doen bij de 54 dispensers op de fiets. Dit kan met eigen potten/zakjes/bakjes, met LOOS potten/zakjes of met een van onze gered van de glasbak potten als je spontaan langs komt.

Zeker in het begin zal ons aanbod voornamelijk bestaan uit droogproducten. Denk hierbij aan producten als pasta, havermout, couscous, rijst, muesli, kruiden, meel etc. Daarnaast zullen we eens in de week versproducten aanbieden en willen we uiteindelijk ook uitbreiden naar verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen. We willen een breed assortiment aanbieden en weten dat we niet alles lokaal kunnen verkrijgen. Daarom richten we ons ook op delen van de productie. Als de koffiebonen bijvoorbeeld in Utrecht worden gebrand, steunen we daarmee ook al een lokale onderneming.

Als een bepaald product niet lokaal te vinden is, en we willen het wel opnemen in het assortiment, dan wegen we de criteria fairtrade of biologisch af. Het belangrijkste is dat de producten/leveranciers aan ten minste één van de criteria; lokaal, fairtrade of biologisch voldoen, waar lokaal het zwaarst weegt. Kort gezegd zijn de richtlijnen dus een soort stappenplan/lijstje die we af werken. 

Ook vinden we het belangrijk om transparant te zijn over deze keuzes die we maken en dus ook waarom we voor iets kiezen. Dit omdat we dus inderdaad weten dat lokale producten niet altijd meteen 100% procent duurzaam zijn. Wel zijn lokale producten per definitie duurzamer, omdat het bijvoorbeeld geen lange afstand hoeft af te leggen. Tegelijkertijd kan een biologisch product dat van verder gehaald wordt duurzamer zijn. Dit is een lastige kwestie, maar wij hebben dus de keuze gemaakt dat lokaal zwaarder weegt in deze situaties.

De belangrijkste impact van LOOS is het verminderen van onnodige verpakkingen. Uit onderzoek is gebleken dat Nederlanders gemiddeld zo'n 4 plastic (voedsel)verpakkingen per dag gebruiken*. Dat is omgerekend dus 1460 verpakkingen per persoon per jaar. Stel dat LOOS 100 klanten heeft. Als deze klanten door bij ons te bestellen, twee plastic verpakkingen per dag besparen, dan komt dit al uit op 73.000 minder verpakkingen per jaar.

Maar omdat LOOS is ontstaan uit een behoefte om duurzaam boodschappen te kunnen doen gaan we als LOOS verder dan alleen onze producten verpakkingsloos aanbieden, in alle aspecten van LOOS is duurzaamheid een beslissende factor. Zo halen we het productieproces van onze producten zo dicht mogelijk bij huis, minder vervoer, minder uitstoot, verder zijn onze producten zo veel mogelijk biologisch en fairtrade en rijden we rond op een elektrische vrachtfiets (de Silo) die gebouwd wordt met tweedehands materialen. Maar ook achter de schermen blijft duurzaamheid beslissend; zo zijn onze visitekaartjes van olifantenpoep gemaakt, zit onze website bij greenhost, zitten we bij een duurzame bank en gebruiken we tweedehands kantoormeubilair. Zo maken we met elke beslissing die we maken een positieve impact.

Profile picture for user nayra
Nayra
Auteur
Hi, ik ben Nayra, 20 jaar en woon momenteel in Amersfoort. Een paar dingen waar ik van hou zijn de natuur, bushcraft, klimmen en netflixen. Daarnaast luister ik altijd naar muziek en ben ik een erg enthousiaste scoutingleiding.

Verder ben ik actief bij PINK als voorzitter van de afdeling Utrecht. Voor de mensen die PINK niet kennen: het is de jongerenpartij van de Partij voor de Dieren. Het stukje politiek daaraan vind ik erg interessant juist in combinatie met het milieu- en mensenrechten activisme.

Ik heb altijd al een duurzaam bedrijf willen opzetten en met LOOS komt deze droom eindelijk uit. Dus ik heb super veel zin om LOOS een succes te maken met dit fantastische team!

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website

Volg op social

Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden