LeMat 

Een nieuwe aanpak in de mode

Vanuit mijn affiniteit voor duurzaamheid ben ik, Frédérique, een circulair homewear merk gestart. Ik zorg voor een zo duurzaam mogelijke supply chain in de mode: circulair, met duurzame stoffen, zonder overschot en alles lokaal. Luxe en duurzaamheid kunnen hand in hand gaan, dat wil ik met LeMat aantonen.

Jarenlang werkte ik in een prachtige winkel vol met goede merken en gepassioneerde mensen. Regelmatig moest ik daar het overschot aan onverkochte kleding terugsturen naar de fabrikant. Ik zocht uit waar deze artikelen uiteindelijk terecht kwamen. Al snel vind je rapporten waaruit duidelijk wordt dat een enorm deel van het overschot aan ongedragen kleding gedumpt of verbrand wordt.

Er zijn tegenwoordig veel duurzame initiatieven en het gebruik van duurzame materialen groeit. Met LeMat zet ik een bedrijf neer dat op alle aspecten duurzaamheid vooropzet. Er wordt gewerkt met biologisch materiaal, alles wordt lokaal geproduceerd, geheel circulair, en made to order: er wordt alleen geproduceerd wat nodig is.

LeMat werkt alleen met biologisch materiaal. De kleding wordt gemaakt van 100% Tencel. De vezels voor deze stof worden in duurzaam onderhouden bossen in Europa gewonnen. De uiteindelijke stof wordt in een closed loop systeem geproduceerd.

LeMat werkt lokaal. De fase van stofbewerking en tailoring vindt in zijn geheel plaats in Nederland.

Alles bij LeMat is Made to Order. Pas na het plaatsen van een bestelling wordt de stof bedrukt en tot het eindproduct gemaakt.

Verder werkt LeMat zonder afval. Met kleine restanten stoffen die overblijven worden nieuwe artikelen gecreëerd.

Met de optie voor klanten om oude artikelen terug te sturen, is LeMat circulair. Kleding dat nog goed te upcyclen is, wordt verwerkt in nieuwe producten. Mocht dat niet het geval zijn, zorgt LeMat voor juiste recycling.

Frédérique
Auteur

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website

Ga naar website
Leden

Meer gerelateerde leden

Bekijk alle 268 leden