Lake Fibers Africa 

Waterhyacinth uit Lake Victoria (Kenia) verwerken tot een grondstof voor de verpakkingsindustrie

Lake Fibers Africa is een verse samenwerking tussen drie ondernemers die een oplossing zien voor het probleem met de water hyacint in Lake Victoria.

Probleem

Homa Bay is de Keniaanse bay van Lake Victoria. Hier groeit de Water Hyacint goed, zelf zo goed dat in soms wel de gehele baai is begroeit met deze waterplant. Doordat deze plant zo dicht op het oppervlakte water groeit komt hier weinig zuurstof en zonlicht door, waardoor in het water zelf nauwelijks meer vegetatie en waterfauna groeit/ leeft. Dit met verschillende problemen tot gevolg voor de lokale bevolking. Denk aan de vissers die niet meer kunnen vissen omdat ze niet meer met hun bootje het water op kunnen en er geen vis meer leeft. Ook het toerisme en het leven aan het meer heeft hieronder te lijden.

Omvang van het probleem volgens:

Deltares; Het is een van de snelstgroeiende waterplanten, de invasieve waterhyacint (Eichhornia crassipes), de waterplant veroorzaakt weer problemen in het Victoriameer. Tientallen miljoenen mensen zijn afhankelijk van wat het meer te bieden heeft. En deze plant is daarom een bedreiging voor hun bestaan.

NRC; De waterhyacint dreigt Afrika's grootste meer te verstikken. Wetenschappers ontdekten onlangs bij toeval de oorzaak van de groei. Maar dat betekent nog niet dat het meer snel van de plaag is verlost.

Om het meer te ontdoen van deze waterplant zijn hier al verschillende initiatieven ontstaan, echter moet hier een duurzame oplossing komen voor de aan wal gehaalde waterplanten. Zolang hier nog geen goede en commerciële bestemming voor is, blijft het oogsten van de water hyacint een charity aangelegenheid met de kans op beëindiging indien het geld opraakt. 

Oplossing

Wij willen van de water hyacint vezels een grondstof maken voor de karton en papier industrie. Door de waterplanten op de juiste manier te bewerken, ontstaat een vezel die goed te gebruiken is voor grijs en bruin karton. Het overgrote deel van het huidige karton wordt gemaakt van een groot deel gerecycled karton en nieuwe hout vezel. Door de nieuwe houtvezel te vervangen voor de water hyacint vezel ontstaat er karton gemaakt van gerecycled karton en waterplanten uit Lake Victoria. Dit is wat vettiger karton, wat weer goed gebruikt kan worden voor de bloemen industrie.

Het verwerken van deze waterplant tot een geschikte vezel kost tevens minder energie, dan het maken van een houtvezel. Dit komt omdat het een lichter materiaal is, waardoor het minder energie kost om de lignine van de vezel te scheiden. Dit kan zelfs handmatig gedaan worden dmv de Hollander. Een machine die de vezel ontsluit van de lignine. Echter voordat het de planten tot een goede vezel verwerkt kunnen worden, moeten ze eerst gedroogd worden. Dit kan op een natuurlijk manier in de zon of via een grote droogtrommel.

We weten wat de vezel geschikt is voor het maken van papier, echter gebeurd dit nog op te kleine schaal. Maar door het als grondstof voor de verpakkingsindustrie te gebruiken, is de markt groter en groeiende waardoor de businesscase sluitend te maken is.

Impact

- Door de water hyacint vezel als onderdeel van papier te maken heb je minder nieuwe houtvezel nodig en ontstaat hier een alternatief voor hout binnen de karton en papier industrie. Gezien de populariteit aan kartonnen en papieren verpakking als alternatief voor plasticverpakking is dit een groeimarkt. Tevens heb je dan ook minder bomen nodig voor het maken van papier. Hout is nu de nummer 1 grondstof voor nieuw papier. "Door het toepassen van minder virgin houtvezels is de milieu-impact op landgebruik lager" aldus het Kennis Instituut Duurzaam verpakken. (duurzaamheid)

- Doordat het water weer vrij is van de water hyacint ontstaat hier een herstel van onderwater vegetatie wat weer goed is voor de vissen. Zo kan de lokale bevolking weer leven van het meer en ontstaat ruimte voor toerisme, de belangrijkste bron van inkomsten in Kenia. (leefbaarheid)

- Daarnaast bouwen we aan een lokale industrie die de vezels klaar maakt voor de papierfabriek in de omgeving. (werkgelegenheid)

Ondernemers

Het team bestaat uit drie ondernemers met ieder een relevante achtergrond die bijdraagt aan het succes van dit bedrijf. 

Bob, woont in Kenia en voorziet bedrijven in de agrarische sector van kennis (markonderzoek en lokale ondersteuning), financieel advies ( subsidies, werkkapitaal en investeerders), netwerk (zowel is Afrika en Europa)

Marc, heeft een recycle bedrijf in Nederland wat is gespecialiseerd in het professioneel recyclen en verwerken van afval. Zo verwerken zijn bedrijf alle soorten oud papier tot balen, die vervolgens worden getransporteerd naar papierfabrieken in binnen- of buitenland. Zij verzamelen dit papier bij bedrijven of organisaties, maar particuliere klanten kunnen hun oud papier ook inleveren.

Jeroen, heeft ervaring met het opzetten van een sociale onderneming. Hij gelooft in een beter wereld waar mensen een goed leven hebben. Dit doormiddel van het leveren van diensten en producten met een positieve impact op mens en de planeet. Zodat dit kan bijdragen aan een goed leven voor iedereen en een beter wereld.

Huidige status

Onze samenwerking is nog zo pril dat we deze kans willen aangrijpen om een valide businessplan te schrijven en nader te onderzoeken wat de verschillende wensen en eisen zijn van de verpakkingsindustrie. Daarnaast willen we de mogelijkheden onderzoeken om een pilot locatie op te zetten voor de verwerking van de waterplanten tot een bruikbare vezel.

Omdat onze samenwerking nog zo vers is, hebben we nog geen entiteit. Echter staat dit op de planning voor dit jaar.

We weten dat het kan, echter onderzoeken we nu de specifieke producteisen om te komen tot de juiste formule. Daarnaast onderzoek we partners in de value chain die ons product accepteert.

Profile picture for user jmjanssens66@hotmail.com
Jeroen
Auteur
Mijn naam is Jeroen Janssens en geloof dat we door middel van ondernemen de wereld een stuk beter kunnen maken. Dit doe ik door mij in te zetten voor producten of diensten met een positieve impact op mens en de planeet. In mijn eigen leven ben mij er bewust van dat het niet altijd lukt om altijd een positieve bijdrage te leveren aan de mens of onze planeet. Echter geloof ik in de intentie hiervan en de mogelijkheid om een bewuste keuze te maken. Good life, Better world

Naast mijn baan als adviseur Energie en Verduurzaming bij een grote zorginstelling, heb ik BAST bbq kokoskool opgericht. Ik woon met mijn vrouw Annemarie en onze dochter in Apeldoorn en ben net terug van een gezamenlijke reis door Oost-Europa.

Nieuwsgierig geworden?

Lees alles over dit bedrijf op hun website